Kordon depreme dayanıklı mı?

  • 0
  • 869
Yazı Boyutu:

Ege-Koop, Dokuz EylülÜniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) ile işbirliği yaparak,dev bir çalışmanın ilk adımını attı... Bu kapsamda Türkiye’de ilk kezgerçekleştirilecek çalışma ile Kordonboyu’ndaki tüm binalarda 100’er metrearalıklarla yaklaşık bin 200 metre derinliğe kadar zemin ve depremedayanıklılık araştırması yapılacak… Bir ay sürecek çalışmadan elde edilenveriler, Ege-Koop Proje Merkezi’nin ürettiği “Kordon Kent Yenileme Projesi”ndekullanılacak… DAUM Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, “Gelişen teknoloji ışığında buçalışmalar artık her bölgede gerçekleştirilmeli. Sayın Hüseyin Aslan’ı buduyarlılığından dolayı kutluyorum” derken, Ege Koop Genel Başkanı da HüseyinAslan da, “Bu çalışma ışığında hazırlayacağımız Kordon Projemiz ile nasıl birkentsel dönüşüm vaad ediyoruz herkes görmüş olacak” dedi.

 

Çalışmanın startı Deprem Araştırma ve Uygulama MerkeziMüdürü Prof. Dr. Akçığ başkanlığındaki on kişilik ekiple Gündoğdu Meydanı’ndaverildi. Rüzgarın ve gün içindeki trafik yoğunluğunun etkisini en aza indirmekamacıyla akşam saat on buçukta başlatılan çalışma ile jeofizik uygulamalarıyürütülecek, Cumhuriyet Meydanı ile Liman arasını içeren Kordonboyu’ndaki tümbinalarda zemin ve depreme dayanıklılık araştırması yapılacak…

 

ASLAN: TEKNOLOJİDENUZAK DURAMAZSINIZ…
Bugüne kadar İzmir’in on bir ilçesinde on bir konutprojesine imza attıklarını, sarsıcı hemen her depremde bu alanlara giderekdurumu bizzat yerinde takip ettiğini belirten Ege-Koop Genel Başkanı HüseyinAslan,  “Teknoloji sürekli gelişiyor.Bundan on yıl öncesine kadar zemine dayalı çalışmalar bir elin parmaklarınıgeçmezken bugün artık çok sayıda uygulamalardan bahsetmek mümkün. Bilgisayarlarve geliştirilen yazılımlar sayesinde artık proje uygulayacağınız alanınzeminini, olası bir depremde zeminin ne tür etkilere maruz kalabileceğinibilmek, buna göre organize olmak mümkün” dedi.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDENNE ANLADIĞIMIZI HERKES GÖRECEK…”

Kordonboyu için önümüzdeki aylarda açıklamayı planladıklarıKent Yenileme Projesi üzerine çalıştıklarını, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi ile demevcut alanın verilerini oluşturma yönünde işbirliğine gittiklerini kaydedenAslan, “ Türkiye’de ilk kez uygulanacak bu çalışma ile alanda yaklaşık bin 200metre  derinliğe kadar zemin etüdüayrıntısı ile yapılmış olacak. Bölgedeki binaların yaşının en az 30-40 yılolduğunu düşündüğümüzde çalışmanın değeri çok daha iyi anlaşılacaktır. Buradanelde edeceğimiz verileri Proje Merkezimizin Kordon Kent Yenileme Projesi’ndekullanacağız. Zaten kentsel dönüşüm denince ne anladığımız, İzmir için nasılbir kentsel dönüşüm hayal ettiğimizi de yine bu proje ile herkese göstermişolacağız” dedi…


PROF. ZAFER AKÇIĞ: TÜRKİYE’DE İLK…

DAUM Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ ise, Türkiye’de sonyıllarda oluşan depreme bağlı yapı hasarları ve zemin ile yapı arasındakiilişkilere dikkati çekerek, “ Deprem dalgaları yer içinde yayılırken ne kadarçok değişirse yeryüzüne ulaştığında yıkıcı olma olasılığı artmaktadır. Eğer birbölgede deprem olmadan önce deprem dalgalarının kaç metre derinlikten itibarenve ne kadar etkileneceği saptanırsa, yapılarda bu özelliklere göre yapılırsacan ve mal kayıpları azaltılmış olur. Aslında biz 2008-2012 tarihleri arasındaTÜBİTAK Kamu Projeleri kapsamında İzmir’de 1 kilometre aralıklı toplam 340noktada zemin araştırması yapmıştık. Ancak Ege-Koop ile gerçekleştirdiğimiz bu çalışma Türkiye’de ilk oluyorçünkü bunu 100’er metre aralıklarla gerçekleştireceğiz.  Biz verileri oluşturup, Ege-Koop’a sunacağız,Ege-Koop’ta veriler ışığında bu bölge için yenileme projesi hazırlayacak. SayınAslan’ı bu duyarlılığından dolayı ayrıca kutluyorum” diye konuştu.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv