Kadınlar geleceklerini birlikte kuracaklar

  • 0
  • 851
Yazı Boyutu:

Ege İş KadınlarıDerneği (EGİKAD) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında başarılı kadınları biraraya getirdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Salonu’ndaki yapılansöyleşide iş ve akademi dünyasında başarılı olmuş kadınları başarıbasamaklarını nasıl çıktıklarını ve yaşadıkları sorunları anlattı. Kadınlarıngelecekleri için birlikte mücadele etmeleri gerektiğinin vurgulandığısöyleşide, sorunların aşılması için erkek egemen kültürün aşılmasının şart olduğuifade edildi. İzmir Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu söyleşiyekatılırken,  Ege Üniversitesi RektörüProf.Dr. Candeğer Yılmaz, video konferans ile toplantıda yer aldı. Endüstriyelçamaşırhane kuran Proclean Sahibi Şeyda Kayaoğlu, Avukat Vildan Yirmibeşoğlu,Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof: Dr. Yeşim Kirazlı, kadınlaragirişimcilikle ilgili deneyimlerini anlattı. 

Kadınlar erkeklerleeşit
Toplantının açılışında konuşan Ege İş Kadınları Derneği(EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, Türkiye’nin değişim,çağdaşlaşması ve demokratikleşmesi için kadınların bakış açısına ihtiyacıolduğunu söyledi. Elmasoğlu, “Dünya Kadınlar Günü, kadın haklarınınkazanılmasında nerelerden başlanıp bugünlere gelindiğini göstermek için çokönemli bir gün.  Kadının toplum içindekiyeri ve önemi azımsanmayacak kadar büyük. Kadın sağlıklı, huzurlu, bilgili veeğitimli neslin yetişmesinde en önemli kişi. Kadının çalışıp para kazanmasıözgürlüğünün ilk adımı. Kadın annelik ve ev işlerinin yanı sıra üretim hayatınada katkıda bulunuyor. İnsan haklarının vazgeçilmez hak olarak kabul edildiğiülkelerde kadınlar ile erkekler eşit haklara sahip. Kadınların daha etkinolması için birbirlerine karşı adil olup, kız kardeşlik olgusunu geliştirmesive güç birliği içinde hareket etmesi gerekir” dedi.

Kadın girişimcileredestek
KOSGEB Güney Hizmet Merkez Müdürü Mustafa Çanakçı, İzmir’de2011-2013 yılları arasında 300 kadının KOSGEB destekleriyle kendi işyerinikurduğunu açıkladı. Kadının işgücüne yönlendirilmesinin önem taşıdığınıbelirten Çanakçı, Türkiye’de 1 milyon 180 bin erkek işverene karşı  sadece 87 bin kadın işverenin bulunduğunu, 18milyon erkek istihdamına karşılık sadece 7.5 milyon kadının istihdam edildiğiniifade etti.

 

Çok çalışmalı
Söyleşide konuşan  EgeÜniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı kadınların iş yaşamındaçeşitli sıkıntılarla karşılaştıklarını ancak bunların çok çalışma ve iyi birplanlama ile aşılabileceğini söyledi. Kirazlı, İş yaşamında çok hırslı olmayagerek olmadığını ancak sorunların çözümüne odaklanmanın ve insanlarla iyiiletişim kurmanın çok yararlı olduğuna dikkat çekti.

Dayanışma şart
Avukat Vildan Yirmibeşoğlu ise kadınların birçok sorunlakarşılaştığına dikkat çekerek, bu sorunların çözümü için öncelikle toplumdakierkek egemen düşüncenin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’deson yıllarda kadına yönelik şiddetin büyük oranda arttığına işaret edenYirmibeşoğlu, kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması ve kadınlarında dayanışmaile seslerine yükseltmeleri gerektiğini anlattı.

 

16 kadına istihdamsağladı
İzmirli başarılı girişimci Şeyda Kayaoğlu ise 10 yıl maaşlıolarak çalıştıktan sonra kendi işini kurmaya karar verdiğini belirterek,endüstriyel çamaşırhane işinde kısa sürede 4 şubeye ulaştığını vurguladı. Bugünİzmir’deki 4 şubesinde 16’sı kadın olmak üzere 20 kişinin çalıştığını anlatanKayaoğlu, kadınların istedikten sonra her şeyi başarabilecek güçte olduğunusözlerine ekledi. Söyleşinin ardından Peyzaj Mimarı Reyhan Ergün Özlen’ingelirini EGİKAD’ın engelliler projesine bağışladığı Anadolu Kadınları isimliresim sergisi de büyük ilgi gördü.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv