Karşıyaka Rotary Milli Kütüphane’de

  • 0
  • 1.433
Karşıyaka Rotary Milli Kütüphane’de
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Karşıyaka Rotary Kulübü, geleneksel buluşmalarını bu kez otel yerine İzmir Milli Kütüphane’degerçekleştirdi. İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı -İzmir Kent Kültür VeGelişimi Platformu Başkanı Avukat Ulvi Puğ’un ev sahipliğinde gerçekleşenbuluşmada yüzyıllık el yazması eserler, taş baskı eserleri inceleyenrotaryenler, Puğ’un seslendirdiği çok özel şairlerin çok özel şiirlerinidinledi.
 

Karşıyaka Rotary Kulübü Başkanı Barış Kaşka’nın önerisiylegerçekleşen toplantıya katılan rotaryenler; 6 Temmuz 1912'de kurulan ve İzmirMilli Kütüphanesi’nde yer alan hazinelerini gördü.

Bu kitapların içinde Guttenberg matbasında basılmış, 5-6 yüzyıllık kitaplar,İbrahim Mütteferika'nın matbaasında basılmış, Katip Çelebi'nin Cihannüma'sıgibi 280 yıllık kitaplar, Victor Hugo, Lamartin gibi ünlü yazarlarıneserlerinin orijinal 1’nci baskılarının yanı sıra Enveri'nin 1465 yılındatamamladığı Düsturnamesi, yüzlerce yıl önce yazılmış altın varaklı Kuran'ıKerim gibi eserlerin de olduğu paha biçilmez değerdeki eserler karşısındakişaşkınlıklarını gizlemedi.
 

İNTERNET KAFES, KİTAP DENİZ ÇİPURASI

İzmir Milli Kütüphanesi’nin  Vakfı'nın özel çabalarıyla hizmet verdiğinisöyleyen Ulvi Puğ, Tükiye'nin geleceğinin refah, huzur ve barış içinde olmasınınancak eline silah değil kitap alan gençlerle mümkün olduğunu belirterek, “Buyüzden çocuklarımıza kitabı sevdirmemiz, gençlerimize internetin kafes, kitabınise deniz çipurası tadında olduğunu hatırlatmamız gerekir. Bilgi mabedi olankütüphaneler bunu sağlayacak yerlerin başında gelir dedi.

Milli Kütüphane’nin üniversite ve üzeri araştırmacılara hizmeteden bir ihtisas kütüphanesi olmasına karşın binanın yetersiz kaldığını, nüfusu4 milyon olan İzmir’de kişilerin okuma salonunda yararlanmak istemesi halinde220 yıl beklemesi gerektiğine dikkat çeken Puğ, “İzmir Milli Kütüphane olarak Türkiye'deyazılı ve basılı eserleri derleme kanunundan yararlanan 6 kütüphaneden biriyiz.Her yıl 60 bin civarında yeni eser arşivimize katılır. Hemen bitişiğimizdekiİzmir İl Özel İdaresi ile ortak sahip olduğumuz bir iş hanının yaklaşık yüzde35'i İl Özel İdaresi'ne ait Yeni çıkan yasayla Özel İdare mallan ihtiyaç sahibikamu kurumlarına devredecekken hazineye devredilen bölümü istiyoruz. Çünkü, biz,her ne kadar bir sivil toplum kuruluş isek de kamu yaranına çalışan, 102yıldır, halkımıza kütüphanecilik hizmetini ücretsiz sunan ve bakanlar kurulukararıyla milli' unvanı verilmiş bir kurumuz  Bu sağlanırsa uzunca bir süre yer sıkıntımızıçözmüş olacağız” diye konuştu.

Puğ, konuşmasını şöyle sürdürdü: Dönemin en önemli mimarlarından Tahsin Sermet tarafındanyapılan ve şu anda İzmir Devlet Opera ve Bale’sinin kirası altında bulunan ElhamraSineması olarak ta bilinen ve içinde bulunduğumuz binamız İzmir’in gerçek ‘YüzükTaşı' değerindedir. Ancak, İzmir’in mücevher değerindeki bu iki binası maalesefönünde Çin Şeddi gibi yükselen SSK Blokları ve sol tarafımızda aynı şekildebulunan katlı otoparkın arasına sıkışıp kalmıştır. Ben sık kullandığım bir sözüsöyleyeceğim size de. ‘Sorunların çözümü sevmeyi bilmek, bilmeyi sevmektengeçer.’ Şehrimi, kitabı ve kütüphaneyi çok seviyorum. SSK blokları kaldırılarakyerine bir proje yarışması ile yeni bir kültür sanat kompleksi yapılsa, içindeopera ve konser salonları, çağdaş bir kütüphane olsa.  Büyükşehir binasının önüne İzmir’de doğmuş, İzmir’deyaşamış sanatçılann heykelleri ile süslenmiş bir sanatçılar parkı yapılsa.Gelen turist gemileri bir gece konaklayıp, konserini dinledikten sonra,operasını izledikten sonra restore edilip ışıl ışıl hale getirilmiş Kemeraltısokaklarındaki restoranlarda yemeklerini yese, hatta İzmir dışından gelenaraştırmacılar küçük bir ücretle bir butik otelde konaklayabilse ve İzmir’i 24saat yaşayan bir yer haline getirsek çok güzel olmaz mı?”

ATATÜRK 3 KEZ ZİYARET ETTİ VALİLERİMİZ YOLUMUZU BİLMİYOR
Puğ konuşmasını şöyle tamamladı. “Her ne kadar 100 metre ötedeki valilerimizinyolunu bilmemesine karşın Milli unvanını gururla taşıyan, Cumhurbaşkanı MustafaKemal Atatürk tarafından üç kez ziyaret edilerek onurlandırılan bir kütüphaneyiz.102 yıldır, devletten bir kuruş almadan devletin kamu görevleri arasında olankütüphanecilik hizmetini, halkımıza ücretsiz olarak sunmak her kuruma nasipolabilecek bir ayrıcalık değildir. Biz Milli Kütüphane olarak Bu binadakikitaplarımız ve APİKAM’daki şubemiz ile kitap severleri ağırlamayı sürdürüyoruz,sürdüreceğiz”

Konuklarına bir de şiir dinletisi sunan Ulvi Puğ’a muhteşemev sahipliği nedeniyle Karşıyaka Rotary Kulübü Başkanı Avukat Barış Kaşkatarafından adına dikilmiş fidanların sertifikası ve kulüp flaması armağanedildi.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv