KOBİ’lere AR-GE eğitimi alacak, proje geliştirecek

  • 0
  • 613
KOBİ’lere AR-GE eğitimi alacak, proje geliştirecek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege İhracatçı Birlikleri, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) AR-GE eğitimi verecek. “AR-GE Mentör Ağı Projesi” ile KOBİ ölçeğindeki özel sektör firmalarına; Ar-Ge altyapısı ve Ar-Ge kültürünün oluşması, Ar-Ge ve yenilik projeleri hazırlama, proje yazma ve yürütme yeteneklerinin geliştirilmesi ve firmaların bilim ve teknolojiye erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik eğitimler verilmesi amaçlıyor.

Ege İhracatçı Birlikleri ve Ege Sistem Bilişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi işbirliğinde yürütülecek olan, Ar-Ge Mentör Ağı Projesi Açılış Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirildi. Açılış Toplantısı’nda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, 12 sektörü temsil eden Ege İhracatçı Birlikleri olarak AR-GE ve inovasyona önem ve değer verdiklerini, bu konuda birçok çalışma yürüterek Ege Bölgesi ve Türkiye’de yapılan çalışmalara destek olduklarını söyledi.

Mentörlük mekanizmasının kurulması ve uygulanması ile firmalarda Ar-Ge altyapısı ve Ar-Ge kültürünün oluşması, firmaların Ar-Ge ve yenilik projeleri oluşturma, proje yazma ve yürütme yeteneklerinin geliştirilmesi ve firmaların bilim ve teknolojiye erişiminin kolaylaştırılmasını amaçladıklarını kaydeden EİB Koordinatör Başkanı Ünlütürk, projenin beraber yürütüleceği ve Ar-Ge ve yenilik kapasite artırımında iyi uygulama örnekleri oluşturabilecek 20 firmanın seçildiğini, bundan sonraki aşamada bu firmalara birer mentör atanacağını 9 ay boyunca mevcut durum analizleri yapılarak belirlenen iyileştirme faaliyetlerinin hayata geçirilmesinin sağlanacağını ifade etti.

 

İnovasyonu A’dan Z’ye içselleştireceğiz

Türkiye’de bir ilk olan İnovasyon Yönetimi Akademisi programıyla firmalarda A’dan Z’ye inovasyonu içselleştirilmesini amaçladıklarını belirten Ünlütürk, “Büyük başarı yakalayan bu programı tüm Türkiye’ye yaygınlaştırma çalışmalarımızı da, Türkiye İhracatçılar Meclisi katkılarıyla hızla sürdürüyoruz. Diğer yandan, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından, inovatif çalışmaların ihracatla buluşması amacıyla her yıl düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’nı, bu yıl Birliklerimiz işbirliği ile İzmir’den Anadolu’ya açtık, her yıl düzenlenmesi için gerekli çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ayrıca, firmalarımızın, ulusal ve uluslararası kaynaklarla yürüttüğümüz sektörel AR-GE projeleriyle gelişmiş ve yeni teknolojilere erişimini kolaylaştırıyoruz” diye konuştu.

KOBİ ölçeğindeki özel sektör firmalarının Ar-Ge ve yenilik odaklı faaliyet yapabilme kapasitelerini artırmaya yönelik mentörlük mekanizmasının geliştirilmesinin ve uygulanmasının amaçlandığını vurgulayan Ünlütürk şöyle devam etti: “Ar-Ge Mentör Ağı Projesi de bu çağrıya yönelik olarak hazırlandı ve desteklenmeye hak kazandı. Bölgemizdeki firmaların Ar-Geve inovasyon odaklı çalışmalar yürüttüğü, fakat desteklerden faydalanma oranının düşük olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu noktada hem proje yazma ve üretme, hem de projelerimiz için doğru kaynak yaratma konularında insan kaynağına olan ihtiyaç göze çarpıyor. İşte bu noktadan hareketle Ege Sistem Bilişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yürütülen ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından desteklenen Ar-Ge Mentör Ağı Projesi bu eksiği olabildiğince kapatmak için kurgulandı.”

 

Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ar-Ge ve inovasyon eğitimi ayağında, uzun süredir üzerinde çalıştığı ve Türkiye genelinde uygulamaya başladığı İnovasyon Yönetimi Akademisi’nin projeye entegre edilmesiyle, Ar-GeMentör Ağı Projesini içerik olarak zenginleştirmeyi planladıklarını dile getiren Ünlütürk, “İnovasyon Akademi eğitimi ve mentörlerin katkısı ile firmanın Ar-Ge ve yenilik alanındaki proje fırsatları ortaya konulacak, bu projelerin hazırlanması ve ilgili hibe kuruluşuna teslim edilmesi sürecine destek olunacaktır. Proje tamamlandığında ise birlikte çalışılacak 20 firmanın da ilgili hibe kuruluşlarına birer proje teslim etmiş olmasını hedefliyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

 

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Atmosfer Teknoloji Transfer Ofisi Genel Koordinatörü Emrah Tomur, Ar-Ge’nin amacının ekonomiye yeni ürünlerve yeni pazarlar kazandırmak olduğunu, Atmosfer TTO olarak yeni teknolojilerin ticarileşmesi için akademi ile endüstri arasında yalın ve etkin bir arayüz olarak hizmet verdiklerini söyledi.

 

İYTE Kampüsü’nde İnovasyon Merkezi kurma çalışmalarının sürdüğünü anlatan Tomur, “80-100 girişimciye hizmet verebileceğimiz kuluçka ofisi olacak” şeklinde konuştu.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv