Kurtuluş günü “bayram” olacak

  • 0
  • 3.123
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 9 Eylül İzmir’in işgalden kurtuluşunun 90. yılını birbirinden renkli etkinliklerle kutlayacak. Basmane’den başlayacak Zafer Yürüyüşü’ne tüm İzmirlileri davet eden Başkan Aziz Kocaoğlu, “9 Eylül’ün ne anlama geldiğini tüm dünya alem İzmir’den görsün. Türk milletinin bölünmez bütünlüğünü İzmir’den bir kez yüksek sesle daha bağıralım, haykıralım” dedi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanması anlamına gelen İzmir’in kurtuluşunu, 90. yılında büyük bir coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor. İzmirliler, bu özel günü 5-9 Eylül 2012 tarihleri arasında Büyükşehir Belediyesi’nin etkinlikleriyle İzmir’e yakışan bir şekilde kutlayacak. Zafer yürüyüşü, yol koşusu, Basın Müzesi açılışı, fotoğraf sergisi, söyleşi, panel, Türk Yıldızları ve Solo akrobasi gösterileri, Fener Alayı ve Zerrin Özer konseri gibi etkinlikler, kutlama programına renk katacak. 
 
Başkan’dan anlamlı çağrı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 9 Eylül  Pazar sabahı gerçekleştirilecek ‘Zafer Yürüyüşü’ne tüm İzmirlileri davet etti. Başkan Kocaoğlu, “Sabah 09.00’da Basmane Meydanı’ndan başlayarak 1920’lerde olduğu gibi büyük bir kurtuluş yürüyüşü ile Cumhuriyet Meydanı’na geleceğiz ve 9 Eylül’ü kutlayacağız. Bütün İzmirli hemşehrilerimi 9 Eylül Kurtuluş yürüyüşüne çağırıyorum. Öyle bir kalabalık olalım, öyle bir katılım gösterelim ki, 9 Eylül’ün ne anlama geldiğini tüm dünya alem İzmir’den görsün. Türk milletinin bölünmez bütünlüğünü İzmir’den bir kez yüksek sesle daha bağıralım, haykıralım” diye konuştu.
 
Program oldukça yoğun
Kutlama programı, 5-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan ’90.Yıl Hentbol Turnuvası’ ile başlayacak. Turnuvanın adresi Kültürpark Celal Atik Spor Salonu.
 
6 Eylül Perşembe günü, Büyükşehir Belediyesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Ege Üniversitesi’nin işbirliğinde kente kazandırılan ‘Basın Müzesi’ açılacak. Büyükşehir Belediyesi’nin restore ettiği Ayavukla (Aziz Vukolos) Kilisesi’nin müştemilatlarından birini Gazeteciler Cemiyeti’nin süresiz kullanımına sunmasıyla oluşturulan müze, saat 10.00’da törenle hizmete girecek. Müzede, İzmir basın tarihinin günümüze kadar olan süreci objelerle zenginleştirilip anlatılacak.
Aynı gün saat 18.00’de, Kültürpark İzmir Sanat’ta ’90. Yılda Bir Kent 9 Kitap’ başlıklı bir söyleşi gerçekleşecek. Kent gözlemcisi ve araştırmacı Orhan Beşikçi’nin yöneteceği söyleşiye, Kent Kitaplığı Yayınları’ndan çıkan 9 yeni kitabın yazarları Ertan Daş, İlhan Pınar, Bülent Durgun, Efdal Sevinçli, Sadık Kurt, Özgür Akkavak, Umut Uğur Dikçam, Günver Güneş ve Ahmet Gürlek katılacak.
 
7 Eylül Cuma gününün etkinlikleri kültür ağırlıklı olacak. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde saat 18.00’de ’90. Yılın Birikimi, Smyrna’dan İzmir’e’ konulu bir panel düzenlenecek. Prof.Dr. Bayram Bayraktar’ın yöneteceği panele araştırmacı yazar Türkmen Parlak, Prof. Dr. Ergün Aybars, gazeteci-yazar Yaşar Aksoy, Prof. Dr. Bilge Umar ile Prof. Dr. Turgut Özakman panelist olarak katılacak.
Saat 19.00’da ise aynı yerde ‘1922 İzmir Yangını Belgeseli’ İzmirlilere tanıtılacak. 1922 İzmir yangınına ilişkin yerli ve yabancı kaynaklar ve tanıklar eşliğinde hazırlanan belgesel, ilk kez izleyiciyle buluşacak.
’90.Yıl Daveti’ ise 8 Eylül Cumartesi günü saat 19.30’da İnciraltı Kent Ormanı’nda gerçekleştirilecek.
 
10 kilometre koşacaklar
9 Eylül Pazar günü programı, saat 09.00’da ’90.Yıl Yol Koşusu’ ile start alacak. İnciraltı Dokuz Eylül Su Ürünleri Enstitüsü önünden başlayacak olan 10 kilometrelik koşu, Cumhuriyet Meydanı’nda son bulacak. Koşuya 18 yaş ve üstü, kulüp ve ferdi lisanslı sporcular katılabilecek. 27 Ağustos-8 Eylül 2012 tarihleri arasında yapılacak olan ücretsiz kayıtlar ve bilgi için Kültürpark Celal Atik Spor Salonu’nun 425 04 21 ve 446 26 15 nolu telefonları aranabilir ya da www.izmir.bel.tr ve www.izmirbsspor.org adresli web siteleri ziyaret edilebilir.
 
Haydi İzmirliler, zafer yürüyüşüne!
Etkinlikler çerçevesinde saat 09.30’a ise tüm İzmirlilerin katılımıyla “90.Yıl Zafer Yürüyüşü’ gerçekleşecek.  Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde Basmane Karakolu önünden başlayacak yürüyüş, Anafartalar Caddesi ve İkiçeşmelik Caddesi’ni takiben Cumhuriyet Meydanı’nda bitecek. 
 
Sporcular ve vatandaşların Cumhuriyet Meydanı’ndaki buluşmasının ardından, saat 10.30’da Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla resmi tören yapılacak.
Törenin ardından katılımcılar, saat 11.30’da Vasıf Çınar Meydanı’ndaki ‘Bir Destandır 9 Eylül’ adlı fotoğraf sergisinin açılışına katılacak. Sergide, İzmir’in işgali ve kurtuluşu orijinal resimlerle 66 pano halinde anlatılacak.
 
Önce fener alayı, sonra konser
Saat 18.00’de Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşecek ‘Türk Yıldızları ve Solo Trük Akrobasi Gösterileri’ kutlamalara apayrı bir renk katacak.
Kutlamalar çerçevesinde ayrıca, tüm İzmirli bisikletseverlerin katılabileceği ‘9 Eylül Bisiklet Turu’ düzenlenecek. Saat 18.00’de Konak Saat Kulesi önünden start alacak bisiklet tutkunları, turu Tarihi Havagazı Fabrikası’nda noktalayacak.
 
Saat 20.30’daki Fener Alayı, bu yıl da Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayarak Gündoğdu Meydanı’nda sonlanacak. Kutlamaların son programı ise Gündoğdu Meydanı’ndaki Zerrin Özer konseri. Sevilen sanatçı İzmirli hayranlarıyla saat 21.00’de buluşacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv