Mimarlar doğaltaşı yeterince kullanmıyor

Cengiz Bektaş, MARBLE Fuarı’nı ilk düzenlendiği yıllardan beri izlediğini belirterek, fuarın doğaltaş kullanımını teşvik ettiğini söyledi. 

  • 0
  • 506
Mimarlar doğaltaşı yeterince kullanmıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Cengiz Bektaş, MARBLE Fuarı’nı ilk düzenlendiği yıllardan beri izlediğini belirterek, fuarın doğaltaş kullanımını teşvik ettiğini söyledi. 

MARBLE - 23.  Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın son gününde konuşan mimar, mühendis, ozan ve yazar Cengiz Bektaş, mermerin hala bütün olanaklarını kullanamadığımızı söyledi.
MARBLE Fuarı ile eşzamanlı olarak düzenlenen IV. Uluslararası Taş Kongresi’ne katılan Cengiz Bektaş, doğaltaşın mimarlar tarafından yeterince kullanılmadığına dikkat çekerek, bunun nedeninin, mimarların doğaltaşı gereği kadar tanımaması olduğunu belirtti. Bektaş, “En bol ve çeşitli mermer kaynakları bizde ancak gösteremiyoruz” dedi.

MARBLE Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nı düzenlendiği ilk yıldan beri takip ettiğini belirten Cengiz Bektaş, fuarın doğaltaş kullanımını teşvik etme özelliği olduğunu da hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mimaride doğaltaş kullanımının yaygınlaşması süreç isteyen bir durum. Fuarın ilk düzenlendiği yıllarda Anadolu’da mermer yüzde altmış fire vererek çıkartılıyordu. Ancak günümüzde bu oran yüzde 40’a kadar düştü.”

“Ben taşın canlı olduğuna inanıyorum” diyen, Bektaş günümüzde mermeri seve okşaya çalışacak sanatçılara da ihtiyaç olduğunu söyleyerek,  şöyle dedi:  “Daha doğal, insana daha yakın malzeme ile çalışmak insana heyecan veriyor. Ama bunun tadına varmak gerekiyor. Mesela bir marangoz ahşabı okşaya okşaya işler. Aynı şey taş ustası için de geçerlidir.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv