Model Fabrika’da ilk sertifika heyecanı

İZTO ve EBSO ortak girişimiyle kurulan İzmir Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi'nin ilk sertifika töreni gerçekleştirildi. Yalın üretim alanında ilk eğitimlerini tamamlayan Mutlu Metal firması çalışanları sertifikalarını İZTO Başkanı Mahmut Özgener ve EBSO Başkanı Ender Yorgancılar’ın elinden aldı.

  • 0
  • 1.743
Model Fabrika’da ilk sertifika heyecanı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İZTO ve EBSO ortak girişimiyle kurulan İzmir Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi'nin ilk sertifika töreni gerçekleştirildi. Yalın üretim alanında ilk eğitimlerini tamamlayan Mutlu Metal firması çalışanları sertifikalarını İZTO Başkanı Mahmut Özgener ve EBSO Başkanı Ender Yorgancılar’ın elinden aldı.
 
Model Fabrika’nın Gaziemir’deki merkezinde gerçekleştirilen sertifika törenine İzmir Ticaret Odası  (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Model Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı ve EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H.İbrahim Gökçüoğlu, Model Fabrika Yönetim Kurulu Üyesi  ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu ile Mutlu Metal firması Yönetim Kurulu Başkanı Çimen Atalay katıldı.
 
“Kurumlar arası işbirliğinin çok güzel bir örneği” 
Törende konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener Model Fabrika’nın İzmir’de kurumlar arasında var olan işbirliği ve sinerjinin çok güzel bir örneği olduğunu söyledi. Özgener, “Model Fabrika ile İzmir ekonomisi ve sanayisine önemli katkılar sağlayacağımıza inanıyoruz. Bir yıla yakın bir süredir hem sağlık alanında hem de ekonomik alanda mücadele ettiğimiz Covid-19 salgınının iş hayatında yaratmış olduğu zorluklar da göz önünde bulundurulduğunda, Model Fabrika’nın işletmelerimizin verimli üretime geçişinin sağlanması, yalın üretim felsefesinin başta kentimiz ve bölgemizde yaygınlaşması açısından son derece önemli bir işlevi yerine getireceğini düşünüyoruz Günümüz rekabet koşulları içerisinde, belirli birkaç tip ürün ile pazardaki farklı ihtiyaçların karşılanabilmesi artık mümkün değil. Bu nedenle, işletmelerin müşteri portföylerinin genişletilmesi adına giderek kişiye özel ürünler tasarlaması, bunu da hızla ve düşük maliyetle yapılabilmesi büyük önem taşıyor. Başta Model Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu, Yönetim Kurulu Üyemiz Cemal Elmasoğlu, Direktörümüz Osman Arslan olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. “Öğren-Dönüş Programı”na katılarak başarılı olan ve sertifika almaya hak kazanan Mutlu Metal firmamızın çalışanlarını tebrik ediyorum.” dedi.
 
“Bilgiyi pratiğe dönüştürerek fark yaratanlar bir adım öne çıkacak” 
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise “Her işletme kar etmek amacıyla açılır. Bu karın bir paylaşımı olur; çalışanlar kazanır, işin paydaşları kazanır ve yatırımcı kazanır. Ancak Türkiye’de en çok şikayet edilen konuların başında karlılığın düşük olması geliyor. Bu durumun sebepleri ise ölçek ekonomisinde üretim yapamamak, yalın üretime geçememek ve verimli çalışamamaktan kaynaklanıyor. Verimli çalışmaya başladığımız zaman sonuç almamız son derece kolaydır. Bunu yapmak suretiyle üretim yapan firmalarımızın karlılığı, yaratacağı istihdam, yapacakları ihracat ve katma değer anlamında ülkemizin geleceği açısından çok değerlidir. Bilgiyi pratiğe dönüştürerek fark yaratanların bir adım öne çıktığı günümüzde İzmir Model Fabrikamızın ‘öğren dönüş’ programıyla ilk sertifika törenini gerçekleştiriyoruz. Sertifikalarını alan, üye firmamız Mutlu Metal’in çalışanları, üretim süreçlerine etkinlik ve değer katacaklar. Burada Model Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu’na, Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Elmasoğlu’na, kuruluş sürecinden bu yana göstermiş oldukları özverili, uyumlu ve fark yaratacak vizyoner çalışmaları nedeniyle teşekkür ediyorum. Yönetim Kurulu, Fabrika Direktörümüz Osman Arslan ve çalışanlarımızın emekleri çok önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.” diye konuştu.
 
İzmir Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi Direktörü Osman Arslan da Model Fabrika’ya verdiği destekler nedeniyle  İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar’a teşekkür etti. 
 
İzmir Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi'nde neler yapıldı? 
İzmir Model Fabrika’nın resmi kuruluşu, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Odası’nın yarı yarıya ortaklığıyla 6 Ocak 2020’de gerçekleşti. Bünyesinde bir direktör, üç tam zamanlı ve yedi yarı zamanlı eğitmen, bir teknisyen ve bir yönetici asistanı bulunduran Model Fabrika’nın bina tadilat süreci Temmuz 2020’de tamamlandı. Eğitmenlerin Yalın Üretim ve olgunluk belirleme teknikleri ile ilgili düzenlenen TÜSSİDE eğitimleri Ocak, Şubat ve Temmuz 2020’de gerçekleşti. Yalın Dönüşüm danışmanlık hizmeti alımı için gerekli şartname hazırlıkları Haziran-Ağustos 2020’de tamamlandı. İhale sürecinin sonunda 10 Eylül 2020 tarihinde Ferit Yıldız Kaizen Okulu ile işbirliğine gidilerek yalın dönüşüm konusunda üretim alanı hazırlık ve tanımlama faaliyetleri, eğitmenlerin eğitimi, yalın müfredatın hazırlanması ve fragman eğitimleri gerçekleştirildi. 15 Ocak 2021’de Etkin Tıbbi Cihazlar firmasında; 20 Ocak 2021 tarihinde ise Mutlu Metal firmasında Yalın Dönüşüm çalışmalarına başlandı. 
 
Model Fabrika ile sanayide “yüksek verimlilik” sağlanacak 
Model fabrika, işletmelerde operasyonel mükemmeliyet ilkelerinin, deneyimsel öğrenme teknikleri kullanılarak, ölçeklendirilebilir bir şekilde yaygınlaştırılmasını sağlayan bir araç (ortak kullanıma yönelik bir merkez) olarak tanımlanabilir.
İzmir Model Fabrika da Sanayi İşletmeleri, Bakanlık, Üniversite ve sahada çalışan serbest danışmanlar arasında koordinasyon/eşgüdüm merkezi rolü üstlenecek bir iş modeli benimsenmiştir. Bu bağlamda diğer örneklerinden ayrışan İzmir Model Fabrika sanayi işletmelerine verimlilik ve ötesinde de Endüstri 4.0’a geçişte öncülük eden bir sistem entegratörü olması hedeflenmektedir.

Operasyonel verimliliği arttırmak için tasarlanmış ve geliştirilmiş olan Model Fabrika yaklaşımının temelinde deneyimsel öğrenme ilkeleri yer almaktadır. Bu yönüyle model fabrika yaklaşımı, sadece sınıf eğitimleri içeren geleneksel kapasite geliştirme programlarından ve danışmanlık hizmetlerinden ayrışmaktadır.

Model fabrika yaklaşımının temelini oluşturan deneyimsel öğrenme teknikleri, katılımcıları edinimlerini gerçek koşullarda kullanarak kalıcı yetkinlikler oluşturmasını sağlar ve daha önce de belirtildiği gibi deneyimsel öğrenme model fabrika yaklaşımının olmazsa olmazıdır. Model fabrikaların bir kısmında “öğren ve dönüş” olarak adlandırılabilecek ve öğrenme yaklaşımı olarak “saha ve sınıf” ilkelerinin kullanıldığı eğitim programları da kullanılmakta olup, bu tür programların etkisi çok daha yüksek olmaktadır.

Dünyanın birçok ülkesinde başarılı bir şekilde uygulanmakta olan model fabrika yaklaşımı temel alınarak geliştirilen KOBİ Yetkinlik Merkezi Projesinin başta KOBİ’ler olmak üzere imalat sanayi işletmelerinin verimliliklerine katkıda bulunması amaçlanmaktadır.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv