Kentimiz İzmir atakları

Uğur Yüce başkanlığında, Samim Sivri, Sıtkı Şükürer, Temel Aycan Şen ve Murat Demirer’in yönetimindeki profesyonel ekiple özverili bir şekilde çalışmalarını sürdüren İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği (Kentimiz İzmir) düzenlenen basın toplantısıyla iki yıllık başarısını açıkladı.

  • 0
  • 645
Kentimiz İzmir atakları
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

2012 yılından beri somut ve somut olmayan kültürel mirasımızın korunması ve yaşatılması için Uğur Yüce başkanlığında, Samim Sivri, Sıtkı Şükürer, Temel Aycan Şen ve Murat Demirer’in yönetimindeki profesyonel ekiple özverili bir şekilde çalışmalarını sürdüren İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği (Kentimiz İzmir) düzenlenen basın toplantısıyla iki yıllık başarısını açıkladı.

Konak Belediyesi işbirliğiyle İzmir Kalkınma Ajansı’ndan hibe desteğiyle restorasyonunu tamamlayarak Yenilikçi Öğrenme Merkezi olarak faaliyete geçirdiği Tarihi İstiklal Okulu’nda gerçekleşen basın toplantısı Başkan Uğur Yüce’nin açılış konuşmasıyla başladı.

Geçtiğimiz 2 sene içersinde dört Avrupa Birliği Projesi yürüterek bir ilke imza atan derneğin Genel Sekreteri Sedef Özer ise Avrupa Birliği Sivil Toplum Destek Programı Üçüncü Dönem Hibe programından destek alarak hayata geçirilen “Kültürel Mirasın Korunmasında Daha Güçlü Bir Sivil Toplum" projesi kapsamında pek çok faaliyeti de tamamladıklarını söyledi. İzmir’de ilk defa hazırlanan Kültürel Miras (KM) Envanter Çalışması, Somut KM stratejisi, Somut Olmayan KM stratejisi, KORU Mobil Uygulaması, KM Platformu, belgesel film ve İzleme raporu gibi hayata geçirilen faaliyetler hakkında görsel destekli bir sunum gerçekleştirdi.

İzmir’in kültürel miras alanında çok zengin olduğunu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre tescilli taşınmaz kültür varlığında 7754 tescilli yapı ile İstanbul’dan sonra Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını belirten Genel Sekreter Özer’in aktarımına göre Ülkemizde UNESCO Dünya mirası listesinde birden fazla binası olan tek şehir olan İzmir’in her yerinden tarif fışkırıyor. İl genelinde 2021 yılı itibari ile toplamda 44 aktif kazının yapıldığı İzmir’de 875 tanesi Arkolojik SİT olmak üzere toplam 965 SİT alanı bulunuyor.

Kültürel miras konusunda da bazı gerçekleri ortaya koyan rapora göre İzmir’de yaşayan 3 insan hazinesinden biri zorluklar nedeniyle mesleği bırakırken, 136 gelenek taşıyıcısı ise mesleği mesleğini sürdürmekte zorlanıyor.
Rapor aynı zanaatların yaşaması Zanaat Pazaryeri Projesi, açık kapı deneyim noktaları, usta- atölye çalışmaları ve pek çok somut öneride bulunuyor.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı AB Sivil Toplum Destek Programı Üçüncü dönem Hibe Programı desteğiyle hayata geçirilen “Kültürel Mirasın Korunmasında Daha Güçlü Bir Sivil toplum” proje kapsamında geliştirilen mobil uygulama ile korunması gereken kültür varlıklarına yapılan olumsuz müdaheleler ilgili birimlere anında iletilecek.

Sedef Özer’in ardından konuşan AB Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ise Avrupa Birliği projeleriyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv