Otobüslerdeki yolcu sayısı düştü, konfor arttı

  • 0
  • 966
Otobüslerdeki yolcu sayısı düştü, konfor arttı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Büyükşehir meclis toplantısı öncesinde bir sunumgerçekleştiren ESHOT yetkilileri, lastik tekerlekli taşıtlardaki biniş oranının3 puan düştüğünü, raylı sistemde ise aynı oranda artış sağlandığını  bildirdi.Sabah yoğun saatlerde otobüs başına düşen ortalama yolcu sayısı 53 kişiden 45kişiye indi ve yolcuların daha rahat, konforlu seyahat etmeleri sağlandı. Dahaönce günlük ortalama 25 bin 500 servis gerçekleştirilirken, yeni sistemdefazladan 4 bin servis daha yapıldı. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz Haziran ayısonunda uygulamaya koyduğu  “Ulaşım Sisteminin Yeniden Tasarımı”projesinin ilk verilerini İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde, meclis üyeleriile paylaştı. İzmir’de kent içindeki trafik yoğunluğunu azaltmak, duraklardabekleme süresini kısaltmak ve toplu ulaşımda alternatifleri artırmayıhedefleyen projenin ilk verileri konusunda  mecliste bir sunumgerçekleştirildi. Buna göre, toplu ulaşım alışkanlıklarını değiştirmeyihedefleyen proje kapsamında yapılan uygulama ile lastik tekerlekli taşıtlarda(ESHOT+İZULAŞ) biniş oranı yüzde 69,2’den yüzde 66’6’ya indi. Raylı sistemdegerçekleşen biniş sayıları yüzde 27,6’dan yüzde 30,3’e yükseldi. Aktarmalı biniş oranı ise yüzde 31,9’dan yüzde 36,2’ye çıktı. Sabah yoğunsaatlerde otobüs başına düşen ortalama yolcu sayısı 53 kişiden 45 kişiye indive yolcuların daha rahat, konforlu seyahat etmeleri sağlandı. Daha önce günlükortalama 25 bin 500 servis gerçekleştirilirken yeni sistemde fazladan 4 binservis daha yapıldı.  Servise çıkan araç ve servis sayılarındaki artışarağmen otobüsler daha kısa mesafelerde çalıştırıldığı için yapılan kilometredeğerlerinde düşüş yaşandı ve ortalama günlük 6 bin 300 kilometre daha az yolkat edildi.

Uygulama esnasında ortaya çıkan sorunların giderilmesinedönük çalışmalar kapsamında da şunlar yapıldı:

• Konak ile Talatapaşa Caddesi bağlantısınıngüçlendirilmesi amacı ile 253 No’lu Konak – Halkapınar hattı açıldı.
• 121 No’lu hat güzergahı, Karataş bölgesi yolcularına hizmet verecekşekilde yeniden düzenlendi.
• 484 No’lu Yeşilbağlar- Konak hattı güzergahında, parklanma nedeni ileyaşanan problemlerin aşılması amacı ile güzergah değişikliğine gidildi.
• 27 No’lu hattın güzergahında değişiklik yapılarak araçların karşılıklıgeçemediği güzergaha alternatif sağlandı.
• 838 No’lu hattın güzergahı Mehtap Mahallesi’ne hizmet verecek şekildeyeniden düzenlendi.
• 74 ve 866 No’lu hatların güzergahı Şirinyer aktarma merkezinde yaşanansirkülasyon probleminin çözümü için yeniden düzenlendi.
Yeni uygulama ile bölgelerden merkeze 89 hat ve 639 araç ile hizmet veriliyor.Sabah yoğun saatlerde (06.00-09.00) 1212, gün boyunca ise 3295 sefer ilemerkeze giriş-çıkış yapılıyor. 
Yeni sistemle, bir dakikada geçen araç sayısı: Şair Eşref Bulvarı’nda yüzde 72,Fevzipaşa Bulvarı’nda yüzde 35, Gazi Bulvarı’nda yüzde 56 oranında azalacak.

Sistem oturdu
Meclis toplantısında yeni ulaşım düzenlemesine ilişkin yapılan sunumun ardındansöz alan Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekili Bilal Doğan sistemieleştirdi. Doğan’a cevap veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,şöyle konuştu:
“Aktarmalı sisteme geçmenin anahtarı, bizim 2008 yılında uygulamayabaşladığımız ve aktarmalı sisteme hemşehrilerimizi alıştırmak için yaptığımız90 dakika tek bilet uygulamasıdır. Sayın Doğan raylı sistemin İzmir'inihtiyacını karşılayacak uzunluğa ulaşmadığını söyledi; aynı şeye ben de sonunakadar katılıyorum. Ama İstanbul  14 milyon nüfuslu, kaç kilometrelik raylısistem var? Ankara 4.5 milyonu geçti, kaç kilometre raylı sistemi var? İzmir'dekaç kilometre raylı sistem var? Buna dikkatinizi çekerim. Bu sistem için Haziran’ın 20'sinde tanıtım için yapılan duyurular başlar başlamaz, sadece vesadece siz ve bir kaç arkadaşınız bu sisteme karşı çıkmıştır. Sizin bu sistemikaralama kampanyanıza sağolsun, İzmirli hemşehrilerimiz itibar etmemiştir. Busistem oturmuştur. Hatalarımız ve eksiklerimiz varsa gideriyoruz. Okullaraçılacağı zaman için de hazırız”.

F.Altay ve Torbalı’da işimiz bitti
Raylı sistem ağında Torbalı ve Üçkuyular’da işlerinin bittiğini açıklayanBaşkan Aziz Kocaoğlu, Torbalı’da yapılan geçitlere yapılan “ucube”yakıştırmasını da hatırlatarak, “Her ne kadar Torbalı'daki geçitler ucube deolsa, Büyükşehir Belediyesi yapmıştır “dedi. Meclis toplantısındaki konuşmasısırasında ‘Aliağa-Menderes Projesi’ni Ulaştırma Bakanlığı’nın bitirdiği’yolundaki iddialara da cevap veren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Aliağa MenderesProjesi’ne Büyükşehir Belediyesi 700 milyon lira harcamıştır. TCDD de devletinkurumudur. Parayı fatura ile harcar, ihaleyle harcar. Bu projeye harcadığıparaların faturalarını ortaya koyar. Bende 700 milyonluk harcamanın belgesivar. O da çıkartır, kaç para harcadığın koyar ortaya.  Siz de kalkarsınız'Ulaştırma Bakanlığı'nın TCDD'nin bitirdiği Aliağa Menderes Projesi' diye oevraklar ile konuşur nutuk atarsınız. Vapurlara gelince, o da engellendi. BenTuzla'da tersanelere, tersanecilerle kimin ne konuştuğunu  kelimesikelimesine biliyorum. Vapur ihalemiz ile ilgili  menfi toplantılaryapıldı. Ama ardından ihaleyi bir tane Türk firması aldı. Şimdi iki tanesivızır vızır Karşıyaka- Konak arası çalışıyor. Bir tanesi daha bu ay geliyor. Üçayda bir tane gelecek. Dünya denizciliğine Türkiye’nin çığır açacağı bir projedirbu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin projesidir. Ak'a ‘kara’ demekle karaolmuyor. Çamur at izi kalır mantığı doğru bir mantık değildir.  İşte ‘90dakika yetmez 120 dakika olsun’ deniyor. İstanbul’da kaç dakika ücretsizaktarma var? Ankara'da kaç dakika ücretsiz aktarma var? Daha doğrusu var mı?Bunları çalışacaksınız, öyle geleceksiniz!”dedi.

İftarda birlik mesajı
Meclis toplantısının ardından eski ve yeni dönem meclis üyeleri, İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Tarihi Havagazı’nda düzenlediğiiftar yemeğinde  bir araya geldi. Başkan Aziz Kocaoğlu iftar sonrası kısabir konuşma yaparak şunları söyledi:
“Ben bu ay içinde bütün dargınlıkların giderilmesini, kendimizi dinlememizi,hatalarımızı yanlışlarımızı gözden geçirmemizi ve takip eden RamazanBayramı’nda da küskünlüklerin, dargınlıkların bitmesini diliyorum. Hepsindenönemlisi ülkemize, bölgemize ve dünyamıza barışın ve kardeşliğingelmesini  diliyorum.”

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv