Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Geliyor…

Avrupa Birliği uyum süreciyle, çalışma hayatına bazı yenilikler ve değişiklikler getirildiğine dikkat çeken İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği  Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘Bu yenilikler kapsamı içinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu da bulunmaktadır.'' dedi.

  • 0
  • 516
Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Geliyor…
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Avrupa Birliği uyum süreciyle, çalışma hayatına bazı yenilikler ve değişiklikler getirildiğine dikkat çeken İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği  (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘Bu yenilikler kapsamı içinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu da bulunmaktadır. Buna göre, ‘Çok Tehlikeli’ ve ‘Tehlikeli’ meslek kollarında çalışacak kişilerin  Mesleki Yeterlilik Belgesi  sahibi olması gerekmektedir. Bu çerçevede,  Birliğimiz de otomotiv sektöründe çalışan 9 meslek grubunda faaliyet gösteren esnaf sanatkarlarımıza destek olmak, onların ihtiyaçlarını karşılayabilmek, lüzumlu belgeye daha uygun maliyetlerle ve güvenli şekilde ulaşabilmelerini sağlamak adına Mesleki Yeterlilik Kurumu  (MYK) ve Türk Akreditasyon Kurumu (TURKAK)’na müracaat etmiştir.

Müracaat sonucu, 27 Aralık 2017 tarihinden itibaren, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, ilgili kurumların onayıyla,  otomotiv alanında 9 meslek grubunda sınav yapma yetkisine sahip olmuştur. Bu konuda talepler alınmaya başlanmıştır. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bu işlemleri, İESOB Usta Mesleki Yeterlilik Sınav Merkezi İktisadi İşletmesi vasıtasıyla gerçekleştirmektedir.’ dedi.

Düzenlenecek sınavlar hakkında da bilgi veren Başkan Mutlu, ‘Uygulamada sınavlar  yazılı (test) ve pratik (uygulamalı) olarak iki aşamada yapılmaktadır. Sınavın her iki aşamasında da başarılı olanlar, MYK belgesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Sınavlarda kişinin mesleğiyle ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri denetlenmektedir. Bu uygulama belgeli işgücü istihdamının artırılmasını, işi ehil kişilerin yapmasını, tüketiciye de daha kaliteli ürün ve hizmet sunumunun yaygınlaşmasını sağlayacaktır.
Konuyla ilgilenen oda yöneticilerimiz veya esnaf sanatkar dostlarımız, ayrıntılı bilgiyi  www.ustabelgelendirme.com.tr adresinden veya İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Ar-Ge Müdürlüğü’nden edinebileceklerdir. Ayrıca  İESOB Usta Belgelendirme İşletmesi’nin  0 553 890 11 60 numaralı telefonundan da bilgi temin edilebilecektir.’ şeklinde konuştu.

Belgeler 
İESOB USTA Belgelendirme İşletmesi’nin öncelikle 9 meslek kolunda belge vermeye başladığını kaydeden Mutlu, ilerleyen zamanda ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda diğer mesleklerde de belge verilmeye devam edileceğini söyledi.
 
İESOB’nin vermeye yetkili olduğu belgele şöyle sıralanıyor:
-Otomotiv Kaportacısı Seviye 3 Belgesi (Bu belge ortaokul diplomasına eşdeğerdir.)
--Otomotiv Mekanikçisi Seviye 4 belgesi (Bu belge lise diplomasına eşdeğerdir.)
-Otomotiv Kaportacısı Seviye 4 Belgesi (Bu belge lise diplomasına eşdeğerdedir.)
-Otomotiv Gövde Onarımcısı Seviye 4, (Bu belge lise diplomasına eşdeğerdir)
-Otomotiv Elektrikçisi Seviye 4, (Bu belge lise diplomasına eşdeğerdir)
-Otomotiv Boya Onarımcısı Seviye 4 Belgesi (Bu belge lise diplomasına eşdeğerdir)  
- Otomotiv Gövde ve Boya Onarımcısı Seviye 5 Belgesi (Bu belge 2 yıllık meslek yüksek okulu (önlisans) diploması ile eşdeğerdedir.)
- Otomotiv Gövde Onarımcısı Seviye 5 Belgesi (Bu belge 2 yıllık meslek yüksek okulu (önlisans) diploması ile eşdeğerdedir.)
-Otomotiv Elektromekanikçisi Seviye 5 Belgesi (Bu belge 2 yıllık meslek yüksek okulu (önlisans) diploması ile eşdeğerdedir.)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv