Karşıyaka'da büyük iklim zirvesi gerçekleşti

Karşıyaka Belediyesi’nin iklim değişikliğini ve dünyanın geleceğini tehdit eden bu krize karşı yerel yönetimler düzeyinde yapılması gerekenleri konuşmak, konuya ilişkin bir yol haritası belirlemek amacıyla düzenlediği “Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı-Belediyeler Buluşması tamamlandı.

  • 0
  • 179
Karşıyaka'da büyük iklim zirvesi gerçekleşti
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Karşıyaka Belediyesi’nin iklim değişikliğini ve dünyanın geleceğini tehdit eden bu krize karşı yerel yönetimler düzeyinde yapılması gerekenleri konuşmak, konuya ilişkin bir yol haritası belirlemek amacıyla düzenlediği “Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı-Belediyeler Buluşması tamamlandı.

Karşıyaka Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleştirilen zirvenin ilk oturumu Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcıları Ali Öztunç ile Ahmet Akın’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu “İklim Krizinin Etkileri Açısından Kentlerimizde Mevcut Durum ve Belediyelerimizce Sürdürülmekte Olan Uygulamalar” bakımından görüşlerini ve deneyimlerini paylaştı.
 
BELEDİYELERİN YAKLAŞIM BİÇİMLERİ ELE ALINDI
Akademisyen ve alanında uzman isimlerin sunumlarıyla katkı sağladığı ‘İklim Değişikliği ile Mücadele ve Uyum Kapsamında Bilimsel, Teknik ve Ekonomik Yönleriyle Belediyeler İçin Yol Haritası’ başlığındaki ikinci oturum, British Institute at Ankara’dan (BIAA) Dr. Ender Peker’in ‘Niyetten Eyleme: Yerel İklim Eylem Planlarını Uygulamada Yaşanan Zorluklar’ başlıklı sunumuyla başladı. Toplantıya sağlık sorunları nedeniyle çevrimiçi bağlantı ile katılan Dr. Peker, iklim eylem planı oluşturmuş olan belediyelerin çalışmalarını, deneyimlerini anlatan slayt sunumunu gerçekleştirdi. Peker bu konuda yürütülecek çalışmalarda plandan eyleme geçişte yaşanabilecek zorlukları ve bunları aşma yöntemlerini anlattı. Belediyelerin iklim eylem planlarına yaklaşım biçimlerini aktardı.
 
“KRİZ VARSA KARARLAR ALMAK GEREKLİDİR”
Business Resilience 360 Kurucu Ortağı Erdem Ergin ‘Belediyeler Yeni İklim Risklerine Nasıl Hazırlık Yapabilir, Çözümler ve Paylaşımlar’ başlıklı bir sunum ile oturumda yer aldı. Ergin, yıllardır saha çalışmalarından yola çıkarak geliştirdikleri çözüm önerilerini katılımcılar ile paylaştı. İklim değişikliğinin bir travma olmadan çözülmesini umduğunu belirten Ergin, bu soruna karşı belediyelerin hayata geçirilebileceği çalışmalar hakkında fikirlerini dile getirdi. Ergin, belediyelerin belli felaketlerin ne kadar sürede kendini tekrarladığını tespit ederek buna yönelik çözüm önerilerini belirleyerek hazırlık yapma konusunda stratejik kararlar alması gerektiğini vurguladı. Ergin, iklimsel felaketlere karşı da aynı şekilde yol haritası hazırlanması gerektiğini ve gelişebilecek tüm felaketlere yönelik acil durum planlarının olmasının da bir gereklilik olduğunu konuşmasına ekledi. Ergin, “Kriz kelimesi Yunanca karar anlamına gelen bir kelimeden gelmektedir. Eğer bugün iklim krizinden bahsediyorsak kararlar almamız gerekiyor demektir. Bu da senaryolarla ve planlarla mümkündür” diyerek konuşmasını noktaladı.
 
FARKINDALIK VURGUSU
Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’nden Dr. Mete Çubukçu “GES Uygulamalarında Sık Yapılan Hatalar ve Çözüm Önerileri” konusunda açıklamalar yaptı. Dr. Çubukçu güneş enerjisi santrallerinde tespit ettiği hataları anlattı ve bu hataların nasıl giderileceği konusunda fikirlerini paylaşırken güneş enerjisi santrallerinde kalite artırma yöntemlerini aktardı. Çubukçu, güneş enerjisi sistemlerinin çalışma şekli ve getirdiği kazanımlar konusunda da bilgi verdi. Ardından ENSİA Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nden Tibet Arbak, “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Uygulamalarında Yerel Yönetimlere Öneriler” başlığında söz aldı. Sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratmak gerektiğine dikkat çeken Arbak, atık ayrıştırmanın önemine değindi. Arbak, ENSİA olarak sürdürdükleri çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
 
PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Ardından Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu’nun moderatörlüğünde “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planları, Azaltım ve Uyuma Yönelik Hedefler ve Uygulamalar” konulu bir panel gerçekleştirildi. Panele katılımcı belediyelerin iklim ve çevre çalışmalarından sorumlu bürokratları konuşmacı olarak katıldı. Bürokratlar belediyelerince yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek sunumlar yaptı, bürokratlar konuya ilişkin görüşlerini katılımcılar ile paylaştı. Karşıyaka Belediyesi’nin iklim krizi ve sürdürülebilir enerji konusundaki faaliyetlerini de Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Saadet Çağlın anlattı, Karşıyaka’nın sera gazı emisyon verilerini paylaştı. Çağlın, yenilenebilir enerji alanında yapılan çalışmalardan da bahsederek Karşıyaka Belediyesi’nin yürüttüğü projeler hakkında bilgi verdi. Panel sonunda katılımcıların soruları cevaplandı. 
 
TUGAY: “ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay yaptığı kapanış konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Belediye başkanlığı yoğun çalışılan bir iş, bu yoğunluk içerisinde zaman ayıran başkanlarımıza ve ekiplerine çok teşekkür ederim. Bugün burada belki küçük ama önemli bir adım attık. Eminim ki aklımızda artık yeni soru işaretleri ve çalışma konuları var; bunun devamını diliyorum. Dünyamızın ülkemizin, şehirlerimizin, insanlarımızın buna ihtiyaç var; bunun mücadelesini vermek için buradayız. Her birimizin elinden geldiğince çalışacağına inanıyorum. Tekrar tekrar teşekkürlerimi sunuyorum”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv