Malta, Türk yatırımcıları bekliyor

  • 0
  • 507
Malta, Türk yatırımcıları bekliyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Malta Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Nancy Cauana ile Malta Girişimcilik Ajansı Kurumsal İşler Daire Başkanı Philo Meli Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, Egeli işadamlarını yatırıma çağırdı. Malta İzmir Fahri Konsolosu Ahmet Çalık’ın da eşlik ettiği ziyarette Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, işgücü maliyetlerinin yüksekliğinin Malta’da yatırım için dezavantaj teşkil ettiğini belirterek bu konuda düzenleme yapılması çağrısında bulundu. Çiçekçi, “Makedonya, Bosna  Hersek gibi ülkeler, işgücü maliyetlerinin düşüklüğünün yanı sıra, Türk yatırımcılara ücretsiz arazi seçenekleri sunuyor. Malta, bu konularda düzenleme yapmalı”dedi.

İthalat potansiyeli büyük

Çiçekçi, mineral, madeni yağ, plastik ve mamulleri, kuru meyve ve mamullerinin yanı sıra denizcilik sektörüne yönelik kumanya ihraç eden İzmir’in deniz araç gereçleri ile demir çelik ithal ettiğini belirterek, “İki ülke arasında toplam ticaret hacmi 960 milyon dolar seviyesinde. İzmir ile Malta arasındaki ticaret hacmi ise 67 milyon dolarla toplam ticaret hacminin yüzde 8’ini oluşturuyor. Çok iyi bir ithalat potansiyeline sahip Malta, uluslararası eğitim ile denizcilikte marka. Ancak işgücü maliyetlerinin yüksekliği yatırımların önünde engel teşkil ediyor” diye konuştu.

Enerji maliyetleriyle ilgili düzenleme geliyor

Malta Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Nancy Caruana ise yatırımcının sorun yaşamaması için bürokrasiyi önlemekle görevli bir Bakan bulunan Malta Hükümeti’nin enerji alanında maliyetleri düşürecek bir çalışma içinde bulunduğu bilgisini verdi. Malta Girişimcilik Ajansı Kurumsal İşler Daire Başkanı Philo Meli ise Türkiye ile Malta arasında Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi (JETCO) kurulmasının karar altına alındığını hatırlattı.

Hedef sektör belirlenmeli

Malta’da sadece mühendislik, otomotiv ve elektronik aksamlar üretiminin olduğunu, tüketim ürünlerinin ise ithal edildiğini anlatan Meli, Malta ile İzmir arasında ticari ilişkilerin artırılması için hedef sektörler belirlenmesi gerektiğini bildirdi. Meli, “Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan gibi ülkelere kıyaslandığında yüksek olan işgücü maliyetlerimiz İtalya, Fransa gibi ülkelerle kıyaslandığında ise düşük. Yine Malta’da yatırım, diğer AB üyesi ülkelerde yaşanan bürokrasi dikkate alındığında daha kolay. Düşük enflasyon ve vergi sisteminin sağladığı avantajların yanı sıra Avrupa Birliği’ne doğrudan ürün satabilme şansınız mevcut” diye konuştu.

Ziyaretin ardından EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, Malta Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Nancy Caruana’ya plaket takdim etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Arşiv