Karşıyaka Belediyesi “Homeros Dil Ödülü 2009 “ Dinçer Sezgin’e Verildi

  • 0
  • 1.269
Yazı Boyutu:

Karşıyaka Belediyesi’nce 11 yıldır sürdürülen Homeros Edebiyat Ödülü’nde 2009 Dil Ödülü İzmir’li yazar, şair Dinçer Sezgin’e verildi. Karşıyaka Nikah Sarayı’nda düzenlenen ödül töreninde yazar arkadaşları Dinçer Sezgin’in  Türkçe’ye verdiği önemi dile getirerek “ Eserlerinde Türkçenin tadını çıkartıyor,  kelimeleri özenle seçiyor, anlamlar yüklüyor.  Türkçe’den hiçbir zaman ödün vermiyor.” Dedi.

“Homeros Dil Ödülü 2009” adıyla Karşıyaka Nikah Sarayı’nda düzenlenen gecede Veysel Çolak, Namık Kuyumcu, Fahri Özdemir, Hayri K. Yetik, Ahmet Telli Dinçer Sezgin’in eserlerini ve dile verdiği önemi anlttırken,  Zafer Diper,  şiirlerlerini okudu. Etkinlikte ayrıca müziğin duayenlerinden Cahit Berkay, mini bir  konser vererek geceye ayrı renk kattı.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın şehir dışında olması nedeniyle Vekil Ahmet Diker plaketi Dinçer Sezgin’e vererek “ Eserleriyle ölümsüzleşen Dinçer Sezgin’e hak ettiği bu ödülü vermekten onur duyuyoruz.  Karşıyaka Belediye meclisi olarak işyerlerine Türkçe isim verilmesi için daha önce karar çıkardık. Dilimizi en temiz haliyle korunması için özen gösteren yazarlarımıza, şairlerimize, sanatçılarımıza her zaman destek olacağız. Dinçer Sezgin’e yazılarında bu özeni fazlasıyla gösteren bir üstat olarak yerini almıştı. Kendisini kutluyorum.” Dedi.

Bir ulusun kimliğini kaybetmemesi için mutlaka dilini koruması gerektiğini belirten Dinçer Sezgin “ Dil yalnızca ulusların değil kişilerin de kimliğidir. Kişilerin kimliği tam oluşmazsa doğru düşünemez, doğru davranamaz,  karşısındakini doğru anlayamaz, kendini anlatamaz. Kimliğimize, dilimize sahip çıkmalı, onu korumalıyız. Bütün ana dillere saygılıyım, ama anadilim Türkçe olduğu için onu her zaman korumaya kararlıyım.” Dedi.

Fransa’da bir işyeri açılırken tabelasının Fransızca olması zorunluluğu olduğunu belirten şair-yazar Veysel Çolak “Ülkemizde de bir yasa ile düzenlenip işyeri açacak kişiler belediyelerden ruhsat alırken tabelada yazacak yazıları onaylatması gerekir. Ülkemizde özentiyle başlayan yabancı isimli işyeri tabelası giderek yaygınlaşıyor. Dilimizi başka dillerin kuşatmasından kurtarmamız gerekir.  Dinçer Sezgin, dilimizin başka dillerin esiri olmaması için mücadele eden bir kişidir. Yazılarında Türkçeyi en iyi yalın haliyle kullanıp bize unutulmayacak eserler sunmaktadır.” Dedi.

Şair-yazar Ahmet Telli’de  konuşmasında Dinçer Sezgin’in Türkçe üzerindeki hassasiyetini anlatarak “ Bulunduğu ortamı edebiyat ortamına getiren bir kişidir. Kitaplarındaki anlatımlarıyla ağlayan, bizleri ağlatabilen biridir. Yazılarında dilin güzelliğini duyumsatmaktadır. Kendisini kutluyorum.” Dedi.

 

Dinçer Sezgin: 1939 yılında dünyaya gelen Dinçer Sezgin, öğretmenlik yaptı; TRT’de uzun yıllar çalıştı. 1957 yılından bu yana sürekli yazıyor. Çocuk kitapları, gençlik kitapları, öyküler, denemeler, hikayeler ve şiir kitapları bulunuyor. Sezgin, daha önce Berlin Film Festivali En İyi Ortak yapım Ödülü, İzmir Kültür Vakfı Öykü Ödülü, Yunus Nadi Ropörtaj Ödülü, Ankara-Çankaya Belediyesi Öykü Ödülü kazanmıştı.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Arşiv