Mecaz’dan yeni albüm: Heybe

Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı öğretim görevlileri ve mezunlarından oluşan Grup Mecaz’ın, Yalelli ve Derun adlı albümlerinin ardından bu kez “Heybe” adını verdikleri albümleri sanatseverlerle buluştu

  • 0
  • 2.384
Mecaz’dan yeni albüm: Heybe
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı öğretim görevlileri ve mezunlarından oluşan Grup Mecaz’ın, Yalelli ve Derun adlı albümlerinin ardından bu kez “Heybe” adını verdikleri albümleri sanatseverlerle buluştu. Yönetmenliğini Caner Erzincan’ın üstlendiği, Foça sokaklarında ve kalesinde çekilen ‘Efendim Aman’ klibi ise dijital medyada yerini aldı.

Seyhan Müzik etiketiyle çıkan “Heybe”’deki 11 eserden iki tanesinin grubun kendi bestesi olduğunu söyleyen grup kurucularından ve solist Dr. Zeynel Demir, “diğer eserler grup tarafından derlenmiş, anonim ve arşivlerde gizli kalmış türküler. Arşivlerde gizli kalmış türkülerden biri olan ‘Efendim Aman’ türküsü Karamanlı Ortodoks Türkler’e ait olup, daha çok Kapadokya civarında okunan bir türküdür. Karamanlı Türkler 1923 yılından itibaren mübadele sürecinde Orta Anadolu’dan Yunanistan’a yerleştirilmiş bir gruptur ve günümüzde bu bölgede bu türküyü icra etmektedirler. Biz de bu türküyü yeniden yorumlayarak halk müziği repertuvarımıza kazandırmaya çalıştık. Diğer taraftan aile büyüklerimizden öğrendiğimiz türkülerimize de bu albümde yer verdik. Bunlardan birisi de Özgür Çelik’in babaannesinden öğrendiği bir Uşak türküsü olan “Din Din”dir. Üçüncü albümümüz olan “Heybe” için yaklaşık iki yıl çalıştık ve Seyhan Müzik prodüktörlüğünde dinleyicilere ulaştı. 

Grubun diğer kurucularından- kaval sanatçısı- vokal Dr. Mahmut Karagenç ise albüm ile ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Heybe’mizi yanımıza alıp Ege’den Orta Anadolu’ya, Orta Anadolu’dan Karadeniz’e, Karadeniz’den Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya, Akdeniz’e ve hatta Balkanlar’a kadar uzanan bir seyahate çıktık. Albümümüze “Heybe” adını vermemizin bir diğer sebebi, seyahatimizde bu türküleri icra ederken modern çalgılarla geleneğin yeni formlarıyla oluşan çalgıların heybemizde buluşmasıdır. Halil Çelik’in su kabağından yaptığı “tarbağ” ve “cüudi” gibi yeni çalgı denemelerinin yanı sıra, bağlama, kabak kemane ve kaval gibi geleneksel çalgılarla, bas gitar, çello, gitar, piyano ve trompet gibi modern çalgıları yeni repertuvarımızla buluşturduk.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv