Kadın eli değince yıldızı parladı

31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde %49,28 oy alarak Karaburun Belediye Başkanı seçilen İlkay Girgin Erdoğan, 9 Nisan 2019’da mazbatasını alarak göreve başlamasının ikinci yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • 0
  • 464
Kadın eli değince yıldızı parladı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde %49,28 oy alarak Karaburun Belediye Başkanı seçilen İlkay Girgin Erdoğan, 9 Nisan 2019’da mazbatasını alarak göreve başlamasının ikinci yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Pandeminin olumsuz etkisine rağmen, Karaburun Belediyesi’nin kısıtlı olanaklarını azami verimlilikte kullanarak vatandaşlara hizmet götürdüklerini belirten Erdoğan, “Tüm yatırım ve hizmetlerimizi ‘yerelde kalkınma’ vizyonumuza uygun olarak projelendiriyoruz. İlk icraatlarımızdan biri Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’müzü kurmak oldu. İlçemizdeki tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, insanımızın köyünde ve toprağında doyması, ekmeğinin büyütülmesi ilk önceliğimizdir.” dedi.
Seçim öncesinde Karaburun halkına vaat ettiği yatırım ve hizmetler arasında; tamamlananlar ve yatırıma başlananların oranının yüzde 70’i bulduğunu kaydeden İlkay Girgin Erdoğan; Eğlenhoca Zeytinyağı Fabrikası’nın açılması ve Keçi Peyniri Mandırası’nın kapasitesini artırıcı yatırımların, ilçenin en önemli ürünleri olan keçi sütü, zeytin ve zeytinyağında üretim artışına da sebep olduğunu vurguladı.
 
İNTERNETTEN SATIŞ MÜJDESİ
Keçi Peyniri Mandırası’nın Eğlenhoca, Karaburun ve Mordoğan’da bulunan satış noktalarındaki ürünlerine vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini anımsatan Erdoğan, süt işleme kapasitesini günlük 3 tondan 4 tona, peynir üretim kapasitesini ise 19 tondan 33 tona çıkardıklarını söyledi.
Başkan Erdoğan, teknik altyapı çalışmaları devam eden internet sitesi ile çok yakında Türkiye’nin her yerine ürün gönderebileceklerinin de müjdesini verdi.
Karaburun Belediyesi’ne ait Örnek Bahçe’de kadınları çalıştırılarak ek gelir elde etmelerini sağladıklarına dikkat çeken İlkay Girgin Erdoğan, şöyle devam etti:
 
“PARAN OLSA DA SATIN ALAMAZSIN” 
“Örnek Bahçe’mize nergis diktik, nergis tarlası oluşturduk. Belediyemize ait mandalina tarlalarımızın verimliliğini arttırdık. Keza Belediyemize ait zeytinliklerdeki ağaçlarımızın bakımı yapıyor, elde edilen yağları satarak gelir elde ediyoruz. İlçemizle özdeşleşen nergis ve hurma zeytinin markalaşması için İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile koordineli çalışmalar yürütüyoruz. Pandemi döneminde sağlıklı ve ucuz gıdaya erişimin ne kadar hayati önem taşıdığını yaşayarak deneyimledik. Tarım politikalarımızın da bu dönemden ders çıkararak yeni baştan kurgulanması gerektiğini düşünüyorum. Cebinizde paranız olmasına rağmen istediğiniz tarım ve hayvancılık ürününü satın alamayacağınız yepyeni bir döneme girdik. Üreticimizi toprağına, hayvanına, köyüne küstürmeden yerinde ekmeğini kazanacağı bir düzeni mutlaka kurgulamak zorundayız.”
2004 yılından itibaren üç dönem Belediye Meclisi’nde görev aldığını anımsatan Erdoğan, Karaburun Belediyesi’nin 119 yıllık tarihindeki ilk kadın Belediye Başkanı olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
 
İKİ YILDA NELER YAPILDI VE NELER YAPILACAK? 

  • Tüm çalışanları kadınlardan oluşan, günlük 30 ton zeytin işleme kapasiteli Zeytinyağı Fabrikası hizmete alındı.
  • İlçe merkezinde bulunan Nergis Kafe tamamıyla belediyenin işletmesine alındı. Tüm çalışanları kadınlardan ve gençlerde oluşan kafenin aynı zamanda yaşlılara hizmet için Aşevi olarak görev yapacak.
  • Tüm çalışanları kadınlardan oluşan Eğlenhoca Keçi Peyniri Mandırası’nın süt işleme ve üretim kapasitesi artırıldı. Yarımadaya özgü taze ve salamura sepet keçi peyniri, Kopanisti peyniri, beyaz peynir ve lor peynirinin marka hâline getirilmesi için çalışmalar hızlandırıldı.
  • Yerli fide üretimi ve tohum bankası oluşturuldu. Çiftçilerden yerli tohum toplandı. Ayrıca üretilen yerli fideler, üreticilere ücretsiz dağıtıldı.
  • Karaburun’a özgü kara keçi yetiştiriciliği teşvik edildi. Keçi sütü piyasa fiyatının üzerinde satın alınarak, keçi peyniri yetiştiricilerine destek sağlandı.
  • Karaburun’a bağlı köy ve mahallelerde, kadınların ürettikleri yerel ürünleri satabilecekleri üretici tezgâh ve pazarları açıldı.
  • Karaburunlu kadın üreticilerin ürettikleri yöresel ürünler, Alışveriş Merkezleri ve fuarlarda ziyaretçiler ile buluşturuldu.
  • Nergis Festivali, Kösedere Üzüm Festivali, Karaburun Batı Köyleri Mandalina Şenliği ve Mordoğan Gece Levrek Avı Şenliği ile ilçeye yüz binlerce ziyaretçi geldi.
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile gençlerin futbol, voleybol ve basket oynayabileceği Mordoğan Spor Tesisi faaliyete başladı.
  • Karaburun Belediyesi Yelken Okulu hizmete başladı.
  • Mordoğan Sağlık Yaşam Merkezi yenilenerek, haftanın altı günü 09:00-20.00 saatleri arasında uzman Beden Eğitimi öğretmeni eşliğinde kadınlara hizmet vermesi sağlandı.
  • Yaz aylarında Karaburun ve Mordoğan’da denize nazır açık hava pilates alanları oluşturuldu.
  • Karaburun Spor Okulları faaliyete başlaması için Karaburun Belediyesi Spor Kulübü Derneği kuruldu.
  • Seçim öncesinde dile getirilen “Anneye iş, çocuğa kreş” vaadi çerçevesinde, çocukların sosyal gelişimleri için uygun koşulları sağlamak, annelerinin ise ekonomik hayata katılımını sağlayacak mesleki eğitimler vermek amacıyla ilk Masal Evi Mordoğan’da hizmete açıldı.
  • Mahallelerde açılan iğne oyası, makrome ve tel kırma kursları ile faaliyete başlayan; kooperatifler aracılığı ile ürünleri gelire dönüşen Semt Evleri, kadınlara ek gelir sağladı. Pandemi süreci ile bu atölyeler maske, siperlikli maske ve doktor önlüğü dikim atölyesine dönüştürüldü.
  • İlçede yeni bebeği olan çiftlere, battaniye, bebek bezi, bebek kıyafetleri, termoslu bebek çantası, biberon, ateş ölçerden oluşan geleneksel Karaburun Bohçası verilmeye başlandı.
  • İlçedeki kadınların el emekleri ile ördükleri plastik içermeyen sağlıklı bez oyuncaklar, Belediye tarafından satın alınarak, geleneksel bohçalara konuldu ve Belediyeye gelen ziyaretçilere armağan edildi.  
  • Gerçekleştirilen tüm şenlik ve etkinliklerde kadın üreticilerin el emeği ile yaptıkları ürünleri satmaları için ücretsiz satış tezgâhları tahsis edildi. Yüzlerce Karaburunlu kadın, ürünlerini tüketicilerle buluşturma ve ek gelir elde etme şansı yakaladı. İlçe merkezinde kadınların ikinci el ürünlerini satacağı İkinci El Pazarı oluşturuldu, her Çarşamba satış tezgâhları kuruldu.
  • Karaburun Belediyesi toplu taşıma araçlarında kadın şoför istihdamına başlandı.
  • Fiziki şartları ve fırınları tamamıyla yenilenen Seramik Atölyesi’nde uzman eğitimci eşliğinde yaz ve kış grubu olmak üzere her yıl yaklaşık 100 kadın eğitim alarak sertifikalandırıldı. Atölyede üretilen ürünler, Karaburun Belediyesi’ne gelen ziyaretçilere armağan edilerek, Belediye bütçesinden hediyelik eşya harcamasına büyük oranda son verildi. 
  • Genel İş Sendikası arasında süren Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) kadın çalışanlara pozitif ayrımcılık getiren maddeler ilk kez yürürlüğe girdi. Eşine şiddet uyguladığı belirlenen erkek işçinin altı aylık maaş ve sosyal alacaklarının yarısının doğrudan eşine ödenmesi sağlandı.
  • İlçe merkezinde can dostları barındırmak için yetersiz kalan Geçici Hayvan Barınağı, Belediyenin özkaynakları ile yapılan Kösedere Köyü’ndeki 8 dönümlük araziye taşınıyor, Barınak çok kısa süre içinde faaliyetlerine başlayacak.
  • Atıkların kaynağında ayrıştırılması amacıyla Ambalaj Atıkları Yönetim Sistemi kuruldu. Nüfus yoğunluğuna göre, 58 farklı noktada Ambalaj Atığı Toplama Noktası oluşturuldu.
  • Karaburun Belediyesi’nin işlettiği Mavi Bayraklı plajlarda Sıfır Atık Sistemine geçiş yapıldı.
  • Toplamda 170 adet 775 litrelik çöp konteyneri temini yapıldı.
  • Vatandaşlardan telefonla ve sosyal medya aracılığı ile gelen şikâyet, talep ve önerileri tek merkezde toplayarak süratle çözüme kavuşturan ve geri bildirimlerini sağlayan Karaburun İletişim Merkezi’miz (KİM) kuruldu. Merkez bünyesinde 0535 105 51 99 numaralı WhatsApp hattı faaliyete başladı.
  • İlçe merkezinde uzun yıllardır bakımsız görüntüsü ile dikkat çeken ve şikâyetlere konu olan kavşak tamamen yenilenerek; kaldırım, bordür, yaya geçidi düzenlemeleri ve peyzaj çalışmaları tamamlandı.
  • Mordoğan Cumhuriyet Meydanı’nda 3376 m2lik alanda kilit parke ve bordür imalatları ve zeytin ağacı temalı heykel imalatı tamamlandı.
  • İskele, İnecik, Eğlenhoca, Karaburun Merkez, Küçükbahçe, Saip ve Mordoğan mahallelerinde kilit Belediye personelimiz ile 6 bin m2 kilit parke döşenmesi yapıldı.
  • Eğlenhoca Köy Meydanı projelendirme ve taş duvar imalatı yapımı çalışmaları kapsamında yüklenici firmaca yapılan taş duvar imalatları tamamlandı. Proje alanının begonit taş döşenmesi kısmı, alanla ilgili incelemeler nedeni ile tamamlanamazken, üretici pazarı olarak kullanıma açıldı.
  • Hasseki Köyü’nde yapımı tamamlanan Atatürk büstü, meydan düzenlemesi, muhtarlık binası ve bünyesinde sağlık odası ve köy kahvesinin de olduğu sosyal tesisin açılışı gerçekleştirildi.
  • 2019 Haziran ayından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyemizin desteği ile mahallelerimize 11 adet Çocuk Parkı ve 4 takım spor aletleri seti temini yapılarak montajları tamamlandı.
  • İskele sahil şeridinde yer alan ahşap aydınlatma direkleri ve aydınlatma elemanlarının bakımı ve eklemeleri yapıldı. Karayelaltı yürüyüş yolunda bozulan kilit parkelerin onarımı ve eskiyen aydınlatma elemanlarının yenilemesi tamamlandı.      
  • Belediye tüm birimlerinin web üzerinden birbiriyle sistem erişimi sağlanarak vatandaşın işlemlerinin her aşamasını takip edebilmesi hedeflenmektedir.
  • Tamamıyla yenilenen Karaburun Belediyesi web sitesi canlıya alındı. Web sitesi ve mobil uygulamalarla E-Belediye uygulamaları vatandaşların hizmetine açıldı. E-imar ve e-ruhsat uygulamaları 2022 yılına kadar devreye girmiş olacak.
  • Karaburun’un onlarca yıldır beklediği su, kanalizasyon ve altyapı çalışmaları, 2019 yılı Kasım ayında Mordoğan’dan başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ile projelendirilen altyapı çalışmasının sonunda Mordoğan’a 110 kilometrelik kanalizasyon ile 8 kilometrelik yağmur suyu şebeke hattı kazandırılacak. Ayrıca bölgede 8 adet terfi merkezi kuruldu. 2021 yılı içinde proje tamamlanırken, 2022 yılı içinde Karaburun Merkez kanalizasyon ve alt yapı çalışmalarının başlaması hedefleniyor.
  • İlçe merkezindeki açık pazar alanında, vatandaşların alışverişlerini modern koşullarda yapabileceği, pazarın kurulmadığı günlerde otopark olarak hizmet verecek çağdaş alışveriş mekânı kazandırılacak.
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Karaburun Meydan Projesi ve Katlı Otopark Projesi hazırlanıyor. Bu yıl içinde projenin inşaat çalışmalarına başlanacak.
  • İlçe merkezinde atıl durumda olan eski Mimas Oteli’nin Sağlıklı Yaşam Merkezi hâline getirilmesi amacıyla çalışmalara başlandı.
  • 30 Ekim depreminde Belediye binasının hasar görmesi üzerine ilçe merkezinde bulunan ve imar planlarında “kamu kurumu alanı” olarak görünen 4 dönümlük eski cezaevi arazisine yeni belediye binası inşa etmek için girişimleri hızlandırıldı.
  • Pandemi döneminde artan nüfusa hizmet verecek araç filosunu geliştirildi. Bu kapsamda Karaburun Belediyesi envanterine katılan üç çöp kamyonu, bir Hidromek kazıyıcı ve bir binek araç faaliyete başladı.
  • Karaburun Belediyesi, uzun yıllardır işlettiği İncirlikoy ve Ardıç’taki plaj tesislerine, ilçe merkezindeki Bodrum Koyu ve Mordoğan’daki Kocakum Plajı da eklenerek hizmet vermeye başlandı.
  • Pandemi döneminde büyük talep gören karavan turizminin beklentilerine cevap vermek amacıyla Mordoğan Mahallesi Ardıç Mevkii’nde mülkiyeti Belediyeye ait arazi, altyapısı hazırlanarak birer haftalık dönemler halinde karavancılara kiralanmaya başlandı.
  • Pandemi nedeniyle evlerinden çıkamayan vatandaşların sebze ve meyve ihtiyaçlarının karşılanması Halk Manav uygulaması başlatıldı. İzmir Sebze ve Meyve Hali’nden alınan ürünleri, üzerine hiçbir kâr konulmadan vatandaşlara ulaştırıldı. Evlerinden çıkamayan yaşlı vatandaşların market ihtiyaçları da Belediye ekipleri tarafından karşılandı.
  • Karaburun Yarımadası’nın en özgün doğal güzellikleri arasında yer alan ve tabanına açılan kanallar aracılığıyla kurutulmak istenen İris Gölü, Karaburun Belediyesi ve sivil inisiyatiflerin ısrarlı çalışmaları sonucunda yok olmaktan kurtuldu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

3. Yaş Üniversiteleri Şenliği’ne geri sayım başladı

Flamingo Doğa Parkı’nda yüzde 80’lere gelindi

24 muhtara teşekkür plaketi

Mesaimin son saatine kadar çalışmaya devam

Seferihisar’a 2,5 milyar liralık yatırım

Kadın Danışma ve Sığınma Evi tamamlandı

Arşiv