Konak Paylaşan Kent Oluyor

İzmir’in kalbi Konak Uluslararası ağa dönüşen 'Sharing Cities' (Paylaşan Kentler) hareketine dahil oluyor.

  • 0
  • 387
Konak Paylaşan Kent Oluyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir’in kalbi Konak Uluslararası ağa dönüşen 'Sharing Cities' (Paylaşan Kentler) hareketine dahil oluyor.
Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı'nın yürüttüğü program kapsamında hibe desteği alan Konak Belediyesi, gençlerin demokratik hayata katılımı ve karar süreçlerinde etkide bulunmayı amaçlayan bir projeye hayata geçirdi. ‘Gençlerin Dayanışmasıyla Paylaşan Kentler Oluşturmak’ başlıklı projenin tanıtım toplantısı Karataş’taki Dario Moreno Sokağı’nda yapıldı. Projenin açılış toplantısına Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Projenin paydaşlarından Genç İşi Kooperatif, Başka Bir Okul Mümkün Derneği ile Zumbara Topluluğu temsilcilerinin hazır bulunduğu etkinlikte Konak'ın kardeş belediyelerinden Denizli Bozkurt Belediyesi yetkilileri de hazır bulundu.

GENÇLERİN ENERJİSİNE İHTİYACIMIZ VAR
Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen proje kapsamında Konak Belediyesi kardeş belediyeler; Bahadın (Yozgat), Bozkurt (Denizli) ve Hekimhan (Malatya) ile güç birliği yapacak. Paylaşan Kentler projesi ile gençlerin bir araya gelerek dayanışma ortamı sağlamaları, birbirlerinden aldıkları güçle oluşturdukları paylaşım ağını tüm kente yaymaları hedefleniyor. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, üç kardeş belediyenin de katkı koyacağı projenin başarı getireceğine inandığını söyledi. Başkan Pekdaş, “Projemizde üç kardeş belediyemiz ortağımız oldu. Hep birlikte bir fikir ortaya çıkaracağız. Bu fikir paylaşma ve dayanışmayı önceleyen bir fikir. Bir birimize nasıl iyi geliriz ve birlikte nasıl üreteceğiz onu konuşacağız. Artan nüfus ve büyüyen kentler var. İzmir’in nüfusu 4 milyon oldu. Motorlu araçların yayınlaşması sonucu karbon salınımının çoğaldığı ve piyasa ekonomisinin her şeyi belirlediği, objelerin ve karın öne çıktığı bir düzen. Bugünün ihtiyaçları geçmişin planlamasıyla oluşan kentlere yetmiyor. Bizim şehirlerimizi yeniden düşünüp, planlamamız gerekiyor. O kadar karamsarız ki… İşsizlik, insan onurunun yok sayılması, savaşlar, piyasanın her şeyi belirlediği çözümünün de konuşulduğu ancak hayata geçmediği bir süreçteyiz. İşte tam da bu zamanda bizim gençlerin enerjisine ihtiyacımız var. Sahneye gençlerin ve farklı fikirlerin çıkma zamanı. Dayanışmayı ve paylaşmayı önceleyen, insan onurunu koruyan-gözeten politikaları birlikte yeniden nasıl hayata geçirip, birlikte üreteceğiz. Kentleri yeniden planlayacağımız birlikteliklere ihtiyaç var. Bize dayatılan eğitim sistemine esir mi olacağız? Yoksa farklı farklı yönlerden delikler açan yeni sistemleri mi hayata geçireceğiz. Bu proje bunun ilk adım. Farklı kültürlerdeki insanlarımızla birlikte Türkiye’yi yeniden düşünme projesi. Ben emek veren herkese teşekkür ederek, projeye başarılar diliyorum” diye konuştu.

ADIM ADIM BÜYÜYECEK
Gençlerin fikirleri alınarak hazırlanan açılış toplantısında, proje ortaklarının da desteğiyle keyifli anlar yaşandı. Konak Belediyesi tarafından sağlanan mangallarda kestaneler pişirildi. Dairo Moreno Sokak’ta yapılan etkinliğe yanlarında pikap getiren gençler burada plak dinletisi de yaptı. Keyifli geçen etkinlikte gençler tarafından Konak’ın merdivenleri yeniden renklendirilerek, canlandırıldı. Etkinliğe katılanlar temin edilen gökkuşağı renklerindeki boyalarla Tarihi Asansör'ün hemen yanındaki Kırk Merdiven olarak da bilinen merdivenleri renklendirdi. Hep birlikte fotoğraf çekilen, birbirleriyle tanışan ve sohbet eden gençler kent yaşamının nasıl olması gerektiğini hayal etmeye ilk günden başladı. Projenin açılış toplantısından sonra ilk olarak proje ortağı kardeş belediyelerde gençlerin de katılacağı bir çalıştay düzenlenecek. Uluslararası paylaşan kentler ağının temsilcilerinin içerik desteğiyle düzenlenecek çalıştayda adım adım paylaşan kent oluşturulmasının rehberi hazırlanacak. Gençler birbirlerinden aldıkları güçle ilkbaharda bir ‘Paylaşan Kent Şenliği’ düzenleyecek. Ayrıca karar vericilere etki edebilmek için gençler, tüm ihtiyaçlarını çözümleriyle birlikte Eylül ayında belirlenecek bir gün düzenlenmesi planlanan Paylaşan Kent Zirvesi’nde Belediye Başkanları ve Meclis Üyeleriyle doğrudan paylaşacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv