İZSU’dan yeni bir hamle daha

  • 0
  • 1.693
Yazı Boyutu:

Türkiye’de içme suyu ve atık su alanında akreditasyon belgesi alan ilk kamu laboratuvarına sahip olan İZSU, akredite olduğu parametre sayısını 56’ya yükseltti.
 
İzmirliler’e 24 saat “sağlıklı ve standartlara uygun kalitede” içme suyu veren İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Laboratuvarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlilik Belgesi kapsamında kapasitesini genişletti. Yapılan denetimler sonucunda, İZSU Laboratuvarı’nın su ve atık suda yetki alınmış parametre sayısı 12’den 36’ya çıkarıldı. Yine Türk Akreditasyon Kurumu tarafından yapılan denetimlerle, laboratuvarın akredite olduğu parametre sayısı 42’den 56’ya yükseldi.
Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olmak üzere atık su ve içme suyunda yılda ortalama 150 bin parametreyi analiz ettiklerini belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “2011 yılında yapılan denetimlerde başarılı bulunan laboratuvarımızın Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan aldığı Çevre Analizleri Yeterlilik Belgesi’nin süresi Mayıs 2015 yılına kadar uzatıldı. 2006 yılında Türk Akreditasyon Kurumu tarafından verilen sertifikamız da Eylül 2014 tarihine kadar uzatıldı. Bu süre içinde laboratuvarımızın çalışma alanlarını yeniledik, yeni cihazlar aldık” diye konuştu. Yeni cihazlar sayesinde analizlerin çok kısa sürede sonuçlanmasının sağlandığını hatırlatan İZSU yetkilileri, incelenen ve akredite olunan parametre sayısının artırılması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TÜRKAK’a yaptıkları müracaatların da olumlu sonuçlandığını duyurdu.
İZSU Genel Müdürlüğü Laboratuvarı’nda içme suyu ve atık suda arsenikten baryuma, kurşundan bor, çinko, bakır, demir, mangan, nikel, civa ve kroma kadar tam 74 parametreye bakılıyor.
 
Suyumuz kontrol altında
İzmirlilere sağlıklı ve standartlara uygun kalitede içme suyu veren İZSU, şebeke suyunun ve su temin edilen bütün kaynakların kalitesini sürekli izliyor. Tüm bu çalışmalar, uluslararası standartlarda yapılıyor.
İzmir şehir içi dağıtım şebekesinde birinci hafta 1 ile 40, izleyen haftada 41  - 80 ile numaralandırılan toplam 80 ayrı noktadan periyodik olarak örnek alınıyor. Alınan su örneklerinde içme suyunun kalitesini belirlemek için 16 ayrı parametre analiz ediliyor ve analiz sonuçları İZSU Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yayınlanıyor. Merkez 11 ilçenin yanı sıra çevre yerleşimlerde yer alan 10 ilçe, 239 köy ve mahallenin su kalitesi değerleri de (Hıfzıssıhha ve  İZSU laboratuarı analiz sonuçları) İZSU’nun web sitesinde düzenli olarak yer alıyor.
Şebeke suyunun “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik”te verilen sınır değerlerin altında kalıp kalmadığı kontrol ediliyor. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, yapılan tüm analizlerde parametre değerlerinin verilen sınır değerler altında kaldığını belirtiyor.
İZSU, Türkiye’de içme suyu ve atık su alanında bünyesindeki laboratuvara akreditasyon belgesi alan ilk kamu laboratuvarı olarak biliniyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv