mentorEge’de hedeflerin üzerinde başarı

  • 0
  • 666
mentorEge’de hedeflerin üzerinde başarı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Türkiye’de ilk olarak hayata geçirdiği üç Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi’nden biri olan İzmir ABİGEM ile Ege Üniversitesi EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisi (EU EBILTEM-TTO) işbirliğinde gerçekleşen “mentorEGE: KOBİ’ler İçin İnovasyon Programı” başarılı bir şekilde tamamlandı.

Üniversite ve sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olarak TÜBİTAK tarafından desteklenen, KOBİ’lere hiçbir finansal yük getirmeden uygulanan projede katılımcı işletmelerle TÜBİTAK ile KOSGEB’in Ar-Ge, yenilik destek programlarına başvurular artarken, nitelikli istihdama da katkı sağlandı. Proje sonunda elde edilen başarı ile 14 firma TÜBİTAK Ar-Ge, yenilik destek programlarına başvururken Ar-Ge ve yenilik harcamalarında ve nitelikli personel istihdamında artış gerçekleştiren firma sayısı 14’e ulaştı. Nitelikli personel istihdamı hedefi 7 iken proje sonunda bu sayı 29 olarak gerçekleşti. Diğer alanlarda istihdam edilen mavi yakalı personelle birlikte toplamda 68 kişilik yeni istihdam yaratılmış oldu.

Özgün bir model
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi, İzmir ABİGEM Yönetim Kurulu Başkanı Ateş İlyas Demirkalkan, işletmelerin profesyonel danışman ihtiyacını dikkate alan mentorEGE programının ürün, servis ve iş modeli ile uluslararası ölçekte büyüme potansiyeli taşıyan, ancak Ar-Ge, inovasyon yönetim kapasitesi düşük KOBİ’ler için uluslararası standartlara uygun, yerel ve ulusal ihtiyaçlara özgü sürdürülebilir ve izlenebilir bir danışmanlık mekanizması olduğunu belirtti.

İzmir ABİGEM Direktörü Dr. Canan Arıkbay da, ekonominin dinamiğini oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) geleceğe güvenle yol alabilmeleri ve kiminle işbirliği yapabileceklerini sağlayacak rehber olma hedefi ile yola çıktıklarını vurguladı. Dr. Arıkbay, “9 aylık proje süresince önce mentörlük hizmeti verebilme potansiyeline sahip kişiler, projeye özgü geliştirilen mentorEGE Mentörlük Eğitim Testi ve mülakatlarla mentör seçim kriterleri doğrultusunda belirlendi. 40 mentör adayı 60 saatlik eğitim programına alındı ve mentörlük bilgi ve birikimi geliştirildi. Mentörlük hizmetinden yararlanacak firmaların ise daha önce bir Ar-Ge ve yenilik desteğine başvurmuş ve ancak destek almamış olması ve belirli bir Ar-Ge kültürüne sahip olma şartı arandı” diye konuştu.

Yenilikçi atmosfer
EÜ EBİLTEM TTO Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan ise, EBİLTEM-TTO tarafından ülkemize ve bölgemize uyarlanmış olan Yenilik Düzey Testi ile 100 civarında firmanın başvurduğu projede yine firmalara özel mentorEGE ve yüzyüze görüşmeler uygulandığını söyledi. Prof. Dr. Sukan, “TÜBİTAK’ın 1601 Programı kapsamında açılan “Özel Sektör Firmalarının Ar-Ge ve Yenilik Kapasitesini Artırmaya Yönelik Mentörlük Mekanizması Geliştirilmesi ve Uygulanması” çağrısı kapsamında geliştirilen programın KOBİ’lerin Ar Ge ve yenilik farkındalığının artmasına, Ar- Ge ve yenilik kültürünün oluşmasına katkı sağladığını belirterek, “Üniversite sanayi işbirliklerinin artışının da hedeflendiği proje ile mentörlük hizmetine standart gelmesi sağlanırken, KOBİ’ler için yenilikçi bir atmosfer yarattığını” vurguladı.

KOBİ’ler ve mentörler sistemin devamından yana
mentorEge programına katılan KOBİ’lerin yöneticileri rekabetin yoğun olduğu sektörde firmaya avantaj sağlandığını belirtirken, mentorun dışarıdan üçüncü göz olarak yapılan iş, organizasyon, pazarlama faaliyetleri ve müşteri ilişkileri gibi fonksiyonlara bakışından fazlasıyla yararlandıklarını anlattı. Mentörlerin özellikle yetişmiş personel sıkıntısı çeken küçük işletmeler açısından yol ve ufuk açıcı misyonuna vurgu yapan KOBİ’ler, daha önce yerleşmiş alışkanlıklar sonucu göremedikleri güçlü yönlerini ortaya çıkarma ve destekler konusundaki farkındalığın artmasında katkı gördüklerini dile getirdi.

İzmir ABİGEM ve EBİLTEM-TTO tarafından planlanan, eğitimi verilen, icra edilen programın başarısına dikkat çeken mentörler de, “KOBİ'lerin kurumsallaşması, küresel şirketler haline gelmesi, yönetim sistemlerinin iyileştirilmesi, inovatif ve marka şirketler haline gelmesi yönünde büyük yarar sağlayan program, devlet kurumları veya fonlardan sağlanacak desteklerle devam ettirilmeli. Orta ve uzun vadede bütün KOBİ’lerin performanslarında, hatta ekonominin geneline yayılabilecek bir artışa sebep olabilir” görüşlerini paylaştı.

Başarılı projeler
9 aylık proje süreci içinde mentorEge programına katılan firmalardan projeleri başarılı bazı firmalar ise şöyle:
5S Makina Sanayi ve Ticaret: Hidrolik Konteyner Dolum ve Boşaltım Platformu Tasarım ve Geliştirilmesi Projesi TÜBİTAK’tan 297 bin liralık destek aldı. 18 kişinin istihdamı da yine proje bütçesi kapsamında temin ediliyor.

Olivin Zeytincilik: Sofralık Zeytinde Tuz Oranının Azaltılması projesi TÜBİTAK-TEYDEB 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında TÜBİTAK’tan 273 bin liralık bütçe desteği aldı. Nitelikli eleman için yaklaşık 50 bin lira ödeniyor.
Giltaş Genel Pazarlama ve Ticaret: OT/VT Destekli Akıllı Müşteri/Ürün Yönetim ve Öneri Sistemi TÜBİTAK-TEYDEB 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında 490 bin liralık destek alıyor.

İnka Yapı Kimyasalları: Tarımsal Endüstri Atık ve Atık Sularının Beton Kimyasal Katkıları Üretiminde Kullanımının Araştırılması projesi TÜBİTAK-TEYDEB 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’ndan 218 bin liralık bütçe desteği aldı. Farklı kaynaklardan temin edilecek atık ve atık suların yapı sektöründe kullanılan ve beton kimyasal katkıları olarak adlandırılan kimyasal katkıların hazırlanmasında kullanımının araştırılması da KOSGEB Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek programı kapsamında yaklaşık 331 bin liralık destek alıyor.

Te-Ta Teknik Tarım: Tarım alanında faaliyet gösteren firmanın Süt Hayvancılığı Sağım Sistemlerinin Enerji ve Su Tasarrufunu Hedefleyen, Otomatik Sterilizasyon ve Yıkama Teknolojisinin Geliştirilmesi projesi, TÜBİTAK-TEYDEB 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında 468 bin liralık bütçe desteğine layık görüldü. KOBİ Kurumsallaşma Projesi de KOSGEB’den 128 bin liralık destek alıyor.
Diğer başvuruların sonuçları ise mentorEGE Proje Ekibi tarafından takip edilerek Aralık’ta yazılacak Kapanış Raporu ardından duyurulacak.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Fransa’da kariyer fırsatı

Ünlü isimler Egeli öğrencilerle buluştu

Çocuk Gelişimi ve Meslek Edindirme kursu yeniden

418 projeye Tübitak desteği

Prag’dan İzmir Ekonomi’ye önemli konuk

Çip üretiminde AB desteği

Arşiv