Karşı çıktığımız şey etnik kimliklerimizin siyasi kimlik yapılmak istenmesidir

  • 0
  • 842
Yazı Boyutu:

İzmir Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler,  Yeni Anayasa çalışmalarıyla yapılmak istenen değişiklikleri seçim bölgesi Kemalpaşa köylerinde değerlendirdi.
 
CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Mehmet Ayçil, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, ilçe yöneticileri, partililer ve yurttaşlar tarafından yoğun ilgiyle karşılanan Güler, CHP İlçe Başkanlığı’nda partililere hitap etti. Toplantı sonrası esnafı ziyareti gerçekleştiren Güler, esnaf ve vatandaşlarla sohbet etti, görüş ve önerilerini dinledi. Güler, Kemalpaşa’daki çalışmalarına hemşeri derneklerini ve demokratik kitle örgütlerini ziyaret ederek devam etti. Günün sonunda belde ve köy ziyaretlerinde bulunarak programını sonlandıran Güler,  gündemdeki konuları ve  Yeni Anayasa çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
 
“Yazan milletvekili yazdıran müebbet hapis cezasına çarptırılmış terörist başı.”
Yeni Anayasa çalışmalarını değerlendirdiği konuşmasında Güler, “Öcalan’ın yanına milletvekilleri gidiyor, milletvekilleri ona başkanım başkanım diyor. Öcalan da yaz diyor, Anayasa’nın vatandaşlık maddesi şöyle olsun Sırrı diyor, milletvekili de yazıyor. Yazan milletvekili yazdıran müebbet hapis cezasına çarptırılmış terörist başı. Biz de sanıyoruz ki Anayasa uzlaşma komisyonu var hep beraber orada Anayasa yapıyoruz. Zabıtlar yayınlanınca, AKP’nin gizlediği bir şey ortaya çıktı, AKP Anayasa’dan Türk lafını BDP ile işbirliği yaparak silmeye çalışıyor. AKP Türk vatandaşı değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yazılsın istiyor, Türk Milleti lafı da Anayasa’dan çıksın istiyor. Bunu hem kendi seçmenlerinden hem de milletvekillerinden gizlediler. Ben bu durumu genel kurulda Anadilde Savunma Kanunu’nun görüşüldüğü sırada dile getirdim, TBMM kürsüsünden dedim ki Anayasa’da değişiklik yapıyorsunuz, Türk vatandaşlığı lafını çıkarıyorsunuz, o zaman bile genel kurulda bulunan AKP milletvekilleri dedi ki: ‘Nereden çıkarıyorsun onu yok öle bir şey’ diyerek reddediyorlardı. Gelinen durumda artık her şey net kendi milletvekilleri de onlara oy verenlerde Türk halkı da AKP’nin Anayasa’dan Türk vatandaşlığını çıkarmak istediğini gördü” dedi.
“Bizim siyasi kimliğimiz Türk vatandaşlığıdır, etnik kimliğimiz de kültürel kimliklerimizdir”
CHP olarak söyledikleri ve savundukları değerlerin çok açık olduğunu, savundukları düşünceleri de parti programlarına yazdıklarını söyleyerek sözlerine devam eden Güler, “ Etnik kimlik şereftir, çünkü etnik kimlik ana – babadır, ben Çingene’yim anam babam Çingen’e olduğu için, ben Çerkez’im anam babam Çerkez olduğu için. Etnik kimlik ana – babadan gelir şereftir, hiç biri bir diğerinden ayrı ya da üstün değildir. Kimse ana – babaya küfür ettirmez, kimsenin küfür etmesine de izin verilmez. Ana – babadan geçtiği için etnik kimlik şereftir ama ulusal birlik her şeydir. AKP ile aramızdaki fark bu. İnsanların anadili konuşma hakkı elbette olacak, ana dillerini öğrenme hakkı elbette olacak. Bizim karşı çıktığımız şey etnik kimliklerimizin siyasi kimlik yapılmak istenmesidir. Bizim siyasi kimliğimiz Türk vatandaşlığıdır, etnik kimliğimizde kültürel kimliklerimizdir. Türk vatandaşlığı, Türk ulusu büyük çadırdır, o çadırın dokusunda bütün etnik kimlikler beraberce varlardır” dedi.
Yapılmak istenen Anayasa’da bireysel temel hak ve özgürlükler sonuna kadar olması gerektiğini vurgulayan Güler, “Beş tane farklı resmi dil, beş tane farklı dilde okul, her bir etnik kesim kendi içine kapanmış böyle bir hayat bizi bir arada tutmaz, bu sistem bizi parçalar diyoruz. Biz CHP olarak gerçek özgürlüğü söylüyoruz, onların bize söyledikleri şey sözüm ona özgürlük adına bambaşka bir devlet sistemi. Bu devlet sistemi Kürtçülük yapanlar acısından ayrı bir devlete gider, yapılanlar o devlete hazırlıktır başka bir anlam taşımaz. AKP açısında da bu çok yamalı toplum ulusal devleti çözer, ümmeti getirir koyar. Öcalan’la, Başbakan bunda anlaşmışlar, bunu İmralı zabıtları hep birlikte okuduk” dedi.
“her birimizi mezarlıklarımıza kadar ayırır”
Yeni Anayasa çalışmalarında AKP ve BDP’nin ortak bir söylem içinde olduğunu belirterek sözlerini noktalayan Güler, “AKP ve BDP şunu söylüyor, biz bir arada yaşamayalım, yan yana yaşayalım, hepimiz kendi dilimizle, hepimiz kendi dinimizle, mezhebimizle kapanalım öyle yaşayalım. Bize Kosova’nın ve Makedonya’nın şimdiki Anayasa’sını öneriyorlar. AKP ve BDP TC Vatandaşlığını kabul ettirmeye çalışarak başka bir devlet başka bir toplum kurmaya çalışıyor. AKP bu söylediklerimizi yüzlerine vurunca TC vatandaşlığı ile hiç bir şey değişmeyecek diyor, utanmazlar yalan söylüyorlar. Çok resmi dil, çok dilli okul acayip bir toplum yaratır, her birimizi mezarlıklarımıza kadar ayırır. Cumhuriyet’in en büyük kazanımlarında birİ; bizlerin etnik kimliğine ya da mezhebimize kör kalınmasıydı. AKP ve BDP’nin Anayasa’da yapmak istediği şey toplumda kaynaşmayı ortadan kaldırmak isteyen bir modeldir” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv