MİMAR’DAN KAÇIŞ EVİ

  • 0
  • 2.310
MİMAR’DAN KAÇIŞ EVİ
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir ve çevresinin yanısıra Libya’daki projeleriyle dikkat çeken İzmirli Mimar İpek Taşkın, bu kez farklı bir projeyle ortaya çıktı.
İlk kez Hollanda’da izlediği kaçış oyunlarından ilham alan Taşkın, yaptığı bir dizi araştırmanın sonucunda kaçış oyununun kendine özel versiyonunu yaratarak İzmir’e taşıdı.


Kaçış oyunu ile geçirdiği 60 dakikalık zaman diliminin kendi üzerindeki etkisinden yola çıkarak mimarlığının yanına Kaçış Evi’ni ekleyen İpek Taşkın, kaçış oyununun Avrupa’da insanların günlük aktivite olarak çok yaygın olarak kullandığını söylüyor.

Taşkın, “büyük firmaların ödüllendirme amaçlı etkinlik aktivitesi olarak büyük ilgi görmesinin yanında, turistler, call centerlar, firma çalışanları fabrika ve ofis çalışanlarının  eğlenerek keyifli vakit geçirebildiği, geçirebileceği bir oyun. Bizim hedefimiz insanların 60 dakika gibi sınırlı bir zamanda stress altındayken hem kendilerinin hem de takım arkadaşları ile birlikte önsezi ve zekalarını kullanarak problem çözebilme yetekneklerini keşfederken eğlenmeleri” diyor.

Kaçış Evi’nin en büyük özelliğinin teknolojik olarak diğerlerinin büyük çoğunluğundan daha ileride olduğunu belirten Taşkın, sözlerini şöyle sürdürüyor: “kaçış evindeki bölümlerdeki kalış sürecinin zorlandığı durumlarda ipucu desteği de verilebiliyor ama bu ekibin puan kaybetmesine neden oluyor. Bu sistem eğlence amaçlı kullanılabilmesinin yanısıra şirketlerin eleman alımında, takım olabilme, takım ruhunu, problem çözme yeteğini görebilme imkanı sunan bir sistem.”
 
Taşkın’ın hedefi ise sistemin farklı versiyonlarıyla İzmir’den tüm Türkiye’ye bayilik sistemiyle genişlemek.



KAÇIŞ OYUNU
İngilizce isimleri Real life room escapes, Hint hunt, Puzzle break olan kaçış oyunu; 2006 yılında Silikon vadisinde bir grup sistem programcıları tarafından , bilgisayar oyunu olarak yaratıldı, yine 2006 da honkongda orta okulda yaz kamplarında öğrencilere oynatıldı.

Bilgisayar ortamından çıkıp Gerçek hayatta oynanmaya başladığı yer Avrupa’da İsviçre ve Macaristan’dır. Daha sonra bunu Kuzey Amerika, Asya, ve Avusturalya izlemiştir.
Türkiyede 5 ay kadar bir geçmişi bulunan kaçış oyunu ilk İstanbulda açıldı. Şu an tüm Türkiye de 29 tane var. Her geçen gün sayısı artıyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Engelsiz yaşam’ için yol yardım desteği

Menderes’te İlk Meclis

Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkaracağız

Ekmek 5 TL

Buca'da ilk meclis

İlk ziyaret Kaymakam Fatih Aksoy’a

Arşiv