Otomotiv Sektöründe Riskler Büyüdü, Çözüm İçin Paydaşlar Biraraya Gelmeli

  • 0
  • 784
Yazı Boyutu:

OYDER-Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği,otomotiv sektöründe son gelişmelerin değerlendirildiği “Diyalog” bölge toplantılarının 17’ncisini İzmir’ degerçekleştirdi. İzmir ve Ege bölgesinde bulunan Otomotiv Perakendecilerininkatıldığı toplantıda OYDER-Otomotiv Yetkili Satıcıları DerneğiYönetim Kurulu Başkanı H.Şükrü Ilısal sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi.  

OtomotivYetkili Satıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı H. Şükrü Ilısal İzmir’dedüzenlediği basın toplantısında 2013 yılının, 91 yıllık Cumhuriyet tarihinde enbaşarılı ikinci yılını yaşayarak 853 bin adet satışa ulaştığını belirterek  “Genel olarak sektöre baktığınızda burakamlar memnuniyet verici ancak Otomotiv Perakendecilerine yansıması kârlılıkadına memnuniyet verici olmadı. Sektörde yaşanan kâr daralması bu duruma etkieden en büyük faktör” dedi. Ilısal, bugün bayilerin sahip olduğu 1200 plazanınfiziki olarak yıllık 1 milyon adet araç satışı ve mevcut tüm araç parkınaservis hizmeti verecek şekilde olduğunu kaydederek “Bu yapılanmaya karşın kârlılıkdüşük durumda. Üreticiler, distribütörler ve yetkili satıcılar biraraya gelerekbu konuyu çözüme kavuşturmalı veya yeniden yapılandırmalıdırlar” şeklindekonuştu. Ilısal, otomotiv sektörü ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu; 

“Otomotivsektörü, sanayisi ile teknolojinin ülkeye transferi, istihdamı, dünya ile hemticari hem bilimsel entegrasyonu, yan sanayisinin gelişimi ve ihracatıylabirçok noktada ülkemizin temel güçleri arasında en önemlisi durumundadır.Türkiye için belirlenen ve dünyada ilk 10 ekonominin içinde olmak için otomotivsektöründe bir dizi önleme ihtiyaç vardır.  

Otomotivpolitikaları özellikle vergi düzenlemeleri açısından sürekli değişkenlikgöstermekte, devleti yönetenler ve bürokratlar hem sektörü hem de sektöründünyadaki gelişimini yakından takip etmeleri bu açıdan çok önemlidir. Eğerekonomik gelişme sağlanacaksa hem sanayimizi güçlendirmeliyiz hem deteknolojinin kullanımını arttırmalıyız. Otomotiv Strateji Belgesi ilkhazırlanmaya başlandığında bizlerde Otomotiv Perakendecileri adınagörüşlerimizi aktarmıştık. Burada belirlenen 2023 yılı hedeflerine baktığımızdabugün 21,5 milyar USD olan ihracatın 75 milyar USD’ye çıkacağı, 1,2 milyon adetolan üretimin 4 milyona çıkacağı, bu üretimin 3 milyonunun ihraç edileceği, 1,5milyon adetlik bir iç pazarın olacağı düşüncesi büyük heyecan yaratmıştı. Buhedeflerin devam ettiğini düşünmekle beraber iç pazara yönelik yukarı yönlüvergi artışları bu düşüncemizi olumsuz etkiliyor.” 

OtomotivYetkili Satıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı H. Şükrü Ilısal, TÜİKverilerine göre Türkiye’de 66 bin adet servis, tamirhane olduğuna dikkatçekerek “Bunların içinde çok değerli servisler olmakla beraber büyük bir bölümüoto sanayi sitelerinde konuşlanmış durumda ve bir çoğu sağlıksız çalışmakoşullarına sahip noktalar. Dernek olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı Hazine Müsteşarlığı, Sigortacılık GenelMüdürlüğü, TSE gibi birçok kurum ile ilişki içindeyiz ve yapılan görüşme veyatoplantılarda sektörün gelişim amacıyla bazı konuları samimiyetle gündemegetiriyor ve bu noktaları bilgilendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. Ilısal,ayrıca 2014 yılında, kur baskısı, kredilerdeki düzenleme ve ÖTV’nin artışınınsatışlara etki edeceğini ve 2013 yılındaki 853 bin rakamının bugünkü durumagöre 650-700 bin rakamlarına inmesine neden olacağını öngördü. 

Basın toplantısının ardındanyapılan bölge toplatısında ise KT Consulting Danışmanlık firmasının sahibi ve2003-2010 yılları arasında Hyundai Genel Müdürlüğü görevini yürütmüş KurthanTarakçıoğlu ise Otomotiv Bayilik Sisteminin geleceği ile ilgili çalışmalarınıkatılımcılar ile paylaştı. tasit.com firmasının sahibi Birol Kabakoğlu dakullanılmış araç Türkiye ve Almanya pazarı ile birlikte dijital pazarlamakonusunda katılımcıları bilgilendirdiler. Toplantıda ayrıca; araçsatışlarında finansman modelleri konusunda Koç Finans, Boyahane Verimliliğikonusunda BASF, lastik satışlarının nasıl kâr merkezi haline gelebileceğiüzerine Continental, akü satışlarının SSH (Satış Sonrası Hizmetler) kârlılığınaetkisi konusunda İncitaş ve madeni yağlar konusunda da Castrol’ün yöneticileri sunumgerçekleştirdiler.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv