Karşıyaka’da toplu sözleşme sevinci!

Giderek zorlaşan ekonomik koşullara rağmen emekçinin hakkına sahip çıkan Karşıyaka Belediyesi, Personel A.Ş. bünyesindeki çalışanları için DİSK Genel-İş Sendikası ile örnek bir Toplu İş Sözleşmesi’ne imza attı.

  • 0
  • 664
Karşıyaka’da toplu sözleşme sevinci!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Giderek zorlaşan ekonomik koşullara rağmen emekçinin hakkına sahip çıkan Karşıyaka Belediyesi, Personel A.Ş. bünyesindeki çalışanları için DİSK Genel-İş Sendikası ile örnek bir Toplu İş Sözleşmesi’ne imza attı. ‘Eşit işe eşit ücret’ ilkesi doğrultusunda düzenlenen sözleşmeyle; geçtiğimiz yıl Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan belediye şirketi Personel A.Ş’ye geçen 1380 emekçinin maaşında önemli oranlarda iyileştirmeler yapıldı.
 

Koronavirüs önlemleri dolayısıyla sınırlı katılımla gerçekleştirilen imza töreninde; Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve Personel A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Aydın, Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Genel-İş Genel Sekreteri Şükret Sevgener, Toplu Sözleşme Daire Başkanı Çetin Çalışkan, Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı, Disk Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı, Genel-İş 4 No'lu Şube Başkanı Aydın Tekin, Genel-İş 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, Genel-İş 8 No'lu şube yöneticileri ve temsilcileri yer aldı.
 
SOSYAL ADALET
Konuşmasında sosyal adalet vurgusu yapan Başkan Tugay “İçinde bulunduğumuz şartlar zor, sıkıntılar malum. Büyük mutluluk çığlıkları atacağımız bir süreçte değiliz ama ülkemize sahip çıkmamız gereken, mücadeleden de asla vazgeçmememiz gereken bir dönemdeyiz. Hepimize düşen sorumluluklar, fedakârlıklar var. Herkes bulunduğu konumda iyi şeyler yapacak. Fedakârlık istenirken de adaletsiz davranılmayacak. Bu çok önemli. Aslında bu yaptığımız ikinci toplu iş sözleşmesi. İlkinde çok kötü ve sorunlu olan ücretleri makul seviyeye getirebilmiştik. Şimdi daha da makul bir hale geldi. Hepiniz daha fazlasını hak ediyorsunuz. İnşallah gelecekte hep beraber çok daha iyi noktalara geliriz. Biz sosyal adaleti gözeterek mücadele etmeyi sürdüreceğiz, sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Sizlerin de aynı şekilde davranacağınıza inanıyorum. TİS sürecinde aktif görev alan Personel A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanımız Murat Aydın ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Törenimize katılarak bizleri onurlandıran Genel-İş Genel Başkanımıza ve sendika yöneticilerine de teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
 
“YOL ARKADAŞIYIZ”
Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan da şöyle konuştu: “Ülke olarak zor zamanlardan geçiyoruz. Ekonomik ve siyasi kriz vardı, hala da devam ediyor. Bu krizlerin üzerine pandemi geldi. Böylesine sıkıntılı bir dönem içerisinde bize bu güzel tabloyu yaşatan Karşıyaka Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Ülkenin geleceği bizim geleceğimizdir. Demokrasi işçinin ekmeğidir. Belediyeleri bu bakış açısıyla değerlendireceğiz, emek dostu belediye başkanlarımızı tabii ki koruyacağız. Onları işveren olarak değil, emek dostu yol arkadaşı olarak görüyoruz. Karşıyaka’da da bu tablo var. Bunun için bir kez daha şükranlarımı sunuyor, imzaladığımız toplu iş sözleşmesinin herkese hayırlı olmasını diliyorum.”
 
Genel-İş 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin ise “Başkanımıza ve Murat Bey’e işçilerimiz adına yürekten teşekkür ediyorum. Türkiye’de KHK’lı işçiler için yapılan en iyi sözleşmelerden birine imza attık. Yönetici ve temsilci arkadaşlarımın emeğine sağlık. Gelecekte daha güzel toplu sözleşmelere imza atacağımıza da yürekten inanıyorum” diye konuştu.
 
SÖZLEŞMEDE NELER VAR?
• Eşit işe eşit ücret ilkesinin gereği olarak benzer işi yaptığı halde farklı vasıfta gösterildiği için daha düşük ücret alanların vasıfları düzeltildi. Yaptığı işe uygun ücret alacak şekilde, ücretleri ayrıca arttırıldı.

• Tüm işçilerin kıdem tazminatı tavanına ulaşabilmelerini temin için kıdem tazminatının hesabında her hizmet yılı için 40 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı verilmesi esası benimsendi.

• Brüt 122 TL olan en düşük günlük ücret (yevmiye) brüt 140 TL’ye çıkarıldı. Günlük ücretler 13 basamakta; en alt basamakta brüt 140 TL, en üst basamakta brüt 290 TL olarak belirlendi.

• İşçilere her ay için brüt 350 TL gıda yardımı yapılması kararlaştırıldı.

• Yılda 10 günlük ücret olan ikramiye 75 günlük ücrete çıkarıldı.

• Yemek ücreti, yakacak yardımı, çocuk yardımı, izin ücreti, eğitim yardımı, tedavi yardımı, askerlik yardımı, doğum yardımı, ölüm yardımı, afet yardımı kalemlerinde önemli oranlarda artışlar sağlandı.

• Daha önceki sözleşmede bulunmayan düğün yardımı, kreş yardımı, eş yardımı, iş riski primi ve koku primi düzenlemeleri de yapıldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv