Piri Reis’te Atatürklü Cumhuriyet Balosu

ÖZEL Güzelbahçe Piri Reis Okulları, Cumhuriyet’in 94. Yılını farklı bir etkinlik ile kutladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün baş konuk olduğu baloda okulun 5. sınıf öğrencileri dönemin ünlü karakterlerine büründü.

  • 0
  • 980
Piri Reis’te Atatürklü Cumhuriyet Balosu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

ÖZEL Güzelbahçe Piri Reis Okulları, Cumhuriyet’in 94. Yılını farklı bir etkinlik ile kutladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün baş konuk olduğu baloda okulun 5. sınıf öğrencileri dönemin ünlü karakterlerine büründü.
 
Cumhuriyet’in 94. Yılı Özel Güzelbahçe Piri Reis Okullarında hazırlıkları yaklaşık iki yıldır süren bir balo ile kutlandı. Okulun 5. Sınıf öğrencilerinin tamamının velileri ile birlikte yer aldığı baloda Fen Bilimleri Öğretmeni Cem Öcal Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, öğrenciler ise sanattan siyasete, bilimden spora kadar o dönemin ünlü kişiliklerini canlandırdı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1938 yılında ölümünden 8 ay önce Bursa’da son katıldığı balodan esinlenilerek düzenlenen etkinlikte öğrenciler başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün farklı yönleri olmak üzere dönemin ünlü kişilerinin yaşamlarını ve o yılların sosyal hayatını yaşayarak görme fırsatı buldu. Kıyafetlerinden ikram edilen içeceklere kadar her türlü ayrıntısı o dönem şartları düşünülerek hazırlanan etkinlikte öğrenciler adları okunduktan sonra kırmızı halıdan inerek salona girdi, balo boyunca vals yaparak ya da zeybek oynayarak Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarını yaşadı.
 
“Atatürk bizimle baloya katılsaydı”
Etkinliğin klasik tören zihniyetinden çıkıp öğrencilere farklı birşeyler yaşatma fikrinden çıktığını söyleyen Özel Güzelbahçe Piri Reis Okulları Müdürü Sabrina Ataseven, “Bir öğretmen olarak en önemli şey çocuklara o dönemi yaşatmaktı. Çünkü sonuçta siz bilgiyi verirsiniz çocuk sınavda bu bilgiyle başarılı olur ancak eğer o dönemi yaşatırsanız asıl kazanımı o zaman elde edersiniz. Biz de bu düşünceden yola çıktık. “Eğer Ulu Önder bizimle bir baloya katılsaydı ne olurdu, kimleri çağırmak isterdi” diye düşündük ve yaklaşık iki yıl önce bu proje üzerinde çalışmaya başladık” dedi.

Projenin olgunlaşmasının ardından geçen öğretim yılının sonunda bu yıl 5. sınıfa gidecek öğrencilerle kişiliğine bürünecekleri ünlü kişileri eşleştirdiklerini anlatan Ataseven, “Velilerimiz de bu fikre çok sıcak yaklaştılar. Çocuklar bütün yaz boyunca canlandıracakları kişi ile ilgili olarak araştırma yaptı. O kişilerin değişik yönlerini öğrendi. Okulların açılması ile birlikte projemiz daha da hızlandı ve çocuklar haftada iki prova yaparak vals yapmayı zeybek oynamayı öğrendi” diye konuştu.
 
Titiz çalışma
Özel Güzelbahçe Piri Reis Okulları Cumhuriyet Balosu, öğrenciler ve öğretmenler başta olmak üzere yaklaşık 100 kişinin titiz çalışması sonucu ortaya çıktı. Branş öğretmenleri kendi alanlarında başta Türkler olmak üzere o dönemde yaşamış olan ve düzenlenecek olan böyle bir baloya katılabilecek dünyaca ünlü kişileri belirledi. Sonuçta Atatürk’ün silah arkadaşları başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli görevler üstlenmiş kişiler, ünlü İtalyan Yönetmen Frederico Fellini, Polonya asıllı Kimyager Madame Curie hatta Küçük Prens masalının yazarı Fransız Antoine de Saint-Exupéry’e kadar pek çok isim belirlendi. Bir yandan isimler belirlenirken diğer yandan o dönem balolarında uygulanan gelenekler araştırıldı. Mühürlü davetiyeler, likör bardakları, ince belli çay bardakları, o döneme ait lokum tarifleri öğrenildi. Sonuçta Ulu Önder Mustafa Atatürk’ün ölmeden 8 ay önce katıldığı son balo olan Bursa’daki balodan yola çıkılarak bir kareografi hazırlandı. 
 
Cumhuriyet’in ilkelerini benimsetmek
Okul olarak yaptıkları her türlü etkinlikte cumhuriyet ve onun ilkelerini benimsetmek için büyük çaba sarfettiklerini sözlerine ekleyen Güzelbahçe Piri Reis Okulları Müdürü Sabrina Ataseven, “Aslında amaç cumhuriyet ve Atatürk ilkelerini daha çok benimsetmek. Çocuklara Atatürk sevgisini nasıl verebiliriz, onun farklı yönlerini nasıl daha iyi tanıtabiliriz diye çaba sarfediyoruz. Doğru ve güzel bir iş yaptığımıza inanıyoruz” dedi.
 
Baloya katılanlar
André Gide, Pierre Loti, Marc Chagall, Antoine De St Exupery, Marie Curie, Zübeyde Hanım, Latife Uşakizade, Mevhibe İnönü, Sabiha Gökçen, Halide Edipadıvar, Afet İnan, Ülkü Adatepe, Keriman Halis, İsmet İnönü, Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Salih Bozok, Fethi Okyar, Refet Bele, Kılıç Ali, Falih Rıfkı Atay, Afife Jale, Orhan Veli, Mevhibe Celalaettin, Halide Nusret Zorlutuna, Charlie Chaplın, Bedriye Tahir Gökmen, Betül Or Diker, Jale İnan, Edith Piaf, Safiye Ali, İbrahim Çallı, Hale Asaf, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Abidin Dino, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Mehmet Fuat Köprülü, Halit Ziya Uşaklıgil, Ahmet Adnan Saygun, Federico Fellini

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv