Kentsel dönüşümde herkes seyirci

  • 0
  • 800
Kentsel dönüşümde herkes seyirci
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’de bazımüteahhit ve firma sahiplerinin şeytanın bile aklına gelmeyecek yöntem veusulle insanları evlerinden uzaklaştırdığını söyledi. Aslan, “ Kentsel dönüşümyasasının boşluğundan faydalanarak önce bir apartmandan daire satın alıyorardından bizzat kendileri başvurarak, apartmanı riskli alan ilan ettiriyorlar.Sonra da binanın riskli olduğuna ve üç ay içinde boşaltılması gerektiğine dairdiğer hak sahiplerine tebligat gönderip işi oldu bittiye getiriyorlar” dedi.

 

 

Aslan, Türkiye’nin birçok şehrinde birbiri ardınagerçekleştirilen ancak ilgili yasanın çıkmasının üzerinden iki yıl geçmişolmasına rağmen henüz İzmir’de bir tek örneği yaratılamayan kentsel dönüşümdeçarpıcı bir gerçeği gözler önüne serdi. Yasanın çıktığı ilk günlerde bazımüteahhit firmaların, rantı yüksek bölgelerdeki hak sahiplerini türlübahanelerle kandırarak, bina ve arsalarını ucuza kapattığı yönünde uyarısı ilede hatırlanan Aslan, bu kez durumun çok daha vahim olduğunu söyledi. Aslan, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ve sonraçıkarılan yönetmeliklere göre bir tek hak sahibi bile ilgili kuruma başvurarak,mevcut binanın analizini yaptırabiliyor ve riskli alan ilan ettirebiliyor. İştebunu fırsat bilen bazı açıkgöz müteahhit ve firmalar, gözlerine kestirdikleribölgedeki bir apartmandan önce daire satın alıyorlar ardından bizzat başvuruyapıp, apartmanı riskli alan ilan ettiriyorlar. Sonra da binanın riskliolduğuna ve üç ay içinde boşaltılması gerektiğine dair diğer hak sahiplerinetebligat gönderip işi oldu bittiye getiriyorlar” dedi.

 

BELEDİYELER SEYREDİYOR…

Bu duruma İzmir’deki belediyelerin seyirci kaldığını,insanların hakkını nerede ve nasıl arayacağını bilmediğini vurgulayan Aslan, “Kentsel dönüşümde en önemli görev belediyelerindir. Ancak İzmir’de belediyelerkentsel dönüşüme seyirci konumundalar. Kentsel dönüşüm eski binaların yıkılıp,yerine yeni bina yapmak değildir. Hele kentsel dönüşümü, “rantsal dönüşüme” dönüştürmekhiç değildir. Kentsel dönüşüm, TOKİ marifetiyle değil, halkın seçtiği ve halkıntemsilcisi olan belediyelerin öncülüğünde olmalıdır. TOKİ, finansman sağlamalı,belediyeler ise operasyonel olmalıdır. İzmir’de son 10 yıldır, gözle görülürtek bir çalışmadan söz edilemez. Eğer dönüşümde halkı hiçe sayarsanız baştankaybeder, başarısız olursunuz” ifadelerini kullandı.

 

“ARSA YOKSA KONUT DA YOK”

Aslan, kentte yaşanan konut ihtiyacının da yinebelediyelerin arsa üretmemesinden kaynaklandığını dile getirdi. ‘Bir yandannüfus artışı diğer yandan aşırı göç konut üretimini zorunlu kılıyor’ diyenAslan, sözlerini şöyle noktaladı: “ Buna karşın planlı, alt yapılı konut alanıyok. Belediyeler imarlı, alt yapılı konut arsası üretme görevini maalesef son15 yıldır yerine getirmiyor. Dar ve sabit gelirli gelirliler ancak bu olursakonut sahibi olabilirler.”

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv