Müzeler yaşayan mekânlar haline getirilmeli

  • 0
  • 649
Müzeler yaşayan mekânlar haline getirilmeli
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

12 İyon kentine ev sahipliği yapmış, insanlığın gelişimine dair önemli filozof ve sanatçılar yetiştirmiş İzmir’de bulunan 28 müzeyi Ocak ayından bugüne sadece 2,5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirten İzmir Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yakın, müzelerin yaşayan mekânlar haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu Kültür İstatistiklerine göre 2014 yılında Türkiye’deki müze sayısı 392’ye yükseldi. Bu yükselişe bağlı olarak müzelerde sergilenen eser sayısı ve müze ziyaretçi sayılarında da yükseliş gözlemlendi. İzmir’de 12’si Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 16’sı diğer kurum ve kuruluşlara bağlı özel olmak üzere 28 müze bulunduğuna dikkat çeken İzmir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yakın, 2015 yılı Ocak ayından bu yana İzmir’deki müzeleri yalnızca 2 milyon 568 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini, yapılacak yeni düzenlemeler ile yaşayan mekânlar haline getirilebilecek müzelerin daha fazla kişi tarafından ziyaret edilebileceğini söyledi. İzmir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinin Sanat ve Tasarım Tarihi dersi kapsamında müze ziyaretleri yaptığını ve gözlemlerini bir rapor halinde sunduğunu belirten Yakın, özellikle üniversite öğrencilerinin müzeler hakkında görüşlerinin müzeciliğin gelişimi ve yaşadığı sorunlara ilişkin önemli noktalara temas ettiğini söyledi.

Tematik sergiler ve eğitim faaliyetleri
12 İyon kentine ev sahipliği yapmış, insanlığın gelişimine dair önemli filozof ve sanatçılar yetiştirmiş, binlerce yıllık kültürel birikime sahip İzmir kentinin ve Anadolu topraklarının interaktif müze tasarımlarıyla turistler kadar yerel halkın da sürekli ilgisini çekebileceğini vurgulayan Yakın, yurt dışındaki örnekleri ile karşılaştırıldığında yapılabilecekleri şöyle sıraladı:
“Yurt dışında müzelerin belirli günlerde 24 saat, ücretsiz olarak halka açıldığını görüyoruz. Ayrıca müzeler sadece sergileme mekânları olarak kullanılmıyor, müzelerde çeşitli sanatsal ve kültürel faaliyetler yapılıyor. Öğrenciler ve halka yönelik düzenlenen kurslar hem müzelere olan ilgiyi artıracak hem de müzeleri farklı bir çekim merkezi haline getirecektir. Ayrıca düzenlenen tematik sergiler de halkın müzeler üzerinde ilgisinin sürekli olmasını sağlayabilir. Bunlara ek olarak kimi zaman ücretsiz rehberlik hizmeti sunulması müzelerin içeriklerinin kalitesi kadar vatandaşla kurdukları iletişimi de kuvvetlendirmektedir.”

Hoşgörü ve birlikteliğin kenti
Sanat ve Tasarım Tarihi dersi kapsamında müze ziyaretleri yapan bir öğrencinin “Gezimin sonuna yaklaştığımda eşlik eden rehberimle tarihte bu topraklarda halkın, farklı din ve ırklardan gelmiş olmasını konuştuk. Müslüman (Türk, Arap), Yahudi, Sabetay, Ortodoks (Rum), Katolik (Ermeni, Levanten) gibi çeşitli din ve ırklara mensup olan İzmir halkını bir arada yaşamaya iten nedenlerden birinin ticaret olduğunu çok daha iyi kavradım. Vitrinin yanındaki bilgi panosunu okuduğumda bu dinlere ait olan kutsal kitapların sergilendiğini gördüm. Kutsal kitaplar İzmirli tüccarların anısına sergileniyormuş” sözlerini aktaran Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yakın, İzmir’in aydın, demokratik, vizyoner kültürünün gelişerek devamı için müzelerin yaşayan mekânlar haline getirilmesinin büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv