Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 29,5

  • 0
  • 1.029
Yazı Boyutu:

 CHPİzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Rahmi Aşkın Türeli ’yeBaşbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan cevap geldi. Bakan, ülkemizde düşükseviyelerde olan kadın işgücüne katılım oranın 2012 yılında yüzde 29,5 olduğunusöyledi. Bunun üzerine Türeli, Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranı ileistihdam oranının OECD ülkeleri arasında en düşük seviyelerde olduğuna dikkatçekerek ülkemizin birçok Afrika ülkesinin dahi gerisinde kaldığını söyledi.Türeli bu oranların artırılmasına ihtiyaç duyulurken Başbakan Erdoğan'ın 3 veya4 çocuk önerisinin ve bu doğrultuda oluşturulacak politikaların kadınlarıişgücünden çekmeye yönelik sonuçlar doğuracağının altını çizdi.

AFRİKAÜLKELERİYLE YARIŞIYORUZ
CHP İzmir Milletvekili,TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Rahmi Aşkın Türeli çalışma hayatına katılım oranıyüzde 29,5 ile OECD ülkeleri arasında en alt sırada yer alan ve bu alandaAfrika ülkeleri ile yarışan Türkiye'de, kadınlarımızın işgücüne daha fazlakatılması gerekirken, hükümetin uyguladığı yanlış politikaların kadınları işhayatından uzaklaştırarak eve kapatacak sonuçlar doğuracağına dikkat çekti.Türeli “Biz CHP olarak kadınların hayatın her alanında erkeklerle eşit olduğubir toplumsal düzenden yanayız. Bu çerçevede, kadınlarımızın eğitimde, işhayatlarında karşılaştığı engellerin ortadan kaldırılmasına, kadınlarımızayönelik fiziki ve psikolojik şiddetin önlenmesine ihtiyaç vardır” dedi.

NÜFUSUNUARTTIRARAK KALKINAN ÜLKE VAR MI?

CHP’li Vekil ayrıca,dünyada nüfus artış hızını artırarak kalkınan ve vatandaşlarının kişi başınagelir düzeyleri ile yaşam standartlarını yükselten bir ülke olup olmadığınısormuştu. Verilen cevapta “yaşlanan nüfusun sebep olduğu sorunun çalışmaçağındaki nüfusun azalması” olarak gösterildi. Bunun üzerine CHP’li vekil“Nüfusu artarak hangi ülkenin geliştiği ve zenginleştiği görülmüştür? Ülkemizdenüfusun yaşlanması bahane gösterilerek haklı gösterilmeye çalışılan bu önericiddi ekonomik dayanaklardan yoksundur. Her aileye en az 3 veya 4 çocukönerisinin sadece bir öneri olarak kalmayıp ekonomi ile ilgili bakanlartarafından ciddiye alınması ve bu çerçevede nüfus artış hızının artışınıözendirecek politikaların oluşturulmaya başlanması

NİTELİKLİEĞİTİM SEVİYESİ ARTTIRILMALI
Türkiye'de nüfusun dahanitelikli bir eğitim seviyesine kavuşturulmasına ve daha iyi yaşam koşullarınasahip olunmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Rahmi Aşkın Türeli, çocuksayısının fazla olmasının ailelerin cari tüketim ihtiyaçlarını artıracağı içintasarrufta da ciddi sıkıntılar doğuracağını ifade etti. Gelişmekte olanülkelerin yapması gerekenin, daha kalabalık bir nüfusa sahip olarak gelişmişekonomilerin işgücü açığını karşılayacak bir yapıyı teşvik etmek yerine,nüfusun daha nitelikli bir eğitim seviyesine kavuşturulması ve daha iyi yaşamkoşullarına sahip olmasının amaçlanması olmalıdır diyen Türeli, çocuk sayısıfazla olan ailelerin cari tüketim ihtiyaçları arttığı için tasarruf oranları dadüşmektedir. Bu durum yurtiçi tasarruf oranları zaten çok düşük olan ülkemizdeyurtiçi tasarruf oranlarını daha da aşağıya çekecek olumsuz bir potansiyeltaşımaktadır. " diye konuştu. 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv