Kaya Tuncer “Vizyon Sahibi bir insan” müzesiyle anilacak

  • 0
  • 892
Yazı Boyutu:

ESBAŞ (Ege Serbest Bölge Kurucu veİşleticisi A.Ş.) ve Uzay Kampı Türkiye’nin kurucusu merhum işadamı KayaTuncer’in anısına Uzay Kampı Türkiye’de kurulan müze törenle açıldı. Açılışkurdelesini ABD Büyükelçisi Francis J.Ricciardone, İzmir Valisi Mustafa Toprak,İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İzmir MilletvekiliMehmet Ali Susam, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş,ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer ve Yunan-Amerikalı işadamı Michael Parlamis birlikte kesti. 

Uzay Kampı Türkiye’nin proje ve kuruluşaşamalarından başlanarak Kaya Tuncer’in hayatı boyunca gösterdiği büyükgelişimin fotoğraf, yazı ve görsel açıklamalarla anlatıldığı müze düzenlenentörenle açıldı. Kaya Tuncer’e ithafen “Vizyon Sahibi Bir İnsan” ismininverildiği müzede, kampı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanısıra, öğretmenlerin ve NASA astronotlarının Kaya Tuncer’e ilettikleri tebrikyazıları, ilgili dönemlere ait gazete haberleri ve fotoğraflar sergileniyor.Farklı ülkelerden öğrencileri Uzay Kampı Türkiye’de biraraya getirerek dünyabarışına yaptığı katkıyla tanınan Kaya Tuncer’e, bu hayırsever çalışmalarındandolayı Ulusal Etnik Örgüt Koalisyonu Vakfı tarafından 2004 yılında verilenEllis Adası Şeref Madalyası da Kaya Tuncer ve eşi Mary Tuncer’infotoğraflarıyla birlikte müzenin girişinde sergileniyor. 

Kaya Tuncer’in Uzay Kampı Türkiye’yi dünyagençliğine armağan ettiğini söyleyen 50 yıllık eşi, ESBAŞ Yönetim KuruluBaşkanı Mary Tuncer; “Ünlü bir Amerikalı’nın sözü der ki; ‘Bazı insanlar herşeyi olduğu gibi görür ve 'neden' diye sorarlar. Ben ise her şeyi asla olmadığıbiçimde hayal eder ve 'neden olmasın' diye sorarım…’ Kaya Bey; vizyonuyla veçalışkanlığıyla daima dünyayı daha iyi bir yer yapmaya çalışan birisiydi” dedi. 

Merhum işadamı Kaya Tuncer, 22 yıl sürenyoğun bir çalışma sonrası, 240 firmanın üretim ve ticaret faaliyetinde bulunduğu,19 bin 500 kişinin istihdam edildiği, her yıl 5 milyar doları aşan ticarethacminin gerçekleştiği, dünyanın örnek endüstri merkezlerinden birisi olarakkabul edilen ESBAŞ’I yarattı. 2000 yılında, dünyadaki üç uzay kampından biriolan Uzay Kampı Türkiye’yi açarak 12 sene içinde, 45’i aşkın ülkeden 100 bininüzerinde gencin uzay bilimleri eğitimi almasını sağladı. Ayrıca kurduğu “UzayBilimleriyle Küresel Dostluk Vakfı” aracılığıyla maddi durumu programlarakatılmak için elverişli olmayan öğrencilere de destek olan Tuncer, 27 ülkeden 5bin 500’ü aşkın öğrenciye burs vererek Uzay Kampı Türkiye’ye katılımlarınısağladı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv