Portekiz ile ilişkilerde yeni bir başlangıç

  • 0
  • 635
Portekiz ile ilişkilerde yeni bir başlangıç
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Portekiz ve İzmir arasındaki ekonomik ilişkilerde yeni bir başlangıcın kapısı açıldı. Öncelikle İzmir ile yaklaşık 100 milyon dolarlık toplam dış ticaret hacmini daha yüksek rakamlara çıkarma ve yatırımları artırma hedeflendi.

Portekiz Ankara Büyükelçisi Jorge Cabral, Ticaret Ataşesi Celeste Mota ve İzmir Fahri Konsolosu Ahmet Yiğitbaşı, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi ile biraraya geldi. Makam ziyaretinin ardından, İzmir’de ağırlıklı olarak gıda, boya, kimya, kozmetik, deri, makine, inşaat ile enerji sektörlerinde faaliyet gösteren şirket temsilcilerinin katıldığı toplantıda da Portekiz’deki ekonomik gelişim, yatırım teşvikleri, işbirliği imkanları anlatıldı.

İzmir’e hayran
Portekiz Büyükelçisi Cabral, 2012 yılından beri Türkiye’de görev yaptığını hatırlatırken, İzmir’e de pekçok defa geldiğini söyledi. Jorge Cabral, “Burada olmaktan çok mutluyum. Ben gerçek bir İzmir hayranıyım. Türkiye ile çok güzel ilişkilerimiz var. Biz de ilerletmek için elimizden geldiğince çalışacağız. İzmir Fahri Konsolosumuz Ahmet Yiğitbaşı da kenti çok iyi bilen, saygın bir kişi. Bu yönden bizim için büyük bir şans” dedi.

Dostluk ekonomiye de yansımalı
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi de, Türkiye ile Portekiz arasındaki ticaret rakamlarının iki ülke arasındaki ilişkilerin potansiyelini yansıtmadığını söyledi. Türkiye’nin Portekiz ile olan siyasi ilişkilerinin geçmişinin 1843 yılına kadar uzandığını, 1931 yılında Türkiye’nin, 1941 yılında da Portekiz’in Büyükelçi tayin ettiğini hatırlatan Çiçekçi, “Siyasi ilişkilerimiz dostane ve sorunsuz şekilde ilerliyor. 2002-2014 yılları arasında ülkemize Portekiz’den yapılan doğrudan toplam yatırım miktarı 762 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’de 60, İzmir’de ise 4 Portekiz sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. İki ülke arasında 2014 yılında 1 milyar 300 milyon doları aşan toplam dış ticaret hacminde İzmir’in payı ise 100 milyon dolar civarında. Bu rakamları ilişkilerimizin gerçek potansiyelini yansıtacak boyutlara çıkarmak üzere EBSO olarak gereken katkıyı vermeye hazırız” diye konuştu.
Erdoğan Çiçekçi, geçen yıl Portekiz’den 52 bin kişinin Türkiye’ye geldiğini ifade ederken, THY’nin İstanbul-Lizbon arasındaki direkt uçak seferlerine ek olarak İzmir’den de direkt uçuş olması halinde turizmde kentin payını yükselteceğini vurguladı.

Ticarette sektörel benzerlik
Türkiye ile Portekiz arasındaki dış ticaret ilişkisine konu olan sektörlerin benzerliği dikkat çekiyor. Türkiye; motorlu kara taşıtları, traktör ve diğer kara taşıtlarıyla bunların parçaları, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat, demir çelik, kazan, makine, mekanik cihaz ve aletlerle plastik sektöründe ihracat yaparken, bunların yanısıra mineral yağlarla karton ile kağıt hamuru ve ürünleri de ithal ediyor.
İzmir ve Portekiz dış ticaretinde liste başında karşılıklı olarak organik kimyasal ürünler yer alıyor. İhracatta plastik, tütün, demir ve çelik ürünleri, ithalatta ise kağıt hamuru ve hurdası, mineral yakıtlar, yağlar, bitümenli maddeler, taş, amyant, mika ve benzeri maddelerden eşyalar bulunuyor.
Türkiye ile Portekiz arasında; yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, çifte vergilendirmeyi önleme ve vergi kaçakçılığına engel olma, askeri, bilimsel ve teknoloji, denizcilik ile eğitim alanlarında işbirliği anlaşmaları ile ikili ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik strateji belgesi bulunuyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv