Otomatlar ile Birlikte Güvenlik Ekipmanı Kullanım Sorumluluğu İş Alanlarda

Elektral A.Ş’den iş güvenliği otomatı alan Kaleseramik, istihdam ettiği yaklaşık 2500 çalışanını iş kazalarına karşı koruma altına aldı. Türkiye’deki ihracatçılar listesinde ilk binde yer alan şirketlerin yüzde 10’unda ürettikleri Kişisel Koruyucu Donanım Otomatı olduğunu dile getiren Elektral A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Erdem Dinçsoy, otomatın neden çok tercih edildiğini şu sözlerle açıkladı:

  • 0
  • 1.428
Otomatlar ile Birlikte Güvenlik Ekipmanı Kullanım Sorumluluğu İş Alanlarda
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Elektral A.Ş’den iş güvenliği otomatı alan Kaleseramik, istihdam ettiği yaklaşık 2500 çalışanını iş kazalarına karşı koruma altına aldı. Türkiye’deki ihracatçılar listesinde ilk binde yer alan şirketlerin yüzde 10’unda ürettikleri Kişisel Koruyucu Donanım Otomatı olduğunu dile getiren Elektral A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Erdem Dinçsoy, otomatın neden çok tercih edildiğini şu sözlerle açıkladı:

“Otomatın tercih edilmesinin üç nedeni var. İlk olarak bir iş müfettişi geldiğinde çalışanların hepsine zimmet listesi otomatik olarak verilmiş oluyor. Yani otomat ile birlikte hangi işçinin ne kadar maske, eldiven, kulak tıkacı kullanacağı; eldiven çeşitleri, maske çeşitlerinden kimin kaç tane alabileceğine yönelik haklar tanımlayarak, bütün malzemeleri direkt olarak işçilere veriyorsunuz. Bu noktadan itibaren bu malzemeler işçilerin sorumluluğunda oluyor. Yani haksız iş tazminatına son veriyor. İşçi kendisinin kullanacağı kişisel koruyucu ekipmanı adına tanımlanan kartı göstererek alması gerekiyor. Almazsa kendi hatası oluyor”

Otomatın diğer faydalarını da sıralayan Erdem Dinçsoy, şöyle devam etti:

“Bu otomatı kullanan firmaların yıllık masrafları yüzde 40 oranında azalabiliyor. Kişisel koruyucu ekipmanlarında bir firma senede bir milyon harcama yapılıyorsa otomatlar ile birlikte harcaması 600 bin liralara kadar düşüyor. Üçüncüsü de zaman tasarrufudur. Bir işçi eldiven ve maske alabilmek için işini bırakıp, depoya gidiyor. Depodaki kişi de işini bırakıp, bununla uğraşıyor. Karşılıklı olarak 5’er dakika bu işle ilgilenseler 10 dakikalık iş kaybı demek. Bunu bin kişi ile çarptığınızda 10 bin dakika yapar. Bu da 166 saat yapar ve 21 iş günü bu iş ile kaybolmuş oluyor.

Raporlama İmkanı Sunuyor
İşçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlayan otomatın uzaktan kontrol edilebildiğini dikkat çeken Erdem Dinçsoy, makinenin raporlama imkanının da olduğunu vurguladı.

“Otomat size günlük, aylık ve yıllık kullanım raporları sunuyor. Böylece tüketim oranlarını ve kimin ne kadar ekipman aldığını rahatlıkla gözlemleyebiliyorsunuz. Ayrıca maliyet hesaplaması da yaparak, iş güvenliği adına kullanılan ekipmanların giderlerinin hangi boyutta olduğunu gösterebiliyor. Depo alanında da tasarruf sağlarken, üretiminize haftanın her saati devam edebiliyorsunuz. Kısacası verimlilik en üst düzeye çıkmış oluyor. Endüstri 4.0 dediğimiz halkanın bir aşamasını tamamlamış oluyorsunuz. 54 farklı ürün alabiliyor otomat, infra-red ürün sensörü sayesinde ürünün düşüp düşmediğini görüyor. Düşmemesi durumunda işçinin hakkını saklı tutuyor. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen şirketleri bugün bu otomatları kullanarak, verimliliği arttırdı”

Kaleseramik ile Çalışmalar Mart’ta Başladı
Kaleseramik ile Mart ayında başlayan çalışmaların pandemi dolayısıyla aksadığını ifade eden Erdem Dinçsoy, Haziran’da yeniden bir araya geldiklerini ve süreci tamamladıklarını söyledi. Dinçsoy,  “Mart ayında Kaleseramik, Kişisel Koruyucu Donanım Otomatı kullanmak istediklerini bize ilettiler. O günlerde bir araya gelerek işi ve nasıl yapılacağını şekillendirmek istedik ancak araya pandemi girdi. Dolayısıyla iş normalleşme sürecine kadar durdu. Haziran ayı ile birlikte şirket ile yeniden çalışmalara başladık. Bu süreçte personel listesi, kime ne kadar malzeme tedariki sağlanacak gibi konuların çalışmalarını yürüttük. Gerekli altyapı çalışmalarına başladık. Numune ürünlerine göre raf düzenlemelerini oluşturduk. 30 Haziran tarihinde cihazlar hazır hale geldi ve 1 Temmuz’da gönderildi. 21 Temmuz’da iki gün süren çalışmayla tüm işçileri sisteme entegre ettik ve kullanılmaya başlandı” dedi.

8 Senedir İş Güvenliği Otomatı Üretiyoruz
Elektral’in yaklaşık olarak 8 senedir iş güvenliği otomatı ürettiğini belirten Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdem Dinçsoy, ilk yıllarda sadece donanım kısmını ürettiklerini sözlerine ekledi. Dinçsoy, “Şirket olarak önceki yıllarda sadece donanım kısmını üretirken bugün server ve bulut teknolojisi boyutunu da yazmaya başladık. Çok geniş kapsamlı iş güvenliği ve kişisel koruyucu donanım otomatı sistemi kurduk. Bugün Mercedes Türkiye’de 87 adet başta olmak üzere, Petkim, Brisa, Goodyear, Tofaş, CMS, Maxion, Ege Endüstri, Renault, Würth, Demirdöküm, Norm, Nutella, Coca Cola, Nutella, ECA, Philip Morris, Brisa, Tirsan, Martur, TPI, Eti Bakır, Döktaş ve birçok fabrikada sistemlerimiz çalışmaktadır. Bu sisteme bağlı olarak kahve ve bisküvi otomatı eklenebiliyor. Yani işçiniz, günde belirli haklar çerçevesinde dinlenme sırasında çay ve kahve içme imkanına kavuşabiliyor. Bu çalışan motivasyonunu ciddi ölçüde artıyor. Bu sisteme ürettiğimiz maskematikler eklenebiliyor. Yine belirli haklar tanımlanarak maske alması sağlanıyor. Koronavirüs sonrasında işyerlerinden sebiller kalktı. Burada su otomatı da kullanılarak işçilerin su alması sağlanabiliyor. Hem yazılım hem donanımını yapan dünyada tek firmayız. Rakiplerinden de oldukça ucuza mal ediyoruz.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv