Konak’ta restorasyon atağı

İzmir’in kalbi Konak’ta kent tarihine ışık tutan tarihi yapılar yeniden ayağa kaldırılıyor. Konak Belediyesi Kentsel Tarasım Müdürlüğü’nce başlatılan çalışmalar ile birçok tarihi binanın restore edilip, kent yaşamına kazandırılması hedefleniyor.

  • 0
  • 911
Konak’ta restorasyon atağı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir’in kalbi Konak’ta kent tarihine ışık tutan tarihi yapılar yeniden ayağa kaldırılıyor. Konak Belediyesi Kentsel Tarasım Müdürlüğü’nce başlatılan çalışmalar ile birçok tarihi binanın restore edilip, kent yaşamına kazandırılması hedefleniyor.

İKİSİ BİR ARADA
Yaklaşık 3 bin civarında tescilli yapıya ev sahipliği yapan Konak’ta Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın göreve gelmesiyle birlikte başlatılan ‘restorasyon’ atağı olumlu sonuçlar vermeye başladı. Tarihi yapıların kurtarılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında ilk olarak Mecidiye Mahallesi’nde satın alınan ikiz binalar yeniden ayağa kaldırılacak. Yıkılma tehlikesi yüzünden uzun yıllar mahalleliye korku salan Halilrıfatpaşa Caddesi üzerindeki 56 ve 58 kapı numaralı tarihi yapıların kamulaştırma işlemleri tamamlandı. Uzun zamandır metruk halde olan binaları yepyeni bir görünüme kavuşturmak için hazırlanan restorasyon projesi  tamamlanırken; uygulama projesi önümüzdeki aylarda hayata geçirilecek. Sadece binaları değil, binaların arkasında yer alan iki arsayı da kamulaştırmaya dahil eden Konak Belediyesi, toplam 474 metrekarelik bir alanı yeni işlevleriyle İzmir halkının hizmetine açılacak. Aslına uygun şekilde yürütülecek restorasyonun tamamlanmasının ardından imar planında sosyo-kültürel tesis alanı içinde yer alan tarihi binalar, Konak Belediyesi’nin açacağı çeşitli kurslara  ev sahipliği yaparken, aynı zamanda bir misafirhane işlevi de görecek.

ALANYALI KÖŞKÜ KURTARILIYOR
Konak Belediyesi’nin öncelikli uygulamaları arasında yer alan bir diğer restorasyon projesi de Kestelli olarak bilinen semtte yer alan ve Alanyalı Konağı olacak. Eskiden Yemişçizade ailesine ait olan tescilli yapının da projesi tamamlandı. Restorasyonu sonrasında ‘Konak Belediyesi Sosyal Tesisi’ olarak kullanılması planlanan yapı, tavan süslemeleri ile dikkat çekiyor. Yaklaşık 250 metrekarelik taban alanına sahip yapıya ek olarak, yaklaşık 280 metrekareye sahip bahçesinin de ortaya çıkarılması planlanıyor. Adile Naşit Parkı içerisinde bulunan Aya Peras Kavi Kilisesi'nin müştemilatı da Koruma Kurulu onaylı projeleri doğrultusunda restore ediliyor. Yıllardır atıl vaziyette duran ve yıkılmaya yüz tutan bu önemli yapının parkla bütünleşecek şekilde  "Konak Belediyesi Çocuk Kütüphanesi" olarak işlevlendirilmesi düşünülüyor.

TARİHE SAHİP ÇIKIYOR
İkiçeşmelik Caddesi üzerindeki tarihi İstiklal İlkokulu da restorasyonu yapılacak yerler arasında bulunuyor. Kentin belleğinde önemli yer tutan tarihi yapının projeleri onaylanmak üzere İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne gönderildi. Yapının restorasyonu sonrasında ‘Bilim ve Tasarım Merkezi’  olarak kullanılması amaçlanıyor. Konak Belediyesi ayrıca Roman vatandaşların yoğunlukta olduğu Tepecik Semti’ndeki tarihi bir binayı da satın aldı. Bir dönem İzmir’i işgal eden Yunan askerlerinin karakol olarak da kullandığı tarihi yapı hazırlanan restorasyon projesi sonrası "Roman Kültür Sanat Merkezi" olarak bölge halkının hizmetine açılacak. Ayrıca, Anafartalar Caddesi’ndeki Tarihi Kıllıoğlu Hamamı da Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile protokol kapsamında kiralanarak restorasyonuna yönelik projelerinin hazırlanmasına başlanıldı.  Öte yandan Kemeraltı’nda kaderine terk edilmiş eski Adliye Arşivi de restorasyonu yapılmak üzere Maliye Bakanlığı’ndan talep edildi. Bunlara ek olarak Pazaryeri Mahallesi’nde Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ait tarihi bina ile Mektupçu Konağı da restorasyonu yapılmak için talep edildi. Tarihi binalar Konak Belediyesi’ne geçmesi halinde restore edilerek yeniden kente kazandırılacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv