Litvanya’da gazetecilik eğitimi uygulama ağırlıklı

  • 0
  • 619
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi İletişimFakültesi’nin Erasmus Öğrenci Değişim Programı ile yurtdışına eğitime gidenöğrencileri Türkiye’ye dönmeye başladı. Ege Üniversitesi İletişim FakültesiGazetecilik Bölümü öğrencisi Harun Tepe ile Litvanya’da gördüğü Erasmus eğitimiüzerine söyleştik.

Harun Tepe, öncelikle Erasmus Öğrenci Değişim Programı’nakaçıncı sınıfta katıldığını ve hangi şehre gittiğini öğrenebilir miyiz?
Erasmus Öğrenci Değişim Programı’na 3. sınıfta başvurdum,4.sınıfın bahar döneminde Litvanya Vilnius Üniversitesi’nin gazetecilikbölümüne gittim. Kendi alanımda orada 5 ay eğitim gördüm.

Türkiye ve Litvanya ülkelerinin gazetecilik eğitimineyönelik düşüncelerin nelerdir? Farklılıklar veya benzerlikler var mı?
Litvanya’daki gazetecilik eğitimine hayran kaldım. Özellikleuygulama ağırlıklı eğitimleri beni çok etkiledi. Litvanya’da aldığım 5 aylıkeğitim Türkiye’deki aldığım eğitimin 2 yılına bedeldi diyebilirim. Sistemli birşekilde her hafta tartışmalar, sunumlar, gündem belirleme toplantıları veyerel, ulusal kanallara ziyaretlerde bulunduk. Türkiye’deki eğitimde yalnızca bir vize ve bir final sınavları var.Litvanya’daki eğitimle kıyaslandığında derslerden geçme şansınız daha yüksek.Çünkü orada dersi geçebilmeniz yalnızca sınavdan aldığınız not ile sağlanmıyor.Dersten başarıyla geçebilmeniz için dersteki sunumlara, kompozisyon yazımlarınave tartışmalarına katılmanız lazım, sınavlar sadece %30 veya %40’lık bir etkiyesahip.

Peki Litvanya’daki gazetecilerin yaşam ve çalışmakoşullarına yönelik görüşlerin neler?

Türkiye’de okul bitmeden çalışan bir gazetecilik öğrencisi,asgari ücrete yakın maaş alabiliyor. Ama Litvanya’da öğrenci ikençalışıldığında hiçbir ödeme yapmıyorlar. Buna karşılık Litvanya’da okulubitirip sektöre girdikleri an, Türkiye’deki gazetecilerin aldığı maaşın 3katını alıyorlar. Litvanya’da bir gazeteci bir haber yaptığında buradaki gibihiçbir kamu kuruluşu veya siyasi parti tarafından engellenmiyor. Haberini yapmaözgürlüğüne sahip.
 
Erasmus Öğrenci Değişim Programı senin hayatında nedeğiştirdi?
Avrupa halkını tanıdım, kültürlerini ve eğitim anlayışlarınıöğrendim. Litvanya halkından yola çıkarak Avrupa kültürüne yönelik bir görüşümoluştu. Ama Türkiye’deki  aile bağlarıAvrupa’nın hiçbir yerinde olmadığını fark ettim.İZMİR(Ege Ajans/ Müge Ercan)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Arşiv