Kıdem tazminatına el uzatanların eli yanacak

  • 0
  • 710
Kıdem tazminatına el uzatanların eli yanacak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 3. Bölge Temsilcisi H.Hüseyin Karakoç, ''İşçinin kıdem tazminatına el uzatanların eli yanacak'' dedi.

Karakoç, Petrol-İş Aliağa Şubesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen  ''Türk-İş İzmir Başkanlar Kurulu Toplantısı'' nda yaptığı konuşmada, dünyada bir çok ülkenin taraf olduğu 176 sayılı İLO Sözleşmesi'ni Türkiye'nin de imzalamasından dolayı memnuniyet duyduklarını bildirdi.
Hükümetin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu ''torba yasa'' tasarısı içine koyduğu kıdem tazminatına fon getirilmesi ve özel istihdam büroları kurulmasını yakından takip ettiklerini belirten Karakoç, Ankara'da bu ay içinde yapılan Türk-İş Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda 6 ilde kitlesel basın açıklaması yapılması kararı alındığını söyledi.

Karakoç, şunları kaydetti:
''İşçinin kıdem tazminatı işverene yük getirmiyor. İşveren her türlü ürün ve üretimde işçinin kıdem tazminatını işgücü maliyetine katarak hesap edip fiyatlandırıyor. Kıdem tazminatı fonuna geçerse, işçi bugünkü kıdem tazminatı alacağının yüzde 50'sinden fazlasını kaybedecek.  İşçinin aldığı sosyal yardımlar kıdem tazminatı fonunda olmayacak. Askere giden erkek, evlenen kadın işçi bugün kıdem tazminatı alırken, fona devredilirse ancak ömrü vefa eder emekli olursa o zaman kıdem tazminatı alacak. Ölümü halinde ise yakınlarına verilecek. Fon işçiye veya hak sahiplerine,  hak ettiğinin çok altında ücret ödeyecek. Türk-İş olarak kıdem tazminatının fona devredilmesine karşıyız. Bunu genel grev nedeni sayacağımızı açıkladık. Türk-İş Başkanlar Kurulu da 6 ilde işçiler, aileleri ve yurttaşlarla kitlesel basın açıklaması ve mitingler yapacak. İşçinin kıdem tazminatına el uzatanların eli yanacak.''

Karakoç, özel istihdam bürolarının da çalışma barışını ve devletin dengelerini bozacağını savunarak, ''Özel istihdam büroları kiralık işçinin vergi, sigorta ve kıdem tazminatından sorumlu olacak. Yüzlerce işçi çalıştıracak bu büroların sahiplerinin yeterli mali gücü olmayacağı için, istihdamın yüzde 45-50'ye yakın oranı kaçak işçi konuma düşecek, devlet vergi ve sosyal güvenlik primini tahsil edemeyecek veya alamayacak'' dedi.
Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi Başkanı Ahmet Oktay da iktidarın işçiyi, emekçiyi güç olarak görmediğini ifade ederek,'' Emeğin ayağa kalkma zamanıdır. Örgütlenme önünde engeller var. Birlikte mücadele edersek başarı gelir''diye konuştu.
Toplantıya katılan diğer şube başkanları da örgütlenme çalışmaları hakkında bilgi sundu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv