Mobbing Basın Kanunu'nda da yer almalı

  • 0
  • 993
Yazı Boyutu:

Genç Gazeteciler Platformu tarafından düzenlenen "İşyerinde PsikolojikBaskı ve Gazeteciler" seminerine katılan Mobbing Uzmanı Safiye Öztürk,Basın Kanunu'nda 'mobbing' tanımının yer almadığını ve her gazetecininpotansiyel mobbing mağduru olduğunu söyledi. Baskı altında olduğunu düşünengazetecilerin psikolojik, ekonomik ve sosyal açıdan zarara uğradığını belirtenÖztürk "Hukuki haklarınızı kullanın" çağrısında bulundu. Avukat GökçeYalçın ise "Gazetecilikle ilgili hiçbir mevzuatta, mobbing konusu ilealakalı bir düzenleme yok. Psikolojik taciz manevi zarara yol açar vetazminatla cezalandırılması gerekir" dedi.
 
HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR
Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşanMobbing Uzmanı Safiye Öztürk “İş yerinde psikolojik tacizle karşılaşmak mobbingolarak adlandırılır. Hedef seçilen işi, kaşının üzerinde gözü var diyerek işyerinde baskıya uğrar. Psikolojik, ekonomik veya sosyal statüsündeolumsuzluklar yaşar. Küçük düşürme, hakarete uğrama, taciz edilme, alay edilmede mobbingin ana konularıdır. Mesai saatleriniz düzenli değilse, amiriniz sizeyüksek sesle emir ve talimat veriyorsa, yapılan haberin işe yaramaz olduğunusık sık söylüyorsa size psikolojik baskı yapıyor demektir. Başta normalkarşıladığınız yaklaşımlar, zaman içinde çaresizlik yaratır. Yaranmacı tavırgöstermiyorsanız, sorgulayıcı bir tutum içindeyseniz, etik ve hukuk kurallarıkarşısında bilinçliyseniz, kendinize güveniyorsanız, diğerlerine gör daha çokpsikolojik baskıya maruz kalabilirsiniz anlamına gelir. Çalışma hayatınızın buşekilde gasp edilmesi; uykusuzluk, sinir hastalıkları, depresyon, mide ağrılarıve psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmanıza yol açabilir. Bu baskıyıhisseden gazeteciler kısa zamanda sosyal birer ölü haline gelir” dedi.
 
BASIN KANUNU YETERSİZ
Gazeteciliğin özel ve toplumsal işlevi olan bir meslek olduğuna dikkat çekenÖztürk “Gazetecilik özel bir meslektir ve toplumsal işlevi vardır. En büyüksıkıntı ise mesleğin belirli bir temele oturmamış olmasıdır. Basın İş Kanunuçok eski ve güncel sorunları tanımlamaktan çok uzak. Bu yüzden tüm gazetecilerpotansiyel birer mobbing mağdurladır. Meslekteki istihdam talebi artıyor,tekelleşme fazlalaşıyor. Bu nedenle yaşadığınız iş bulma korkusu da hukukihaklarınızı kullanmanızı engelliyor. Basın iş kanunu, Basın KartlarıYönetmeliği ve Basın Kanunu arasında bütünlük yok. Yasal mevzuattakidüzenlemeler yetersiz” diye konuştu.
 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
İş yerinde yapılan psikolojik baskılardan kurtulmak için çözüm önerilerinide sıralayan Öztürk “Her şeyden önce mesleki bütünlüğünüzü sağlam tutmalısınız.İş yerinde sizden yapmanızı istenilen her neyse sadece onu yapmalı, birincilgöreviniz olmayan konularda kendinizi ön plana atmamalısınız. Amirinizleiletişimi koparmamalısınız. İşvereniniz, iş sözleşmesine uymalı, uymuyorsa bunuhatırlatmalısınız. Sözleşmede yer almayan taleplerle karşılaşırsanız tepkigösterilmelisiniz. Mobinge maruz kaldığınıza inandığınız anda kendinizce deliltoplayın. Mesai saatleri dışında çalışıyorsanız ve fazla çalışma ücretialmıyorsanız bunları belgelendirirseniz dava sürecinde hakkınızı alabilirsiniz.İşten ayrıldıktan sonra bile dava açabilirsiniz. Zaman aşımı 10 yıldır” dedi. 
 
ALO 170 MOBBİNG HATTI
Seminere katılarak genç gazetecileri bilgilendiren Mobing Danışmanı AvukatGökçe Yalçın ise Basın Kanunu’nun iş yerindeki psikolojik baskıyı tanımlamaktançok uzak olduğunu söyledi. Yalçın “Gazetecilikle ilgili hiçbir mevzuatta,mobbing konusu ile alakalı bir düzenleme yok. Psikolojik taciz manevi zararayol açar ve tazminatla cezalandırılması gerekir. Saldırının tespiti veönlenmesi için de dava açılabilir. İş yerinde yaşanan psikolojik tacizinboyutuna göre; intihara yönlendirmek, kasten yaralama, eziyet ve cebir kullanmaile hakaret ve huzuru bozma suçlarını da doğurabilir. Mobbinge maruz kaldığınısavunan bir mağdur, bu konu başlıkları altında da suç duyurusunda bulunabilir.Basın İş Kanunu’nda bu konuda açık bir ifade yok. Unutulmuş ve tanımıyapılmamış. Bu bir eksiklik. Amiriniz size uzaktan bağırarak talimat veriyorsa,siz telefonla konuşurken yine de talimat vermeye devam ediyorsa, ‘Sen bu işibeceremiyorsun’ gibi saldırgan tutum gösteriyorsa bunun adı mobbingtir. Vemağdur lehine haklı fesih işlemlerinin kapısını açar. Üzerinizde baskı olduğunuhissettiğiniz anda SGK’nın ALO 170 mobbing hattını arayabilirsiniz. Ya daTürkiye İş Kurumu’na yazılı dilekçe ile şikayete bulunabilirsiniz” diyekonuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv