Otomotivcilerde kur endişesi

  • 0
  • 735
Otomotivcilerde kur endişesi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Otomobil ve hafif ticari araç satışlarının Ağustos ayında bir önceki yılan aynı ayına göre yüzde 37’lik artış göstermesi sektörü sevindirirken, kurların sürekli artış göstermesi ile fiyatların artış trendinde olması gelecek satış hedeflerinde endişeye neden oldu. Geçen ay kur artışlarının satış rakamlarına yansımaması ve fiyat artışı öngörüsü ile taleplerin öne çekilmesi satışları artırırken, Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, satış trendinin yılın son 4 ayında da sürmesi için döviz kurunun sabitlenmesi önerisi getirdi.

Euro ve dolar sabitlenmeli
Türkiye’nin siyasi ve ekonomik açıdan zor bir dönemden geçtiğini, buna bağlı olarak özellikle döviz kurunun sürekli yükselme eğilimi gösterdiğine işaret eden İduğ, “Sürekli yükselen kur ile satış fiyatlarının artırılması alım taleplerini erteleyecektir. Bu ortamda alıcılara cazip gelecek fırsatlar sunulmalı. Bunlardan biri de sabit kur olmalı. Firmalar yıl sonuna kadar dolar ve Euro belirli bir rakamda sabitlenmeli. Ya da kur farkı belirli oranlarda fiyatlara yansıtılmamalı. Bu tüketicilerde alım iştahını artıracaktır. Her ay değişen fiyatlarla kimse bayilere uğramaz. Bu konuda markalar özel çalışma yapmalı” dedi.

Yüzde 47 artış
Bu yılın ilk 8 ayında, Türkiye otomotiv pazarındaki artışın yüzde 47’yi bulduğunu ifade eden İduğ, otomobil ve hafif ticari araç satışlarının da 600 bine yaklaştığını vurguladı. Ağustos ayında kurdaki artışlara rağmen yüzde 37’lik artış gösterdiğini dile getiren İduğ,  şöyle konuştu: “Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre ağustos ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, 82 bin 577 adede yükseldi. Bu rakamlar bizim sektör açısından sevindirici. Ancak artışın sürdürülebilir olması sektör açısından çok önemli. Satış rakamlarının artması için sektörde birçok kampanya yapılıyor. Bu zorlu dönemde de kur sabitleme kampanyası uygulanırsa, yılın son 4 ayında da satışlarda yüzlerimiz güler. Aksi halde sektörde birçok sıkıntı ile boğuşuruz.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv