Ot Festivali 5 milyon lira getirdi

  • 0
  • 777
Yazı Boyutu:

AlaçatıOt Festivali'yle nesiller arasında kültür aktarımı olduğunu ve turizm sezonununerken açıldığını belirten Dalgıç, bir önceki festivalin kente 5 milyon lirakatkı sağladığını söyledi  

AlaçatıSanat ve Kültür Derneği çatısı altında Çeşme Belediyesi'nin destekleriyleyapılan  5'nci Alaçatı Ot Festivali'nin basın toplantısı ve gala yemeğiİmren Han Otel'de düzenlenen gecede gerçekleşti. Çeşme Garnizon KomutanıBinbaşı Yücel Ercan, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Urla BelediyeBaşkanı Sibel Uyar, Bornova Belediye Başkanı'nı temsilen Meclis Üyesi MehmetPoyraz, Çeşme Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Aktaş, Alaçatı Sanat ve KültürDerneği Başkanı Ömer Önal, Alaçatı Gönüllüsü Tülin Onaner, festivalgönüllüleri, basın mensupları ve cemiyet hayatının tanınmış isimleri katıldı. 

Kültürmirası
İlkyapılan Alaçatı Ot Festivali'nin bir gün olduğunu hatırlatan Çeşme BelediyeBaşkanı Muhittin Dalgıç, "Arapsaçı" temasıyla bu yıl 5'ncisi yapılanfestivalin 4 gün sürdüğünü kaydetti. Her yıl bir önceki yıllarda yarışanyemeklerin kitaplaştırıldığını kaydeden Başkan Dalgıç, "Festivalin enönemli kazanımlarından biri bu bölgede yapılan yemeklerin bir sonraki yılkitaplaştırılarak dağıtılmasıdır. Bu bir kültür mirasıdır. Geçtiğimiz yıl 80yaşlarında bir nine, mikrofondan ödül kazandığı yemeğin yapılışını bizlereanlattı ve kaynanasından öğrendiğini söyledi. Bu kültür mirasının aktarımınınen güzel örneklerindendir" diye konuştu.

Halksahiplendi
Seçimyarışına da Çeşme için 9 merkez, 9 marka, 9 festival diye çıktıklarını belirtenBaşkan Dalgıç, Alaçatı Ot Festivali örneğini verdi, şöyle devam etti:"Çeşme Yarımadası'nı kendi öz ve geleneklerinden çıkan festivalleriyle,hem kültür mirasını yörelere kazandırmak hem de uluslararası tanıtımını yapıpçoğaltmak niyetindeyiz. Bu sene Alaçatı'nın ve festivalin sivil inisiyatiftarafından kucaklanılması benim en önemli gördüğüm noktalardan biridir. Enbüyük arzum biz o günleri göremesek bile bu festivallerin 50'nci,100'ncülerinin gerçekleşmesidir. Halk festivali sahipleniyor; belediye de bununhamilliğini yapıyor, fiziki desteğini sağlıyor." 

5bin kişi katılmıştı
Geçenyıl yapılan 4. Alaçatı Ot Festivali'ne yaklaşık 5 bin kişinin katıldığınıkaydeden Başkan Dalgıç, geçen yıl ki festivali 5 milyon Türk Lirasıdolaylarında bir ciro yaptığını belirtti. Festivalin sadece bölge tanıtımı veçevre katkılarının yanı sıra kentteki esnafın da yüzünü güldürdüğünü vurgulayanDalgıç, "Alaçatı'daki konaklama, alışveriş, yeme-içme sektörünü dehareketlendirmesinin yanı sıra bölgenin yakın çevresindeki oteller de bile yerkalmadı. Bunu hem turizm anlamında önemsiyoruz hem de sezonun başlangıcını yazaylarında değil, Nisan'da yapmış oluyoruz. Böylelikle turizm sezonunu da açmışoluyoruz" şeklinde konuştu. 

Yeniliklervar
Festivaleilk günden beri maddi hiçbir şey düşünmeden birçok kıymetli insanın destekverdiğini vurgulayan Alaçatı gönüllüsü Tülin Onaner ise bu sene festivaldeyenilikler de olduğunu; festival süresince sergiler, meşhur gurmeler tarafındanotlu yemek atölyeleri, bitkilerle sağlıklı yaşam seminerleri yapıldığınısöyledi. Onaner, "Ben sonradan Alaçatılı oldum. 'Burada mimari ve taşevler kadar Alaçatı'nın doğasını tanımalı ve korumalı' diyerek yola çıktık vefestivali hep birlikte bugünlere getirdik.  Bu olumlu hava ve sizlerin dedesteğiyle daha da iyi yerlere geliyor. Bu güzellikleri herkeslepaylaşalım" şeklinde konuştu. 

UluslararasıOt Festivali
50yıl önce Alaçatı'da kavun ve anason güzelleri festivalleri yapıldığını kaydedenAlaçatı Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Önal, "Doğayı gün ışığınaçıkarmak Alaçatı'nın özünde var olmuştur. Daha önce eski başkanlarımız daAlaçatı'nın değerlerini korumak için çalıştı fakat Muhittin Dalgıç, koruma planlarıylabunu sağladı ve güvence altına aldı. Rum evlerinin bahçesinde fırın olur.Eskiden insanların bu fırınlarda yaptıkları otlu yemeklerin kokusu sokaklarataşardı. Bu kültürü Ot Festivali ile gençlere aktarıyoruz. Başkanımızın dadestekleriyle gelecek nesillerde festivalin uluslararası olacağınainanıyorum" diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv