Karabağlar Alzheimer'i unutmadı

  • 0
  • 1.275
Karabağlar Alzheimer'i unutmadı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dünya Alzheimer Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye Alzheimer Derneğiİzmir Şubesi’nin düzenlediği “İzmir unutma” etkinliği Karabağlar'dagerçekleşti. Etkinlikte İzmir’de 6-7 bin civarında Alzheimer hastası olduğunadikkat çekildi ve  hastalık karşısındavatandaşlar bilinçlendirildi. 

Karabağlar DevrimMahallesi ve Basın Sitesi Mahallesi muhtarlıklarında Alzheimer hastalığınadikkat çekmek amacıyla “İzmir Unutma” etkinliği düzenlendi. CHP Karabağlar İlçeBaşkanı Polat Manduz, belediyesi meclis üyeleri, Karabağlar Sosyal İşler MüdürüPelin Erda, muhtarlar ve çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikte TürkiyeAlzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı Doç. Dr. Nil Tekin ve gönüllülerhastalıkla ilgili broşürleri dağıttılar, vatandaşları bilgilendirdiler.

Yaşlı nüfusun yoğunolarak bulunduğu Karabağlar'da hastalıktan farkındalığın artması amacıyla böylebir etkinlik düzenlediklerini belirten Nil Tekin, Alzheimer'ın Türkiye'de 60yaş üzerinde yüzde 10, 80 yaşın üzerinde ise neredeyse her 10 kişiden birisindegörüldüğünü ifade etti. İzmir'de 6-7 bin civarında Alzheimer hastası olduğunadikkat çeken Tekin, “Hastalık kişiliği değiştiri.  İnsanlar günlük basit işleri bile yapamazhale gelirler. Bu hastalığı en iyi anlayan insanlar onlara bakanlardır. Buhastalık hem zor hem de psikolojik ve ekonomik boyutları ağırdır” dedi.

Uykuya dikkat edin
Alzhemir hastalığınınnedeninin henüz tam olarak bilinmediğine dikkat çeken Nil Tekin, Alzheimer'denkorunmak için şu önerilerde bulundu: “Zihinsel olarak zorlayıcı ve ilginçaktivitelerle meşgul olun. Yeterli uyuyun. Beynin bilgi ve deneyimleri uzunsüre hafızaya kaydetmesi gereklidir. Stresi azaltın, fiziksel aktivitelerisürdürerek beynin daha etkili çalışmasını sağlayın. Sosyal ilişkiler içindeolun. Araştırmalar çeşitli sosyal ağ içinde olan kişilerin daha sağlıklıkaldığına işaret etmektedir.”

Gündüz bakımevi istediler
Alzheimer'ın yalnızcahastayı değil tüm aileyi ve bakım verenleri etkilediğini söyleyen AlzheimerDerneği gönüllüleri ise belediyeden gündüz bakımevleri açmasını istediler.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv