Meryem Ana’nın Göğe Yükselişi Selçuk’ta kutlandı

  • 0
  • 862
Meryem Ana’nın Göğe Yükselişi Selçuk’ta kutlandı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’ne birçok bileşenle giren Selçuk bu yıl da Meryem Ana’nın Göğe Yükseliş Bayramı’nın Türkiye’de kutlandığı yerlerden biri oldu. Meryem Ana Evi ve Şirince Dimitrous Kilisesi’nde kutlanan bayram Selçuk’un inanç turizmi ve inanç özgürlüğü açısından dünyanın en önemli merkezlerinden biri olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Her yıl 15 Ağustos’ta kutlanan Meryem Ana’nın Göğe Yükseliş Bayramı bu yıl da Meryemana Evi ve Şirince’deki Dimitrous Kilisesinde kutlandı. Binlerce Katolik Meryemana Evi’ndeki ayine katılırken, çok sayıda Ortodoks da Şirince Dimitrous Kilisesindeki ayine katıldı. Her iki ayinde de dostluk ve barış mesajları verildi. Şirince’deki ayine katılan Başkan Bakıcı, inanç özgürlüğüne önem verdiklerinin bir kez daha altını çizdi.

Katılım oldukça yoğundu
Türkiye’den ve çeşitli ülkelerden gelen binlerce Katolik Meryemana Evi’nde düzenlenen ayine katıldı. Ayine Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı’nın yanı sıra Hırvatistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Drazen Hrastic de katıldı.
Meryemana Evindeki ayini yöneten Türkiye Katolik Piskoposlar Kurulu Başkanı ve İzmir Başpiskoposu Ruggero Franceschini, konuşmasında dostluk ve barış mesajları verdi. Franceschini; “Meryem'in Göğe Yükselişi Bayramı özellikle Meryem Anamız’a ve bizlere verdiği anlam bakımından her birimizin içtenlikle hissettiği sevgi bayramdır. Öyle ki, bu bayram sadece Meryem'in kaderinin güzelliğini anlatmakla yetinmez, bizleri de buna ortak eder. Kilise bu bayram ile her şeyden önce Meryem'in bu yeryüzündeki yaşamını coşkuyla sonlandırıp, bedenen ve ruhen Tanrı katına yükseldiğini açıklar” dedi.
Binlerce Katolikliğin katıldığı Meryemana Evindeki ayini değerlendiren Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesine giren Meryemana Evine ziyaretçi sayısının bundan sonra daha da artacağına dikkat çekti. UNESCO heyetinin Selçuk’a geldiği sırada Meryem Ana Evi’nin de dahil edilmesi ile ilgili fikirlerini aktardıklarını, bunun kabul görmesi de kendilerini oldukça mutlu ettiğini ifade eden Kaymakam Boyacı; “UNESCO Kültür Mirasına ilk olarak Efes Antik Kenti Aday gösterilmişti. Ama bizlerin konuya ısrarla en iyi şekilde sarılıp Meryem Ana, Saint Jean, Çukuriçihöyük ve İsabey Camii dahil olmak üzere bölgedeki tüm eserler ile bu şekilde statüye kavuşmuş oldu. Böylelikle Selçuk’umuz UNESCO Dünya Kültür Mirası aday kenti durumundan, kültür mirası kentine yükselmiştir” dedi.

 Ortodokslar Şirince’de Meryemana için dua etti
Öte yandan aynı saatlerde Şirince Dimitrous Kilisesinde de Ortodoksların katılımıyla gerçekleşen ayin düzenlendi. Buradaki ayini İzmir Ortodoks Kilisesi Başpapazı Kyrillos Sykis yönetti. Çok sayıda Ortodoksların katıldığı ayinde konuşan ve barış mesajları veren Baş Papaz Kyrillos Sykis, “Bu topraklarda başka savaşlar yaşamasın, başka mübadeleler görmesin. İnsanlar sevgi içinde yaşasınlar. Aramızda barış olsun. Birbirimize saygı duyalım, değer verelim” dedi.

Başkan Bakıcı çok samimi
Selçuk’ta böylesine önemli bir günde ayin yapmaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren ve katkılarından dolayı Başkan Bakıcı’ya teşekkür eden İzmir Ortodoks Kilisesi Başpapazı Kyrillos Sykis,“Kendisi öyle bir insan ki; belediye başkanı olduğu günden beri tüm insanlara en iyi şekilde yaklaştı. Sadece kendi insanlarına değil Ortodokslara da aynı samimiyeti gösterdi. Patrik Hazretlerinin Şubat ayı ziyaretinde ne kadar içten ve samimi bir şekilde davrandığını hepimiz biliyoruz. O gün kendisi bize burada, bu kilisede istediğiniz zaman ayin yapabileceğimizi söyledi. Bu nedenle kendisine bir kez daha bu yaklaşımından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Türk Hükümeti’ne teşekkür
Başkan Bakıcı’ya Yunan Hükümeti ve Yunan Konsolosluğu adına da teşekkür eden Sykis, “Ayrıca Patrik hazretleri adına İzmir Ortodoks Cemaati olarak teşekkür ediyorum. Başkanımız nezdinde Türk hükümetine de teşekkür etmek istiyorum. Onların izinleriyle serbestçe ibadet edip inancımızın gereğini yapabiliyoruz” diye konuştu. Sykis, katkılarından dolayı Başkan Bakıcı ve Şirince Muhtarı Levent Apak’a plaket verdi.

Dünyada barış, özgürlük, kardeşlik ve hoşgörü kazansın
Kilisede ibadet eden Ortodoksların da burada ev sahibi olduğuna dikkat çeken Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; Papaz Kyrillos Sykis’in  barış ve dostluk adına tüm dileklerine katıldığını söyledi. Günümüzde en fazla ihtiyaç duyulan şeyin barış olduğuna vurgu yapan Başkan Bakıcı; “Her zaman söylediğimiz gibi insanların inançlarını dünyasının neresinde olursa olsun özgür bir biçimde yerine getirme haklarıdır. Burası sizlerin evidir, hepimizin evidir. Dolayısıyla her zaman burada ibadet etme hakkına sahipsiniz. Biz buna katkı koyuyorsak ne mutlu bize. Sizleri burada her gördüğümüzde en az sizler kadar mutlu olacağımızı bilinmesini istiyoruz. Dünyada bütün insanların el ele tutuşması gerektiğine inananlardanım. Dünyada barış, özgürlük, kardeşlik ve hoşgörü kazansın. Bunu hepimizin söylediğini biliyorum. Ama bu konuda adım atmanız gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

 Bir gün Kur’an Tilaveti, Bir gün ayin
İzmir Ortodoks Kilisesi Başpapazı Papaz Kyrillos Sykis’ın Türk Hükümetine yönelik yaptığı konuşmayı önemli bulduğuna dikkat çeken Başkan Bakıcı; “Bizim düşüncemiz inançların dünyanın neresinde olursa olsun özgürce yaşanmasıdır. Dün akşam İstasyon Meydanı’nda Kur’an-ı Kerim dinletisi vardı. Selçuk böyle bir yer. Bugün de burada Meryem Ana Yortusu’na katılıyoruz. Bize ve daha da ötesi hükümetimize teşekkür edilmesi bizleri çok mutlu etmiştir. Ben de Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Meryemana Evi ve Şirince Dimitros Kilesinde yapılan ayinlere katılanlara kutsanmış ekmek, incir, üzüm ve çeşitli meyveler verildi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv