Kekik, Defne ve Adaçayı sektör temsilcileri bir araya geldi

İzmir Ticaret Borsası ile Tarım ve Orman Bakanlığı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen “Kekik, Defne ve Adaçayı Tarımı ve Piyasaları Değerlendirme Toplantısı” 24 Haziran Cuma günü gerçekleştirildi.

  • 0
  • 978
Kekik, Defne ve Adaçayı sektör temsilcileri bir araya geldi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Ticaret Borsası ile Tarım ve Orman Bakanlığı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen “Kekik, Defne ve Adaçayı Tarımı ve Piyasaları Değerlendirme Toplantısı” 24 Haziran Cuma günü gerçekleştirildi.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Konferans Salonunda yapılan ve moderatörlüğünü İzmir Ticaret Borsası Onur Üyesi Dr. Tayfur Akın’ın üstlendiği toplantıya Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, Odun Dışı Hizmet ve Ürünler Daire Başkanı Özgür Balcı, İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyeleri Dr. Hüseyin Akdemir ve Celil Önder Türer’in yanısıra ilgili kamu kurum temsilcileri, sektör temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Dr. Hüseyin Akdemir ve Tarım ve Orman Bakanlığı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ali Peksüslü gerçekleştirdi.

Dr. Hüseyin Akdemir konuşmasında, tüm dünyada kullanımı ve ticaret hacmi artan kekik, defne ve adaçayının ülkemiz için önemli ürünler olduğunu belirterek üreticilerin ve sanayicilerin sahada yaşadığı sorunlardan somut örnekler verdi. Ülkemizin bu üç üründe küresel piyasalarda daha rekabetçi olabilmesi için sektörün talep ve beklentilerini aktaran Akdemir, İzmir Ticaret Borsası tarafından hazırlanacak sonuç raporunun sektörle ilgili yapılacak çalışmalara kaynak olması amacıyla kamu birimleri ile paylaşılacağını belirtti.

Dr. Ali Peksüslü ise Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün tıbbi ve aromatik bitkiler alanında yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi aktardı.

İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Celil Önder Türer, yaptığı sunumda ülkemizin bu alandaki ihracatı hakkında bilgiler vererek, özellikle kekikte rakiplerimiz arasında yer alan Güney Amerika ülkelerinde yaşanan son gelişmelerden bahsetti.

Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel ve Odun Dışı Hizmet ve Ürünler Daire Başkanı Özgür Balcı ise kekik, defne ve adaçayında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çalışmalarını aktardıkları konuşmalarında sektörden gelen taleplere büyük önem verdiklerini ve sorunların çözümünde iş birliğine hazır olduklarını belirttiler.

Toplantıda ayrıca, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Ünal Karık üç üründe yapılan ıslah çalışmaları hakkında, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Kartal ise bu ürünlerin eczacılık alanındaki kullanımı hakkında birer sunum yaptı.

Toplantı sonunda yapılan değerlendirmelerde, kaliteli üretim, piyasaların talebine uygun çeşitlerin arttırılması, katma değerli ürün geliştirilmesi konusunda yapılacak arge çalışmalarının çoğalması, üreticilerin desteklenmesi ve bu alandaki eğitim çalışmalarının yoğunlaştırılması tüm katılımcıların üzerinde hemfikir olduğu konular arasında yer aldı.

Toplantının ardından, sektöre katkı sunmak amacıyla hazırlanacak toplantı sonuç raporunun önümüzdeki günlerde kamuoyu ve sektör ile paylaşılacağı açıklandı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv