Köy enstitülerine “renkli” kutlama

  • 0
  • 1.222
Yazı Boyutu:

İzmirBüyükşehir Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği, köyenstitülerinin kuruluşunun 74. yıldönümünü müzik dinletisi, danslar, şiirler vesöyleşi ile şenlik havasında kutladı.    

Köy enstitülerinin kuruluşunun74. yılı İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneğiişbirliği ile düzenlenen etkinlikle kutlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi KentKütüphanesi Bahçesi’nde düzenlenen etkinlik, köy enstitüsü öğretmenlerindenSalih Urhan’ın kabak kemani konseri ile başladı. Bu mini konsere danslarıylaeşlik edenler oldu. Ardından hep bir ağızdan “Ziraat Marşı”nı söylendi.

Etkinlik kapsamında“Işık hiçsönmedi” başlığı ile düzenlenen söyleşide konuşan Yeni Kuşak Köy EnstitülüleriDerneği Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, köy enstitülerinin 13 yıllık birdeneyimin sonunda doğduğunu, oysa bugün 4+4+4 eğitim sisteminin bir gecedekurgulandığını vurguladı. Köy enstitülerinde verilen kaliteli eğitime dikkatçeken Kocabaş, bugün Türkiye’de dindar kuşaklar yetiştirilmeye çalışıldığını veözgür insanın aranmadığını vurguladı. Kocabaş, İzmir’de 1937 – 1952 yıllarıarasında hizmet veren Kızılçullu Köy Enstitüsü’nü anmak amacıyla bir anıtyapılmasını da talep etti.

Eski Milli Eğitim Bakanı ve köyenstitülerinin kurucusu Hasan Ali Yücel’in torunu, ünlü şair Can Yücel’in kızıD.E.Ü Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel, eğitimsistemindeki yarayı gördükçe neler yapabileceklerini düşündüklerini veüniversitede bir dernek kurduklarını söyledi. Yücel, babası Can Yücel’in ikişiirini okudu. 

D.E.Ü Atatürk İlkeleri ve İnkilapTarihi Öğretim Üyesi Dr. Mithat Vural, köy enstitüsü kurucularından Hasan AliYücel’e Türkiye’nin bir özür borcu bulunduğunu belirterek, “Görevden alındı,partiden koparıldı. Kendisini mahkemede buldu. Türkiye açısından hoş sahnelerinyaşanmadığı bir dava oldu. UNESCO’nun Hasan Ali Yücel yılı ilan etmesindensonra anılmaya başlandı” dedi. 

D.E.Ü. Tıp Fakültesi HastanesiBiyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilgün Yener, Bedri RahmiEyüboğlu, Can Yücel, Nazım Hikmet’ten ve köy enstitüsü mezunu Haşim Kanar’danşiirler okudu. Sanat eğitimcisi ve ressam İlhan Dündar ise söyleşi süresinceköy enstitülerini anlatan resim yaptı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv