“Körfez'e son hediyemiz olsun”

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin filosuna katmak üzere ihalesini gerçekleştirdiği iki yeni arabalı yolcu gemisinin alım sözleşmesi törenle imzalandı.

  • 0
  • 467
“Körfez'e son hediyemiz olsun”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin filosuna katmak üzere ihalesini gerçekleştirdiği  iki yeni arabalı yolcu gemisinin alım sözleşmesi törenle imzalandı. Başkan Aziz Kocaoğlu, hizmete aldıkları 15 yolcu gemisi ve 3 arabalı gemi için yaptıkları 1 milyar liralık yatırımın ardından alacakları iki yeni gemi için "İzmir Körfezi'ne son hediyemiz olsun" dedi.
 
Son teknoloji ürünü 15 yolcu gemisi ve 3 arabalı vapur alarak kent tarihinde deniz ulaşımı alanında yapılmış en büyük yatırıma imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, filosuna iki gemi daha katıyor. Hasan Tahsin, Ahmet Piriştina ve Kubilay arabalı vapurlarının ardından alınacak iki gemi için yüklenici firmayla sözleşme imzalandı. Bostanlı İskelesi'ndeki imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Hayatta herkesin kaderine bir iş düşer. 15 yıllık başkanlık sürecimde bana da her alanda kentin ihtiyaç duyduğu altyapı yatırımlarını yapmak düştü. Bugün arıtmada birçok çalışmalar yaptık, lider olduk. Türkiye ortalamasının 5 katı fazla çevre yatırımı yaptık. Ulaşımda büyük yatırımlar yaptık, musluklardan 24 saat temiz su akıtıyoruz. Tarımın kalkınması için birçok projeyi hayata geçirdik. Bu iki gemimiz de Körfez'e son hediyemiz olsun " diye konuştu.
 
Yolcu sayısı artacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, alınacak iki gemiyle seferlerin sıklaşacağını belirterek, "Yolcu gemileri ve arabalı yolcu gemilerinin tamamını değiştirdik. Aldığımız 3 arabalı yolcu gemisi yeterli gelmedi. Onların biraz daha küçüklerini alıyoruz, yoğunluğun daha düşük olduğu saatlerde çalıştıracağız. Mavi körfezimizde çalışacak gemilerimiz kentimize hizmet verecek" dedi.
15 yeni yolcu gemisi ve 3 yeni arabalı geminin filoya katılmasıyla Körfez'de taşınan toplam yolcu sayısının yükseldiğini, yapılacak yeni iskelelerle birlikte deniz ulaşımının toplamdaki payını yüzde 5'e çıkarmak istediklerini dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti: "İstanbul'a bakarak 'orada deniz yoluyla daha çok yolcu taşınıyor, İzmir'de niye o kadar taşınmıyor'  diye eleştiride bulunanlar var. Körfezle boğazı, adayla yarımadayı kıyaslarsanız doğru bir sonuca ulaşamazsınız. Kara bağlantısı olmayan boğaz ve adada deniz yolu zorunlu olarak tercih edilir."
 
İmzalar atıldı
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin imza attığı tramvay, opera binası, yeni gemiler ve çevre düzenlemeleriyle Karşıyaka'ya çok güzel bir dönem yaşattığı belirterek, "Başkan Aziz Kocaoğlu'na çok teşekkür ediyorum" dedi.
Yeni gemilerin yapımını üstlenen Çeliktrans firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ötkür de, İzmirlilere hizmet verecek gemileri inşa edecek olmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyduklarını ifade etti. Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi ile Çeliktrans arasındaki sözleşmenin imza töreni gerçekleştirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin filosuna katacağı iki yeni feribottan ilki 420 gün, ikincisi ise 600 gün içinde teslim edilecek. 2020 yılından itibaren İzmirlilerin hizmetine girecek yeni gemilerle birlikte sefer sıklıkları ve taşınan araç sayısı daha da artacak.
 
Son teknoloji ve yüksek güvenlik
En az 55 metre boyunda ve 15 metre eninde olarak tasarlanan yeni feribotlar, minimum 51 araç, 10 bisiklet, 10 motosiklet ve kapalı alanında en az 300 yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak. Yüksek manevra yeteneğine sahip pervane sistemleri ile donatılacak feribotların seyir hızı saatte 12 knot olacak. Kapalı yolcu salonundaki geniş camlar yolculara panoramik bir körfez manzarası sunacak. Gemilerde TV yayını, kablosuz internet, soğuk-sıcak içeceklerin ve hazır yiyeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri, birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesleri, bebek bakım masası, bay-bayan engelli tuvaletleri, görme engelliler için gerekli alanlarda Braille alfabesi ile yazılmış uyarı ve yönlendirme işaretleri, engelli araçları için özel park yerleri ve 2 adet engelli asansörü, kapalı yolcu salonunda iklimlendirme sistemi, çocuklar için oyun alanı gibi özellikler bulunacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv