Meles ve Arap derelerinde “temizlik” harekatı

  • 0
  • 904
Yazı Boyutu:

 İzmir BüyükşehirBelediyesi, “temiz körfez” için her yıl olduğu gibi bu yıl da Meles ve Arapderelerinde geniş kapsamlı temizlik çalışması başlattı. Yıl boyunca yağanyağışlarla birlikte bu iki derenin denize çıkış ağızlarında birikerek hemistenmeyen kokulara hem de suyun denize çıkışına engel olan balçıklartemizlenecek.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü her yıl olduğu gibi bu yıl daMeles ve Arap derelerinde temizlik çalışmalarına başladı.  Yaz temizliğikapsamında Meles ve Arap derelerinin denize çıkış ağızlarında biriken hemistenmeyen kokulara hem de dere içlerindeki suyun denize çıkışına engel olanmalzemeler alınacak. 7 gün 24 saat etaplar halinde sürecek temizlik çalışmalarıkapsamında öncelikle dere tabanında biriken organik ve inorganik malzemeleruzun bomlu ekskavatörle temizlenecek. Dere tabanından çıkan çamurların kokuyapmasını önlemek amacıyla kimyasal dozlama yapılacak ve beton havuzlardakurutulduktan sonra taşınacak.  

Yeni temizlik aracı geliyor

Ayrıca İZSU Genel Müdürlüğü, dere tabanında ve ağzında biriken malzemelerinalınması için sığ derinliklerde hareket edebilen, güçlü emme ve iletmepompaları, kırma, parçalama, kesme gibi özellikleri olan amfibik dere temizlikmakinesi almak için de harekete geçti. Dere tabanlarında ve yanlarında yer alankargı,  ot, çöp ve katı malzemeleri alabilen, karada ve suda hareketedebilen amfibik temizlik aracı için İZSU önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacak  Temizlik yaz boyunca sürecek Yağışsız zamanlarda Meles ve Arap derelerindekidurgun birikintilerde özellikle organik ve inorganik içerikli malzemelerinaşırı sıcaklarda kokuya neden olduğunu hatırlatan İZSU Genel Müdürlüğüyetkilileri, “Atılan malzemeler ve yağışların da etkisiyle içerisi katı atıkdolan derelerimizde her yaz olduğu gibi bu yıl da ciddi bir temizlik çalışmasıbaşlatıyoruz. Böylece bir yıl içinde biriken atıkların yağışlarla birlikteKörfez’e akma riskini önlüyoruz ve dereleri koku kaynağı olmaktan çıkartıyoruz.Temizlik çalışmaları sırasında kokuyu en az düzeye indirmek için gayretgösterip farklı bir çalışma izleyeceğiz. Bu amaçla çamur pompaları kullanarakve kimyasal madde dozlaması yaparak çamuru hızla susuzlaştırıp taşıyacağız.Dere temizlik çalışmalarımız yaz boyunca sürecek.  Yeni alacağımız çamurpompaları susuzlaştırma üniteleri ve amfibik iş makinesi de bu anlamdaçalışmalarımıza hız kazandıracak. Yıl içinde de derelerimizi süreklitemizleyerek Körfez’i korumaya devam ediyoruz” diye konuştu.    

222 derede temizlik çalışması
11.2 milyon liralık yatırımla 20 adet iş makinesi ve 20 adet kamyon alarak kentmerkezi ve çevre ilçelerde 222 adet dere ve dere yan kollarında bakım vetemizleme çalışmalarını yürüten İZSU Genel Müdürlüğü,  hem dereleri kışahazırlıyor hem de taşkınların önüne geçiyor. Meles ve Arap derelerinintabanından bu yıl Mayıs ayı sonuna kadar 5460 ton malzeme alınarak depolamaalanlarına iletildi. Meles ve Arap derelerinin birleşim noktası ile MandaDeresi üzerinde 110 metre uzunluğunda sabit bariyer sistemi kuruldu. Böylelikleyağışlar sonrası derelere gelen yüzeysel atık malzemelerin toplanması sağlandı.2012 yılı Ekim ayı ile 2013 yılı Mayıs ayı sonuna kadar bariyerden 1575 tonmalzeme denize ulaşmadan temizlendi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv