Karşıyaka’ya çok yakışacak

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, yenileme çalışmaları devam Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

  • 0
  • 632
Karşıyaka’ya çok yakışacak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, yenileme çalışmaları devam Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. 1973 yılında açılan Anıt’ın, aradan geçen 44 yıllık süreçte yıprandığını, kolonlarının eridiğini ve teknik özelliklerini kaybettiğini ve bu yüzden yenileneceğini söyleyen Başkan Akpınar “Anıt hepimizin ortak mirasıdır ancak 44 yılın yorgunluğunu yaşamakta ve can güvenliğini tehdit etmektedir. İlçemize yakışır şekilde ve aslına uygun biçimde yenileyeceğiz” dedi.

YOĞUN KATILIM
Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı ile ilgili yenileme çalışmalarını içeren bilgilendirme Tersane Kafe’de gerçekleştirildi. Başkan Akpınar’ın yanı sıra, CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım, Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının ve meslek odalarının temsilcileri ile çok sayıda basın mensubu katıldı. Başkan Akpınar, Anıt’ın yenileme çalışmaları ile ilgili gelinen süreci anlattı, tartışmalı konulara açıklık getirdi.
 
“ANIT’IN BU HALİ CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR”
Başkan Akpınar “Karşıyakamızın simgesi olan Anıt, hepimizin ortak mirası ve buluşma noktasıdır. İçeriği, anlamı ve estetiği ile tartışılmaz bir değere sahip olan anıtımız, aradan geçen 44 yılın yorgunluğunu ve yıpranmışlığını yaşamakta, duyarlı her yurttaşı üzmekte, üstelik yıkılma tehlikesiyle de can güvenliğini tehdit etmektedir. Bu sonucu görmek için vicdan sahibi olmak yeterlidir. Anıt’ı, Karşıyakamıza yakışır şekilde ve aslına uygun biçimde yenileyeceğiz. Anıt’ı kentin bina yoğunluğundan kurtararak, daha modern bir hale getiriyoruz. Bu hassas çalışmaya dair tepkileri ise hayret ve üzüntüyle karşılıyoruz” dedi.
 
“BOŞ VE MESNETSİZ İDDİALAR”
Kamuoyunda “Anıtı yıkıyorlar” algısı yaratma çabalarının boş ve mesnetsiz olduğunu savunan Başkan Akpınar “Bilgisizlik ya da vahim bir önyargı söz konusu. Bu yaklaşım, her sözüne ‘Atatürk’ ile başlayan belediyemize de haksızlıktır! Anıt, gerçek Atatürkçülerin yüreğini sızlatan bir durumdadır. Anıtın yeniden yapılması kişisel hırsın ürünü değildir. Bunu bu şekilde anlatanların çabası, leke sürmekten öteye geçmez. Kaldı ki Anıt’ı yenileme çalışmalarının duyurusuna 3 gün önce karar vermedik. Projemizi 2015 yılından bu yana basın mensupları ile paylaştık. Yasal müellifi Prof. Dr. Tamer Başoğlu’nun izni ve onayı ile projelendirdik. Amacımız Anıt’ın boyutunu büyütmek, gösteriş yapmak değil. İlçemizin 100 yılına yakışır bir eser kazandırmaktır. Anıt’ı bu şekilde, harabe haliyle kaderine terk mi edelim? Bu Anıt yapılırken harçlıklarını verenlerin ve tüm Karşıyakalıların hatırasına saygı göstermek için çalışıyoruz. Bittiğinde hepimizin yüz akı olacak. Bu projeye karşı çıkmak kente haksızlık yapmaktır” diye konuştu.

 VALİLİK “CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR” 
Anıt’ın mevcut halinin ve yapılmak istenen projenin fotoğraflarını da paylaşan Başkan Akpınar, İzmir Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün teknik raporunu da okudu. Raporda “Yapının mevcut halinin can ve mal güvenliği açısından risk teşkil ettiği görülmüştür. Uygulanacak yöntemin, ivedilikle değerlendirilip karara bağlanması gerekmektedir” cümlelerine yer verildi.
 
ANIT’IN HARABE HALİNİ YERİNDE GÖRDÜLER!
Projenin yasal tek müellifi Prof. Dr. Tamer Başoğlu da gönderdiği mesajda, yeni projenin kendi izin ve onayı ile hayata geçirileceğini belirtti. Başkan Akpınar, beraberindeki katılımcılar ve basın mensuplarıyla, Anıt’ı yerinde de ziyaret ederek, hem mevcut halini gözler önüne serdi hem de yapılmak istenen projeyi anlattı. Akpınar “Anıt 750 metrekare alanı kapsayacak. Çevre düzenlemesi 5 bin metrekarelik alanı kapsayacak. En yüksek noktası 42 metre olacak. Temel için 73 adet fore kazık çakılacak. Özel aydınlatma sistemi kullanılacak” dedi.
 
“TARTIŞMALAR NOKTALANDI, AKPINAR’IN ARKASINDAYIZ”
CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven “Anıt konusunda, Karşıyaka Belediyesi ve belediye başkanımıza yapılan karalama ve suçlamaların haksız olduğu kanaatindeyim. Hiç bir başarı elde edemeyeceklerinden eminim. Yapılmak istenen yenileme çalışması haklı ve yerindedir. CHP’nin ya da Hüseyin Mutlu Akpınar’ın Atatürkçülüğü ve sanat eserlerine saygısının tartışılacak bir yanı yoktur. Sonuna kadar Sayın Akpınar’ın arkasındayız. Bu iş burada noktalandırılmıştır. Açılışta da hep beraber olacağımızdan eminim” dedi. 
 
KİMLER KATILDI?
CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım, Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Tuna Arslan, KASİAD Başkanı Süleyman Özsakallı, BESİAD Başkanı Ali Aktaş, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı, Kent Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu, 1912 Karşıyakalılar Dernek Başkanı Ekber Göçer, Karşıyaka Lisesi Eğitim Vakfı Başkanı Mehmet Erişkin, TEMAD, TESUD, Karşıyaka Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Vehbi Moğol, muhtarlar, meclis üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv