Halk Oyunları Ödülü Özboyacı’ya

Ataşehir Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde gerçekleşen CIOFF Türkiye 4. Hizmet ve Başarı Ödülleri kapsamında Halk oyunlarına Hizmet Ödülü, Türk Halk oyunları emekçisi İsmail Özboyacı’ya takdim edildi.

  • 1
  • 2.915
Halk Oyunları Ödülü Özboyacı’ya
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

118 ülke üyesi bulunan ve dünya çapında 350 den fazla festivale eşlik eden UNESCO’nun üyesi ve yol arkadaşı CIOF’un Türkiye Bölümü CIOF Türkiye’nin Hizmet ve Başarı Ödülleri sahiplerini buldu.

Ataşehir Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde gerçekleşen CIOFF Türkiye 4. Hizmet ve Başarı Ödülleri kapsamında Halk oyunlarına Hizmet Ödülü, Türk Halk oyunları emekçisi İsmail Özboyacı’ya takdim edildi.

CIOFF Türkiye İkinci Başkanı Melih Gürcihan; “Efelerin en yakışıklısı en delikanlısı, en karizmatik folklorcusu İsmail Özboyacı’yı ödülünü almak üzere sahneye davet ediyorum” sözleriyle davet ettiği Özboyacı’nın ödülünü verdi.


Şimdiye kadar sayısını unuttuğu ödüller aldığını dile getiren Özboyacı ise; “Her yıl 140.000 sanatçı ve 90 milyondan fazla izleyiciyle 6200 den fazla halk oyunları gurubuna kültürlerini tanıtma imkanı sağlayan CIOF’un Türkiye Temsilcisi CIOF Türkiye’den böylesi bir ödül almak benim için onurdur dedi.

İsmail Ozboyacı
1947 yılında Kula’da dünyaya geldi. Tüm eğitim hayatı İzmir'de geçen Özboyacı, folklor tutkusunu bu yıllarda tattı. 1971 yılında Ege Üniversitesi BYYO Radyo Televizyon bölümünden mezun oldu. 1969 yılında İzmir Radyosunda gazeteciliğe başladı. 1977 yılında Türk Halk Müziği ve oyunlar şefi oldu. 1988 yılında TRT İzmir Televizyonuna geçti ve Halk müziği ve oyunları danışmanı olarak görev yaptı. 1988 yılında TRT İzmir Televizyonunda müdür yardımcılığına atandı. İzmir Radyosunda Gel Oyna- Gül Oyna, Oyunlarımız- Ezgilerimiz programları başta olmak üzere birçok programı hazırlayan Özboyacı, 1978-80 yılları arasında TRT İzmir Televizyonu tarafından yayınlanan, Halk oyunları ve geleneklerimizi anlatan Dımıdan programının danışmanlığını ve sunuculuğunu üstlendi.
1969 yılında İzmir Turizm ve Folklor Derneği’nin kurucu başkanlığını yapan İsmail Özboyacı, çeşitli eğitim kurumlarında folklor eğitimine katkı sağladı 1972 yılında Fransa’nın Dijon kentinde yapılan, 27 ülkenin katıldığı Uluslararası Halk Oyunları yarışmasında, ülkemizi temsil eden ekip başkanı olduğu İzmir Turizm ve Folklor Derneği ile dünya birincisi olarak 16 altından oluşan kolyenin Türkiye’ye getirilmesine katkı sağlamıştır 1983 yılında Berlin’de Kültür Bakanlığı ve Alman Senatosu ortak projesi ile Türk Dernekleri ve yabancılara halk oyunlarımızın öğretilmesine emek verd.
Başta Sümhoter, Kathot, Yörem, Hamoy, Motif, Troya Kültür Sanat, Ege Folklor Dernekleri Federasyonu ve Anadolu Folklor Dernekleri Federasyonu olmak üzere çok sayıda dernek ve kurum tarafından Türk Folkloruna katkılarından dolayı hizmet ödülü yanı sıra Başbakanlık ve Kültür Bakanlığı Halk Oyunları teşekkür Begesi’ne sahipdir.

CIOFF®
CIOFF® / Uluslararası Folklor Festivalleri ve Geleneksel Sanatlar Organizasyon Konsey 1970 yılında Fransa'nın Confelon Kasabasında Türkiye' nin de aralarında bulunduğu 11 Ülkenin işbirliği ile kuruldu. Kuruluşundan bu yana UNESCO üyesi ve Unesco’nun yol arkadaşı olan kuruluş, şu anda resmi ortak sivil toplum kuruluşu statüsündedir. CIOFF®' un yapısı, ülkelerini temsil eden ulusal bölümlere dayanmaktadır. 118 üye Ülkesi bulunmaktadır. Dünya çapında 350'dan fazla uluslararası festivale eşlik etmektedir; Her yıl, 140.000 sanatçı ve 10 milyondan fazla izleyici ile 6.200'den fazla Halk oyunları gurubuna kültürlerini tanıtma imkanı sağlamaktadır.

CIOFF ©TÜRKİYE
1970 Yılında Orhan TuğsavuL tarafından kurulan CIOFF Türkiye ,2017 yılında başlayan Demokratikleşme sürecinde bütün Üye Temsilciliklerinin Sivil toplum örgütü kapsamına girmesiyle 2019 yılından itibaren dernek statüsünde faaliyet göstermeye başlamıştır. CIOFF®' un Türkiye Bölümü, Uluslararası CIOFF ta aktif bir rol oynayarak Uluslararası birçok organizasyon ve toplantılara ev sahipliği yapmıştır.

CIOFF TÜRKİYE Halk Oyunları guruplarımız ve Uluslararası festivallerle Ülkemizim ve Kültürümüzün zenginliğinin tanıtılmasına uluslararası alanda yardımcı olmaktadır.

Yorumlar (1)
  • Nuran Zengingönül

    Nuran Zengingönül

    Çoğu zaman her kulvarda farklı ve yanlı değerlendirmelerle,dağıtılan bu çok kıymetli ödüller,”Duayen Efe İsmail Özboyacı için, anasının ak sütü gibi helal olan emeklerinin ve alın terinin hakettiği kazanımıdır.Özboyacı’yı tanımlarken onun özverili insan yanını,dürüstlüğünü ve tevazuunu da vurgulamak gerekir.Her türlü övgünün üzerindesin dostum,canına sağlık,çöktüğün dizlerine kuvvet,daha nice ödüllere kısmet dilerim.Zengingönül’ce sevgiler.

    25 Kasım 2022 15:21
YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Caz Festivali’ne Unutulmaz kapanış

Arşiv