Kentsel yenilemeye Gediz'den ‘bilimsel’ destek

  • 0
  • 1.090
Kentsel yenilemeye Gediz'den ‘bilimsel’ destek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Gediz Üniversitesi, kentsel dönüşümde eksikliği hissedilenuzmanları, yüksek lisans programıyla yetiştiriyor. Mimarlık Bölüm Başkanı Prof.Dr. Özlem Erdoğdu Erkarslan, kalıcı ve doğru dönüşüm için belediyelere yolgösterdiklerini söylüyor

 

Gediz Üniversitesi, depreme dayanıksız ve çarpık yapılaşmakıskacındaki büyükşehirlerin kurtuluş projesi olarak görülen kentsel yenilemeyebilimsel destek veriyor. Kentleri çirkin görünümden kurtaracak, vatandaşı dasağlıklı yaşam alanlarına ve sağlam yapılara kavuşturacak dönüşümde eksikliğihissedilen uzmanlar ‘kentsel yenileme yüksek lisans programı’ ileyetiştiriliyor

Geçen yıl başlatılan eğitimde, kentsel planlama ve tasarım,kentsel yenileme imar hukuku, kentsel altyapı sistemleri, yerel yönetimler,coğrafi bilgi sistemleri, afet riskli alanlarda sağlıklı yapı tasarımı, çevrehukuku, tapu ve kadastro hukuku, inşaat hukuku, yoksulluk, göç ve sosyalpolitika, kentsel yurttaşlık, Avrupa Birliği ve kentleşme politikaları konularıişleniyor. Öğrenciler arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyeçalışanları yer alıyor.

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi DekanYardımcısı Prof. Dr. Özlem Erdoğdu Erkarslan, kentsel dönüşümde çözüm yollarıarayan belediyelere rehberlik etmeyi hedeflediklerine dikkat çekiyor. Aynızamanda Mimarlık Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Erkarslan, İzmir, İstanbul,Ankara, Bursa gibi büyükşehirlerin geleceğini ilgilendiren böylesine önemli birkonuda hem uzman yetersizliğini hem bilgi kirliliğini gidermeyi amaçladıklarınıda dile getiriyor, şunları söylüyor:

 

Sonu kötü bitmesin

“Kentsel yenileme ve dönüşüm şimdiye kadar ranta bağlı birkavram olarak gündeme geldi ve hep kötü uygulamalarla bilindi. Nasılgerçekleştirileceği, neleri kapsadığı ve neler değiştireceği tam olarakbilinmiyor. Bu konuda perspektif eksikliği var, mesleki eğitimde hep geridebırakılmış. Çok zor bir alan olduğu için şimdiye kadar hukuktan mimariye,inşaat mühendisliğinden kamu yönetimine kadar farklı disiplinleri buluşturaneğitimler gerçekleştirilememiş. İşte bu eksikliği kapatmak, kentsel yenilemeyitüm yönleriyle bilecek, uygulayacak ve toplumun endişelerini giderecek uzmanlaryetiştirerek belediyelerin elini güçlendirmek istedik. Kentsel yenilemeyiilgilendiren tüm alanları içeren yüksek lisans programımız, bu eksiklikleri vebilinmezleri ortadan kaldıracak. Bireyin memnuniyetini hedefleyen,sürdürülebilir çevreyi mümkün kılan kentsel yenileme projelerinigerçekleştirebilecek ve şehirlerimizde güzel izler bırakacak donanımda mezunlarvereceğiz. Bu uzmanlara yakın gelecekte büyük iş ve sorumluluklar düşecek.Kentlerimizdeki yapılaşmanın daha sağlıklı, dayanıklı ve estetik halegelmesinde Gediz Üniversitesi olarak önemli katkıda bulunmuş olacağız.”

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Engelsiz yaşam’ için yol yardım desteği

Menderes’te İlk Meclis

Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkaracağız

Ekmek 5 TL

Buca'da ilk meclis

İlk ziyaret Kaymakam Fatih Aksoy’a

Arşiv