Katip Çelebi Sabancı’da

  • 0
  • 2.434
Yazı Boyutu:

Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları  Merkezi (MEDAM) tarafından hazırlanan  “Piri Reis’ten Katip Çelebi’ye Osmanlı’nın Dünyaya Bakışı” konulu 65 ayrı haritadan oluşan Sergi  ve Paneli  İzmirliler ile buluştu.
 İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin de aralarında yer aldığı İzmir Üniversiteler Platformu  tarafından Sabancı Kültür  Sarayı’nda  düzenlenen sergi açılışına AKP İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu, Platform  üniversiteleri yöneticileri ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Topkapı Sarayı Müzesi Yazma Eserler Kütüphanesi’nden, Türk İslam Eserleri Müzesi’nden, Süleymaniye Kütüphanesi’nden alınan Müslüman coğrafyacılara ait geleneksel haritalar, Kaşgarlı Mahmud’un dünya haritası ile Mürseliyeli İbrahim, Piri Reis, Ali Macar Reis el-Niksari ve 1732 yılında İbrahim Müteferrika tarafından yayınlanan Katip Çelebi’nin Cihannüma isimli eserinde yer alan haritalar sergi açılış kokteyline katılan İzmirliler tarafından ilgiyle izlendi.

İZMİR İÇİN ÖNEMLİ
Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akan, İzmir Üniversiteleri Platformu’nun  yeni kurulan 3 üniversitenin de katılımı ile 9 üniversitenin rektörleri bir araya gelerek çeşitli bilimsel, kültürel etkinlikler düzenlendiğini söyledi.
Akan, “2009 yılı Unesco tarafından bütün dünyada Katip Çelebi yılı olarak ilan edilmiştir. Medeniyetimin yüz akı olan bu bilim adamımız hem ülkemizde hemde dünyada tanıtılması amacıyla Kurucu başkanlığını Prof. Dr. Bekir Karlıdağ’ın üstlendiği Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) tarafından Ankara, İstanbul, Bilecik, Mardin, Diyarbakır, Batman ve Siirt, Paris, Kaliforniya, Washington, Letonya,  ve Şam olmak üzere çok sayıda yerde sergilenen “Piri Reis’ten Katip Çelebi’ye Osmanlı’nın Dünyaya Bakışı” konulu 65 ayrı haritadan oluşan Sergi  ve Panel , konferan ve sempozyumlar düzenlenmiştir.  2010 yılında kurulan üniversitemizin adını taşıdığı için Katip Çelebi ve sergi bizim için çok önemli” dedi.


İLK TUĞLA BENDEN

4 yıl önce kurdukları Medeniyet Araştırmaları Merkezi sayesinde çıkan eserler,  dünyayı dolaştıkça bulunduğumuz coğrafyanın ,  bu coğrafyada yaşamış olan değerlerdin ne kadar önemli olduğunu söyleyen Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı- Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı  Enver Yücel, eserlerin dünyanın çeşitli bölgelerinde gördüğü saygının yaptıkları işin önemini ortaya koyduğunu,   bundan sonra da yapacaklarının da göstergesi olduğunu belirten Yücel, “Katip Çelebi ile ilgili çalışmalarımızı gördünüz. Türkiye gördü, dünya gördü.  Merkezimizin çok önemli faaliyetleri var.  Bir tanesi her salı akşamı TRT’de izlediğiniz “Batıya doğra Akan Belgeseli” dünyanın en önemli belgesellerinden birisi.  Bütün dünya üniversitelerinde okutulacağını, gösterileceğini, bir araç olarak kullanılacağına inanıyorum.  Almanya, Fransa, Avusturalya başta olmak üzere 10 civarında ülke TV’si gösterme kararı verdiği bu belgeselin dünyanın 100 ülke TV’sinde seyredileceğini umuyorum” diye konuştu.

Eserler,  kitaplar yaptıklarını dile getiren Yücel,   “Katip Çelebi  Üniversitesi'ne bu çalışmalarımızı, birikimlerimizi aktarmak,  Bu serginin bir nüshasını vermek istiyorum.   Katip Çelebi Merkezi’nin kurulması halinde  ilk tuğlayı da ben koymak isitiyorum.  Hem üniversitem hem de şahsım olarak destekleyeceğim.” şeklinde devam etti.

2011 Evliya Çelebi yılı olarak ilan edildiğini dikkat çeken yücel, Evliya Çelebi’nin bir sinema filmini yaptıklarını belirterek, bu güne kadar yapamaklarını,  Türkiye’nin, Osmanlı’nın öteden beri değerlerine sahip çıkarak 100 yıllara, 1000 yıllara aktarmak istediklerini anlattı.  Medeniyetler Belgeseli’nden  sonra  dünyada ilk olacak nitelikte bir Medeniyetler Korosu’nu yapmak istediklerini açıkladı.


KATİP ÇELEBİ DOĞRU İSİM
Bir ülkenin en önemli sermayesinin entelektüel sermaye olduğunu,  Entelektüel sermaye yoksa, ne Ekonomide ne dış politika’da, ne bir başka alanda başarılı olma ihtimali olmadığını söyleyen AKP İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu,   “Entelektüel sermaye de kültürel geçmişimize sahip çıkmakla mümküdür.  Bütün kültür hayatında varsınız demektir. Onları çok daha kolay özümsersiniz. Hem geçmiş kültürümüzle, hemde mevcut kültürle yüzleşmemiz, onları tanımamız ve ona göre bir sentez oluşturmamız gerekiyor.   
Ben özellikle üniversitelere izim verilirken bilim ve kültür hayatından isimler verilmesini prensip olarak her zaman savundum.  İzmir’de yeni bir devlet üniversite kurmak faaliyetlerimiz olduğundan beri kendi kültür hayatımızdan önemli bir ismi bu üniversiteye verilmesi için en başından beri çok gayret ettim. ”dedi.  

Yüksek öğretim kurulundan İzmir’de yeni bir devlet üniversitesi kurulma kararı çıkacağı zaman çalıştıklarını belirten Tekelioğlu, “ İzmir yüksek öğretim kurulundan çıktıktan sonra verilecekti . Yüksek öğretim kurulundan  Turgut Reis Üniversitesi diye çıkmış. Biz buraya bilimle kültür hayatından bir isim verecektik.  Turgut reis büyük isimdir, saygımız sonsuzdur ama onu hükmedenler dünyasına ait olması nedeniyle, bilim ve kültür dünyasından bir isim için ısrar ettim.  Bilim, ilim, kültür hayatından olsun istedik.  Milli eğitim bakanımız, komisyonumuz ve sayın başbakanımızın da uygun görmesi nedeniyle, bütçe plan komisyonu ve genel kurulunda kabul edildi.  ‘İzmir’le ne  iilgi var’ dendi.  İzmir büyük bir şehirdir. İzmir her yeri kucaklayan bir şehirdir.  İzmir yerel  düşünürse büyüyemez . Daha büyümesi için çok daha büyük düşünmesi gerekiyor.  Katip Çelebi Kültür hayatımızda bilim hayatımızda çok geniş yer olan biridir” diye konuştu.

 

 


MEDAM Başkanı Bekir Karlığa’nın Katip Çelebi ile ilgili bilgi aktarımıyla süren etkinliğe İzmir Devlet Türk müziği Korosu sanatçıları mini konserle renk kattığı etkinlik
Sergi 6 Ocak’a kadar gezilebilecek.

 

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

Arşiv