küçük sineğin büyük zararına çözüm arıyor

  • 0
  • 653
küçük sineğin büyük zararına çözüm arıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Zeytin ihracatçıları zeytin sineği zararlısıyla mücadele için Avrupa’dan destek aldı. Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, zeytincilik sektöründe rekoltede yüzde 20 düşüşe yol açan zeytin sineği ile mücadele için geçtiğimiz günlerde “ENTOMATIC- Zeytin Sineği Zararlısı ile Mücadelede Yeni Otomatik Entegre Sistem Projesi” için Avrupa Birliği ile sözleşme imzaladı ve projeyi hayata geçirmek için faaliyetlerine başladı.

Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, zeytin ve zeytinyağı sektöründe gelişim ve sürdürülebilir ihracat artışı için hazırladığı araştırma projesine Avrupa’nın en büyük araştırma fonu olan 7. Çerçeve Programı desteğiyle start verdi. Proje ile zeytin sineği zararlısı ve zararlı ile mücadele sırasında kullanılan yeni bir tuzak teknolojisi ile rekolteye verilen hasarın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Projeleri hakkında bilgi veren Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ “Zeytincilik sektöründe şu anki dünya ihracatı 3.2 milyar dolar. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında ülke olarak tek başımıza ihracat hedefimiz ise 3.8 milyar dolar. 2023 hedefimize ulaşmak, pazarı genişleterek sektörümüzün rekabet gücünü artırmak amacıyla sanayileşmemizin, araştırma geliştirme ve inovasyon çalışmalarına ağırlık vermemiz gerektiğinin farkındayız. Bu bilinçle, zeytincilik sektörünün büyük sorunu zeytin sineği zararlısının yol açtığı tahribatı sıfıra indirmek için proje geliştirdik” dedi.

Rekoltenin yüzde 20’si zarar görüyor

Zeytin sineğinin neden olduğu zararlardan dolayı her yıl zeytin ve zeytinyağı rekoltenin yaklaşık yüzde 20’sininin kaybolduğunu anlatan Renklidağ şöyle devam etti: “Bu soruna bir çözüm bulmak amacıyla Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı tarafından desteklenen 3 milyon Avro bütçeli bir araştırma geliştirme projesi hazırladık. Sinek küçük ama sektörümüze büyük zarar veriyor. Bu zararın önüne geçmek için İspanya, Almanya, Yunanistan, Portekiz, Fransa ve Belçika’dan önemli araştırma enstitüleri ve kurumlar ile kurduğumuz ortaklık yapısı ile sorunun çözümüne yönelik bir teknoloji geliştirmeyi amaçladık. Proje sonucunda zeytin sineği zararlısından kaynaklanan hasarı yarı yarıya azaltmayı, böylelikle ürün kalitesini ve rekolteyi artırmayı hedefliyoruz.”

Günümüzde çoğunlukla manuel sayıma dayalı zararlı tespitine yönelik tuzaklar kullanıldığını, insan gücü ve tahmine dayalı bu sistemler nedeniyle yanlış ya da aşırı zirai ilaç kullanımı ve negatif çevresel etki oluşturulurken ürüne de zarar verilebilmekte olduğuna dikkati çeken EZZİB Başkanı Renklidağ, “Bu durumun önüne geçmek için, otomatik tanıma, sayma ve karar verme sisteminden oluşan yeni bir tuzak teknolojisi geliştiriyoruz. Ortaklarımız ve üreticilerimizle birlikte zeytincilik sektöründe rekabet gücümüzü, ihracatımızı ve karlılığımızı artırmak için yaptığımız çalışmalarımıza devam edeceğiz” diyerek sözlerine son verdi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv