Koyun ve keçiler Büyükşehir'den

  • 0
  • 673
Koyun ve keçiler Büyükşehir'den
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye'de ilk kez bir yerel yönetim, kırsal kalkınma için üreticilere ücretsiz küçükbaş hayvan dağıtımı yapıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği bu uygulama, sektör temsilcileri tarafından örnek gösteriliyor.
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bakırçay Havza'sının üç önemli ilçesi olan Bergama, Kınık ve Dikili'yi ziyaret etti. Bakırçay mesaisine Bergama Kozak Yaylası muhtarları ile başlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, ilçelerde esnafı ziyaret etti, vatandaş buluşmaları gerçekleştirdi. Kınık ziyaretinde  ise üreticiler ile bir araya gelen Başkan Kocaoğlu, toplam 80 üreticiye 306 adet küçükbaş hayvan hediye etti.
 
Kozak Yaylası'na can suyu
Kozak Yaylası'nda bulunan toplam 16 muhtarın katıldığı toplantıyı Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile birlikte gerçekleştiren Başkan Aziz Kocaoğlu, muhtarların istekleri doğrultusunda bölgenin en önemli ürünü olan çam fıstığında yaşanan ürün kaybının önlenmesi konusunu masaya yatırdı. Muhtarlar bölgenin bu önemli ürünü hakkında  sıkıntılarını dile getirdi. Başkan Mehmet Gönenç ise fıstık çamı kaybının son yıllarda giderek ağırlaşan bir  sorun halini aldığını  söyleyerek, "Kozak Yaylası, bölge ve Türkiye ekonomisi için çok önemli. Örnek alınması gereken bir bölge. Yakın köyleri bile zengin bir köye döndüren fıstık çamı orada hızla bir yoksullaşmasına neden olan bir hastalıkla karşı karşıya" dedi.
Fıstık çamlarında artan hastalığın yok edilmesi için üniversiteler ile çalışma yapılması gerektiğini anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, böyle bir çalışmayı Büyükşehir Belediyesi'nin başlatabileceğini ifade etti. Başkan Kocaoğlu, "Üniversitelerin araştırmaları uzun erimli çalışmalara dayanıyor. Böyle uzun erimli bir çalışmayı sizin yapmanız mümkün değil. Bu konuda çalışmayı biz başlatabiliriz” şeklinde konuştu. Başkan Kocaoğlu, Kozak Yaylası'nda hava kalitesi ölçüm mobil aracı konuşlandıracaklarını da sözlerine ekledi.
 
"Bergama İZBAN için çalışacağız"
Daha önce İZBAN'ı Bergama'ya kadar  uzatmak için çalıştıklarını da vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Ancak bu hat programdan çıkarıldı. Şimdilik Çandarlı Limanı'na  kadar geliyor. Seçimden sonra ilk mücadelemiz, ilk önerimiz, İZBAN'ın başlangıçta planlandığı gibi Bergama'ya kadar gelmesi için Belediye Başkanımızla birlikte, sizlerle birlikte, Bergama'nın kanaat önderleri ile birlikte  çalışacağız. Torbalı'ya gittik, şimdi Selçuk'u da yapıyoruz. Selçuk yapılırken Bergama'nın da mutlaka yapılması gerekiyor. Ben bu konuda  elimden gelen maddi manevi desteği gerçekleştireceğim” dedi.
Başkan Kocaoğlu, Tire ve Ödemiş'te İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeni şube binalarının açılışını yaptıklarını da hatırlatarak, diğer ilçelerdeki hizmet binalarının da açılması için çalışmaların sürdüğünü anlattı.
 
Koyun ve Keçiler Büyükşehir'den
Bakırçay turunda Kınık'ta Yayakent ve esnaf ziyaretleri de gerçekleştiren Başkan Aziz Kocaoğlu, Poyracık Meydanı'nda üreticiler ile bir araya gelerek "Kırsalda gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi" projesi kapsamında  toplam 80 üreticiye 306 adet kıvırcık koyun-koç, Sakız koyunu, Tahirova cinsi koyun-koç ve keçi dağıtım törenine katıldı. 
Yerelde kalkınmanın sadece kanalizasyon, su, arıtmayla, yol yapmakla, metro yapmakla olmayacağını söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Tabii ki bunları da yapacağız. Bunlar bizim asli görevimiz. Ama diğer taraftan da vatandaşlarımızın gelir düzeylerinin artması için ne gerekiyorsa yapmamız gerekiyor.  Şimdi damızlık küçükbaş  hayvan dağıtıyoruz. Önce bu projeye katılmak isteyenleri eğitiyoruz. Ondan sonra da seçilmiş damızlık hayvanları sizlere veriyoruz. Bu işi erkekler de, hanımlar da yapabilir. Hayvancılık ve çiftçilik aile işidir. Burada küçükbaş hayvanları üreterek diğer gelir getirici faaliyetlerin yanında bunu da yürütebilirler diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Kınık Ziraat Odası Başkanı Murat Tosun,  üreticiye yaptığı desteklerden dolayı Başkan Kocaoğlu’na teşekkür ederek,  “Aziz Kocaoğlu bizlere şunu öğretti: Bir ülkenin kalkınabilmesi için önce çiftçinin yani üreticinin ekonomik düzeyinin iyi olması gerekir. Ve bu açılımlarla Aziz Başkanımız tüm İzmir’e ve Türkiye’ye dünyaya bunun olduğunu gösterdi” dedi.
İzmir Damızlık Koyun ve Keçi Birliği Başkanı Özer Türer ise konuşmasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz küçükbaş hayvan dağıtımı uygulamasının “Türkiye’de ilk” olduğuna vurgu yaparak Başkan Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti.
 
Üreticiye ücretsiz hayvan dağıtılıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılında başlattığı “Kırsalda Gelir Getirici Faaliyetler” kapsamında hayvancılığı desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla Karaburun, Urla, Kınık ve Beydağ'da üreticilere eğitimler verdi ve toplam 113 üreticiye 433 küçükbaş hayvan desteği sağladı. Aynı kapsamda yürütülen arıcılık faaliyetlerinde ise yıl içinde Karaburun ve Urla İlçelerinde toplam 53 üreticiye 116 arılı kovan, 63 arısız kovan, arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği konusunda ihtiyaç duyulan malzemeler dağıtıldı.
 
Dikili'de “halk günü”
Bergama'nın Pınarköy mahallesini de ziyaret eden Başkan Aziz Kocaoğlu, daha sonra Dikili'ye geçerek ilçe meydanında vatandaşlarla buluştu; onların sorularını yanıtladı. Başkan Kocaoğlu'nun Dikili temaslarına ilçe Belediye Başkanı mustafa Tosun da katıldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv