İzmirli nakışçılar dünyaya açıldı

  • 0
  • 859
İzmirli nakışçılar dünyaya açıldı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dünyada, Türk nakşına olan ilgi bir yandan artarken bir yandan da eğitim talepleri gelmeye başladı. Kazakistanlı girişimciler hazır giyimdeki nakış ihtiyacını karşılamak üzere İzmir Nakış Sanayicileri Derneği ile işbirliği yapmaya başladı.
İzmir Nakış Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Kuloğlu, Türk nakış sanayicileri olarak başta Kazakistan olmak üzere Türki cumhuriyetlerde eğitimler vermeye başladıklarını söyledi.


Türkiye’nin ihracatı artar

Geçtiğimiz yılın en önemli gelişmesinin düzenledikleri uluslararası bir organizasyonla Kazak Tekstil Konfeksiyon Derneğiyle bir işbirliği anlaşması olduğunu ifade eden Kuloğlu, “Kazakistan’da sektör hızla büyüdüğü için bilgi ve teknoloji eksikliği var. Bilgi bankaları yok. Onlar Türkiye’yi bir hami olarak kabul ediyor. Bizler sektörle ilgili tüm bilgileri onlara aktarıyoruz. Dolayısıyla biz nakış sanayicileri olarak onların her isteğine yardımcı olacağız” dedi. Aynı zamanda nakış eğitimleri de verdiklerini ifade eden Kuloğlu, “Kazaklara nakış ve konfeksiyon bilgilerini vereceğiz. Onların işi öğrenmesinde hiçbir sakınca yok sonuçta hammaddeyi Türkiye’den alıyorlar. Çin hammaddesi beğenilmiyor. Önemli olan Türkiye’den bir şeylerin ihraç edilmesi. Ardından Kırgızistan da bizden böyle bir çalışma istedi. O organizasyonu da federasyonla birlikte yapacağız” dedi.

Sektör 2015’ten umutlu

Geçtiğimiz yılın değerlendirmesini de yapan Kuloğlu, “İzmir nakış sanayicileri olarak 2014 yılı kasım ayına kadar çok güzel geçti. Ancak, kasım ayından sonra bizle beraber bütün sektörlerde işler maalesef bıçak gibi kesildi. Tabi bunda Rusya ve Avrupa’daki sorunların da etkili olduğunu düşünüyoruz. 2014 yılında İstanbul, İzmir ve Denizli’de bulunan birçok arkadaşımız kendisini yeniledi. 2015’ten kesinlikle umutluyuz. Şu anda o kadar çok numuneler yapıldı ki 2015 Ocak ayından sonra işlerimizin hızlanacağını düşünüyoruz” dedi.

Az fakat çeşidi bol işler

Eskinin çok adetli işlerinin yerine az adetli çok çeşitli ve renkli işlerin yerini aldığını vurgulayan Kuloğlu, “Geçmişte, 50 - 100 bin adetlik işler yapılırken şimdilerde 5’er binlik işler yapıyoruz. Aslında bu da bizim için daha iyi. Cirolara baktığımızda az adetli işlerin riskleri daha azalıyor. Daha çok koşup daha yeni pazarlar arayacağız. Yabancı parayla borçlanmamalıyız. Bizim bugünlere gelmemizin en büyük nedeni Türk lirasıyla borçlanmamızdır” dedi.

Ankara’dan destek bekliyoruz

Son olarak sektörün başlıca iki sorunundan bahseden Kuloğlu, birinci sorunun nakış sanayisinde yüksek sesli iş ortamı olduğu ileri sürülerek tehlikeli işler grubuna alındıklarını, ikinci sorunun da Maliye ile aralarındaki KDV anlaşmazlığı olduğunu söyledi. Son 20 yılda teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortamdaki ses oranının düştüğüne dikkat çeken Kuloğlu, sesten dolayı zarar görmüş birinin kaydının olmadığını söyledi. KDV sorunu için de 2013 yılında Maliye Bakanlığı ile Ankara’ya görüşmeye gittiklerini ifade eden Kuloğlu, KDV’den doğan alacaklarının mahsup edilmesini istediklerini ancak henüz bir iyileştirme olmadığını ve Ankara’dan bu konuda destek istediklerini vurguladı. Kuloğlu, sektörlerinin yüzde 95 oranında ihracatçı firmalara iş yapmasına rağmen, ihracatçı sayılmadıklarına da dikkat çekerek, bu konuda da düzenleme beklediklerini sözlerine ekledi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv