Karşıyaka Rotary’nin konuğu Kamil Okyay Sındır

  • 0
  • 680
Karşıyaka Rotary’nin konuğu Kamil Okyay Sındır
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Karşıyaka Rotary Kulübü’nün Otel Kaya Prestige’de düzenlenentoplantısının konuğu bu kez Bornova eski belediye başkanı Kamil Okyay Sındıroldu.  2440’ncı Bölge geçen Dönem Guvarnörü Esat Kardiçalı ilekulübün  geçen dönem başkanı YaseminReşitoğlu’nun da katıldığı toplantının konukları arasında Konak eski BelediyeBaşkanı- Gazeteci Erdal İzgi ile Karşıyaka’nın eski başkanlarından- kulüp üyesi  A. Kemal Baysak’ın yanısıra Avukat EnisDinçeroğlu da vardı.

 

Özgeçmişinin okunmasından sonra mikrofona davet edilenbaşkan Kamil Okyay Sındır, geçirdiği başkanlık döneminden, hedeflediklerini tamamlamakiçin bir dönem daha görev beklemesine karşın aday gösterilmemesine, gelen oncateklife karşın ilkeli bir duruşla başka bir partiden aday olmayarak yerinegösterilen adaya destek verişine ve özel idare mallarının paylaşımıyla ilgilibilgi aktarımı yaptı.

 

Görev süresi içersinde kendisine çok temel iki değer belirlediğinidile getiren Sındır, birincisinin insan sevgisi, ikincisinin se hoşgörüolduğunu belirterek, “İnsan sevgisine sahip olmayı göstermelik değil, herkoşulda insanı seven ve sevgi duyan bir anlayışla;  kadını- erkeği yaşlısıyla, çocuğuyla,  engelisiyle her sosyal katmandan insan grubunasevgiyle yaklaşabilmeyi çok temel bir unsur, nitelik olarak kabul ettiğimi söyleyebilirim.


Hizmet ve yatırımlarımla, yönetmekte olduğum kentin her yerinde yaşama geçirmek,insanlara eğitim öncelikli, sosyal belediyecilik, sosyal devlet uygulamasınıbelediye olarak arkadaşlarımızla birlikte uygulamaya gayret ettik.  Hiç kimseye siyasi kimliğiyle, etnik, inanç,veya meslek kimliğiyle, kendisine hangi ad ve kimlikte tanımlıyorsa ayrımgöstermemeye özen gösterdim” dedi.

 

Bu günü kendilerinden emanet alının bu görevlerde çocuklarınolacağını ifade eden Sındır, “Şunu hep gördüm ve hissettim. Ne zaman birtoplumun konuşuyorsam, çocukların gözlerindeki o pırıltı beni hep etkilemiştir.Yarın olmak istedikleri ideal kişi rol modeli olma niteliğiyle, rol modelolarak doğru bilgileri verme, aktarabilme, minicik körpe beyinlerine sadece sözve söylemlerle değil, eylemlerle, duygularla onları doğru yöne kanalizeedebilmenin önemli olduğunu düşünerek hareket ettim. Onlara değer vererek, örneğinsertifika verirken, ‘hadi siz verin, hadi toplu bir fotoğraf çekinelim’ deyip,gözlerinin içine bakarak onlara  ne kadarönemli insan olduğunu, ne kadar değerli bir insan olduğunu vurgulayarak,gerçekten insanı değerleri, erdemleri onlara aşılayabilmek adına bir misyonüstlendiğimi düşünerek 5 yılı geride bıraktım” diye konuştu.

 

YÜZDE 70’E RAĞMEN

Yeniden aday olabilmeyi dilerken, kendisi dışında üniversitetarafından yapılan kamouyu yoklamalarında yüzde 70’lere varan  oy oranına rağmen, kendisiyle görüşülmesinede rağmen parti meclisinde  başkasınınaday gösterildiğini ifade eden Sındır, “Herkes tepkimi bekledi. Ben de insanım,egolarım, duygularım var, ben de kızabilirim, kızmalıyım, kızabilmeliyim. Buduygular insani duygular. Ben de kendime göre doğru olmayan bir kararverildiğini düşünüyordum ama, toplumda ciddi, önemli bir sevgiyi büyütmüşolduğumu gördüm ve bunu kaybetmemek, ‘koltuk sevdalısı’ dedirtmemek adınadurdum. Bunun sadece benim şahsi meselem olmadığı, partinin başarısının esasolduğu, iktidara gelip ilkelerini ve programını uygulamadaki başarısını gözümünönüne getirdim. Kente hizmetin daha önemli olduğunu düşünerek kişisel meseleolmaktan uzak olmasını gerektiğini düşündüm. Bütün egolarımı, öfkelerimi, hırsımı bir kenara koydum. Siyasipartilarden çok teklif geldi. Hepsine cevabım ayrı oldu: ‘beni onurlandıranteklifinizi kabul edemeyeceğim. Teşekkür ederim.’

Çünkü, yapılan bir yanlış sa; benim yapacağım yanlış önceşahsıma, sonra da partimize, hepsinden den önemlisi ise kentimize ve ülkeyezarar vereceğini düşünerek, yerime aday gösterilen arkadaşımı desteklemeyiuygun gördüm.  Geçtiğimizi 5 yıl benimhayatımda önemli bir zaman dilimi. İyi şeyler geride bırakarak, Yaptığımızhizmetlerle kentimizin, insanlarımızın yaşam kalitesine bir değer katmanınhuzurunu ve mutluluğunu yaşıyorum.

 

 SEÇİM KANUNU CEVAZ VERMİYOR

Türkiye’de Siyasetin daha demokratik, daha ilkeli, daha etikkurallara uygun yapılabilmesinin çok zor olduğunu söyleyen Sındır, buna enbaşta siyasi partilar kanunun cevaz vermediğini ve siyaseti demokrasidenuzaklaştırdığını anlatarak, Şöyle konuştu: “Kanun; aday belirleme süreçlerinde,hakim huzurunda ve parti içinde  geridönüşü olmayan önseçimle aday belirleme yöntemini gevşetmiş, bunun yanındaeğilim yoklaması, merkez yoklaması adı altında genel merkezin karar vererekaday belirleyebileceğin ortaya koymuş. Bu gün önseçim yapılarak demokrasiyisiyaset içinde yaşatmak pek mümkün olamıyor. CHP,  özellikle İzmir’de yerel yönetimlerinçoğunluğunda iktidar ve ne yazık ki ön seçim yapılmadığı, yapılsa bile, sandıkkonulsa bile demokrasi mümkün değil.İktidarın üyeler üzerinde mahalle baskısıgibi bir baskı var. Çünkü bu üyelerin büyük çoğunluğu belediyelerde çalışıyor.”

 

İzmir’de uzun süreden beri gündemi meşgul eden Özel idareninmallarının paylaşımı ile ilgili soruları da yanıtlayan Sındır, kanun ile yeni kurulan14 yeni belediyeyle Büyükşehir Belediyesi sayısının 30’a yükseldiğini, köylerin,beldelerin ilçelere bağlandığını, büyükşehirlerin yetki sınırının mülki sınıradönüştüğünü hatırlattı.
Sındır şöyle konuştu: “Büyükşehirlerin olduğu illerdeki özel idareler tasfiyeedildi. Köyler, beldeler kapatıldı. Tüzel kişilik olarak sahip olduğu taşınır, taşınmazlar,paralar, personel var. Kanun ilk mahalli idareler genel seçimine kadar bütün dağıtılımınpaylaşımını şart koşuyor. Ne zaman yapıldı 30 Mart’ta. Biz bu gün tanışıntaşınmazlar devroldu mu, devrolacaktı, ona gitti, buna gitti tartışmalarıyapıyoruz. 30 Mart’a kadar bitmesi gerekiyordu.  Ben,  Bornova’nın köyleriyle ilgili taşınırtaşınmazlarla ilgili olarak 13 Mart’ta valiliğe gittim. Bir sürü taşınmaza Diyanetdiye yazmışlar. İtiraz ettim. Köylerde bir okul milli eğitime, cami diyanete,  sağlık tesisi varsa sağlık bakanlığınadevredilsin istedim. Müftü dahil il müdürleri oradaydı. DüşünsenizeÇiçekli’deki içkili bir restoranı bile diyanete yazmışlar. Verdiğim mücadeleile bunların hepsini kurala bağladık ve tek başıma bütün müdürlerin huzurundabelediyeye, İZSU’ya, Büyükşehir’e verilmesi gerekenleri kararlaştırdık. Bütünbelediyelerin program dahilinde o gün köylerin mal varlıklarıyla ilgilitoplantıya gelmeleri gerekirken ilçe belediye başkanı yerine bürokratınıgöndererek Vali yardımcısının, il müdürlerinin karşısında ‘siz nasıl uygungörürseniz efendim’ demek zorunda bıraktı”

 

İLÇELERİN DE ÇAĞRILMASI GEREKİYORDU

Özel idarenin mallarının paylaşımındada yasa gereği Büyükşehir’inyanı sınıra ilçelerin de çağrılması gerektiğini vurgulayan eski başkan Sındır,sözlerini şöyle tamamladı: “Çağırmamalarına karşın biz örneğin yarış pistiyleilgili olarak iki kez yazdık.  Bu olay, yasanınöngördüğü bir takım aksaklıklar olsada tamamen uygulamanın yaşadığı sorundur.İzmir’in malları Bana göre de Sn. Aziz Kocaoğlu’nun da ısrarla üzerinde durduğugibi belediyelerin üzerinde olması gerekir. 30 Mart’da belki partiler değişecekyeni gelenler başka uygulaması getirmesin diye Ya gözlerden kaçtı ya dikkatedilmedi ve bir ay önce Vali herşeyi hazineye devrettim dedi.  Kanun uygulanmamış görülüyor. 

Bütünhayatım boyunca kamu devlet deyince bütün kurumların elbirliği, işbirliğiiçersinde görev yapmasını savunmuşumdur. Ama bu tür kente hizmet ve yatırımalanı olarak hizmet duyulan şeylerinde yerel yönetimlerin üzerine verilmesigerekir diye düşünüyorum.”
Kamil Okyay Sındır’ı kutlayan Kulüp Başkanı Barış Kaşka, günün anısı olarak birplaket ve kulüp bayrağı verdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv