Ne kadar açık tenli iseniz o kadar güneşten korunmak zorundasınız

  • 0
  • 702
Yazı Boyutu:

İzmirKâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar AnabilimDalı Başkanı  Prof. Dr. Şemsettin Karaca yaz aylarında güneş ışınlarınınverdiği olumsuz etkilere dikkat çekti.

Güneştefazla kalınması cilt sorunlarına neden oluyor…
Bronz tenle bir yaz geçirmek isteyenlereuyarılarda bulunan Prof.Dr.Karaca, güneşin faydalarının yanında fazla güneştekalınmasının cilt sorunlarına neden olabilecek zararlı etkilerinin de olduğunusöyledi.

Prof.Dr. Karaca, “Kontrollü güneşlenmederimizde bronzlaşma dediğimiz güneş adaptasyonunu sağlar. Böylece derimizgüneşin zararlı etkilerinden korunma imkânı sağlar. Kontrollü güneşlenmederimizde bronzlaşmanın yanısıra atopik dermatit, sedef hastalığı, likenhastalığı ve birçok alerji veya inflamasyonun eşlik ettiği hastalıklarda,iyileştirici etkilere sahiptir. Ancak bu olumlu etkilerinin yanısıra, bazıantibiyotikler, ağrı kesiciler, akne ilaçları gibi güneşe duyarlandırıcı bazıilaçların kullanımında istenmeyen güneş alerjilerinin de ortaya çıkmasına nedenolabileceği unutulmamalıdır” dedi.

 
“Bronzlaşmadanyanan kişilerde, deri kanseri gelişimi yüksek”
“Ne kadar açık tenli iseniz o kadargüneşten korunmak zorundasınız ”diyen Prof. Dr. Karaca, bronzlaşmadan yanankişilerin, deri kanseri gelişiminin en yüksek olduğu kişiler olduğuna dikkatçekti.

Yüksek miktarda güneş ışınlarına maruzkalmanın deri yaşlanması ve deri kanserine davetiye çıkardığını kaydeden Prof.Dr. Karaca, faydalı fakat kontrolsüz kullanıldığında zararlı olan güneşingezegenimiz ve de küçük bir evren olan bedenimiz için vazgeçilmez olduğunusöyledi. Prof. Dr. Karaca, “Yüksek UV indeksinin olduğu zamanlarda güneşeçıkılmamalıdır. Bu zamanlar, havanın bulutsuz ve açık olduğu ve de güneşışınlarının dik geldiği 11:00-16:00 saatler arasıdır” diye konuştu.

 “Deri rengine göre güneş koruma faktörüiçeren güneş koruyucuları kullanın”
Özellikle tatil yörelerinde kontrolsüzgüneşlenmekten vazgeçerek güneşin zararlı yüzünden korunmayı yaşam felsefesihaline getirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Karaca, erken yaşlanma veyaderi kanseri nedeniyle erken ölüm riskiyle karşı karşıya kalmamak için,güneşten öncelikle zorunlu maruziyeti azaltarak, sık dokunmuş kıyafetler veşapka giyerek ve deri rengine göre yükselen oranlarda güneş koruma faktörüiçeren güneş koruyucuları kullanarak korunması gerektiğini ifade etti.

 Güneşin zararlı etkilerine sebep olanbirçok deri rahatsızlığının insan psikolojisine etkilerine de işaret eden Prof.Dr. Karaca,  “Aksi halde yaşlanmayıgeciktirmek veya geri döndürmek için birçok maliyetli kozmetik uygulamalara,gelişen deri kanserleri nedeniyle birden çok cerrahi işlemlere ve buproblemlerle mücadele edebilmek için de bir psikiyatriste ihtiyaç duyulmasıkaçınılmaz olacaktır” uyarısında bulundu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv